Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов завод за хляб в Пловдив дава работа на над 200 души

Над 200 нови работни места ще бъдат разкрити в новия завод за замразени хлебни изделия на пловдивската компания „Симид”. Това ще единственият по рода си завод на Балканския полуостров с 8 производствени линии, за производство на стандартен хляб, франзели, земели, кроасани и други сладкарски и хлебни изделия.  

Инвестиционният  проект  е по европейската инициатива JESSICA и е на стойност 35 милиона лева.  80% от средставата сепредоставят от Регионалния фонд за градско развитие и една от големите банки в страната, а останалите 20%  са собствени инвеститиции на дружеството, съобщи  производствения директор Румен Димитров. 

Той обясни, че новият завод на дружеството ще бъде високо енергийно-ефективен – административните помещения ще се отопляват с отпадната топлина от пещите и фризерите за шоково замразяване. Оборудването  ще е от висок клас машини, производени специално за предприятието. 

Според ръководството на завода  търсенето на замразени хлебни изделия от страна на големите търговски вериги и техните магазини в България, Гърция, Румъния, Сърбия и други страни от Централна и Източна Европа се е повишило през последните години. От 2005 година значително се е увеличила и консумацията на здравословен хляб от българския потребител, коментира Румен Димитров. До дни на пазара ще бъде пуснат и най-новия асортимент на фирмата- протеинов хляб, микс от специални брашна и семена, в който въглехидратите са минимален процент за сметка на протеините. 

Строежът на новия завод се предвижда да приключи до края на лятото. В дългосрочен план проектът се очаква да повиши икономическия растеж и конкурентоспособността на целия район в Южната индустриална зона на Пловдив.

Мартин Заимов – директор на Регионалния Фонд за градско развитие заяви, че проектът е амбициозен и ще е от полза за  Пловдив. „Това, че проектът е от обществен интерес позволи да бъде финансиран от Регионалния фонд за градско развитие, като за нас той ще е вероятно най-големия от около 30-те проекта, които Фондът ще финансира по инициативата JESSICA в шестте големи градове в България", коментира  още Мартин Заимов




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

200 офталмолози идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по здравеопазването..

публикувано на 25.04.24 в 06:40

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

публикувано на 25.04.24 в 06:31

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08