Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без различни мнения БСП ще се превърне в политически труп

Захари Георгиев - член на ИБ на НС на БСП

Несекващите български страсти на политическата територия на „лявото”  - тема на предстоящия разговор.  48-ят конгрес на БСП на Цветница, в унисон с празничното време, в което се проведе, остана белязан от своя колорит. 

Накратко: амбициозен дневен ред, предизвестен разнобой  на позиции, туширани вътрешнопартийни антипатии и ....натоварени с очаквания часове от хората  в левия политически спектър. Захари Георгиев – член на ИБ на НС на БСП.

Става въпрос за отказа да прозвучи българският химн и химнът на социалистическия интернационал и този на Европейския съюз. Не случайно започвам разговора точно от тази отправна точка, защото може би в това трябваше да бъде разчетена и някаква метафора. Коментирайте.

Захари Георгиев: Не, не бих казал, че тук следва да се търси нещо. За да потвърдя думите си ще кажа, че химнът на ЕС беше във финала на заседанието така, че тук няма нищо особено.

Р. П.: Добре, необходимо уточнение. Преминаваме вече съвсем конкретно лидерът на БСП Михаил Миков артикулира ролята на БСП веднага след изборите, а след това имаше възможност неколкократно да потвърди, че партията ще бъде единствената реална опозиция, която обаче трябва да бъде и силната опозиция. След толкова много признати слабости – вътрешнопартийно противоборство вие видяхте ли вчера аргументи за това, че вече е на път да се случи като обещаното?

З. Г.: Това, че БСП е единствената опозиция в парламента е факт, който не може да бъде оспорен. Реално другата опозиционна сила – Движение за права и свободи, доказа в практиката, че е опозиция само на думи, а в действията си подкрепя управляващото мнозинство в много случаи. Що се отнася до т. н. вътрешнопартиен разнобой аз бих искал да поразсъждаваме на тази тема. По-добре ли е, когато в едно равно езеро отгоре е всичко тихо и спокойно – под водата има мъртво вълнение? По-добре е, когато има различни мнения те да се дискутират, да се обсъдят в партията, за да се търси и по-доброто им решение. Другото би било една приспивна песен, която може да направи от всяка политическа ... един политически труп.

 Р. П.: Въпросът е обаче дали тази дистанция на противопоставянето може да бъде смалена, да бъде преодоляна?

З. Г.: Видимо тя се преодолява, видимо. Градусът на напрежението в дискусиите не е толкова, как да кажа, силен, няма я тази нетърпимост, която я има в някои дискусии преди това. Общо взето за повечето от хората, които искат да имат силни позиции в партията им е ясно, че сега е момент вече на единение на усилията, а не на противопоставяне. Някога противопоставянията са доста детински и незрели, но такъв е животът просто.

Р. П.: Да, и в този смисъл най-важно е как партията ще осъзнае себе си. Кажете каква диагноза поставихте на политическото управление. Как изглежда политическата ситуация в страната според БСП?

З. Г.: В политическата декларация, която приехме след дискусии се посочват няколко елемента и единият от които е този, за който ме питате. Няма две мнения, че след последните избори това, което се обещаваше на избирателите, не беше изпълнено от тези, които се обединиха в управляваща коалиция т. е. много от нещата, които се случиха след това въобще не бяха на дневен ред в ангажиментите, които се приемаха към хората. Нещо повече, случиха се доста не полезни за държавата и за обществото действия, които ако бяха ясни преди това нямаше да има това доверие към някоя от политическите сили. С една дума, леко се подмени, досега леко, вотът на избирателите в техните очаквания от тези, които ще ги управляват. В тази посока анализирахме и нашето място като опозиционна сила в българския парламенти анализирахме и възможностите за алтернативата на това управление в наше лице.

...........


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39