Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80 селища в Смолянско все още нямат ток

| обновено на 11.03.15 в 13:56

Обстановката в бедстващата Смолянска област постепенно започва да се нормализира.  Бедственото положение ще остане в сила, докато се възстанови електрозахранването в общинските центрове. Около 80 населени места в планиския регион все още са без електрозахранване. Само за четири дни пожарната са се отзовали на 260 сигнала, което 35 – 40 процента от средния брой произшеснтвия на година. Вече възстановено електрозахранването в градовете Мадан, Рудозем и Неделино. Все още без ток остава община Баните. Усилено се работи по отстраняване на авариите по електропреносната мрежа – каза директорът на пожарната в Смолян Красимир Шоторов. 

Четвъртък и петък са неучебни дни за учениците на територията на община Смолян. Това стана ясно от заповедта на кмета на община Смолян Николай Мелемов, заради усложнената обстановка във връзка с обявеното бедствено положение.


„Почти гр. Рудозем и Мадан е захранен с ток и прилежащите им села също се захранват поетапно. Въведени са много сили на структурите на EVN, за да може да захранят колкото е възможно повече населени места. Сутринта в 3 ч бяха захранени мрежите за високо напрежение в Мадан и Рудозем и това позволява в момента да се захранват. Също така и в Неделино в момента градът има ел. захранване. 

В момента се правят опити да се достигнат и до най-трудно достъпните места до село Мугла и селата в общините Неделино и Баните. Доставят се храна и лекарства до населените места в общините Баните, Златоград и Неделино. За с. Мугла също са натоварени храна и лекарства. Основно сме отстранявали единични паднали дървета по пътя, за да можем да осигурим проходимостта на пътното платно. До много селища все още няма достъп. Съвместни екипи работят, но множеството паднали дървета затрудняват дейностите, тъй като трябва да се отстранят и после да мине техниката", каза Шоторов 
Кметът на неделинското село Средец съобщи, че 1200 души в района са без хляб пети ден. 
"Няма какво да ядат хората вече. Затруднени сме. В момента съм на върха, търся начин да се свържа с общинското ръководство, да пратят поне хляб, за да раздадем по някой хляб на хората, за да могат да оцелеят”, разказа кметът



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Министърът на МВР отхвърли обвиненията за провокация срещу Димитър Стоянов

МВР свиква Национално съвещание, след празниците, във връзка спредстоящите избори и противодействие на търговията с гласове, това съобщи в Пазарджик министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Интерактивна карта ще следи в кои райони се купуват гласове, каза Калин Стоянов:  "Става въпрос за система, която онлайн ще дава информация къде, кога,..

публикувано на 24.04.24 в 13:06

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 11:23

Арменската общност отбелязва 109 г. от геноцида над арменския народ

С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Тя ще премине под надслов "Дарена кръв за пролята кръв" и ще се проведе на площада пред Общината от 11 до 15 ч. Идеята е ужасът на кръвопролитията да бъде превърнат в безценен дар за живот. На днешната дата през 1915 г. в османската..

обновено на 24.04.24 в 11:23

Иван Петков-Бебето отново ще води листата на БСП в Пловдив

На свое заседание снощи Градската конференция на БСП – Пловдив подреди листата си за предстоящите парламентарни избори. С близо 71% от  гласовете социалистите определиха за водач на листата си Иван Петков.  След него се нареждат Катя Стоилова, Анастас Ангелов, Теодор Христов, Филип Бакалски, Стефан Георгиев, Пламен Назаров, Йовка Златева, Румен..

публикувано на 24.04.24 в 10:23

Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ започва в Пловдив

В Пловдив се открива XXVII Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“. В него ще участват над 700 ученици със 124 учебни предприятия от България, Румъния и Сърбия и др. Участниците  имат дейности в различни сфери: недвижими имоти, банкова дейност, застраховане, търговия на едро и дребно с различни хранителни и нехранителни стоки;..

обновено на 24.04.24 в 07:24