Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новата „Славистика“ блести в кандидатстудентската кампания на ПУ за 2015г.



В „13-тия час“ на Радио Пловдив доц. д-р Жоржета Чолакова очерта иновациите в новото име на специалността „Славянска филология“, която от тази година ще се казва вече „Славистика“. Промяната на името не е самоцелна и крие зад себе си тотално осъвременяване на концепцията и учебния план за бъдещите висшисти, които избират „Славистиката“ за свое поприще.

Оказва се, че има и много причини да го направят. Специалността „Славистика“ остава една от малкото, които дават на студентите възможност да излязат от университета направо магистри. Ръководителката на Катедра „Славистика“ доц. Чолакова припомни, че магистратурите обикновено струват на семействата, издържащи студенти, няколко хиляди лева. 

А придобиването на директна магистърска степен е чудесна възможност, особено с новата учебна програма. Промените са главно в две посоки – по-голяма връзка с практиката, чрез реални контакти с бизнеса и онова, което той търси, и възможността за избор от самите студенти в каква посока да се развиват след завършване на втори курс.

„Програмата ни е уникална за цялата страна. Тя е резултат от двегодишна работа, в която се включиха преподаватели и студенти, за да намерим най-добрия баланс между запазване на славистичните традиции и отговаряне на изискванията на новите времена.“ – заяви за слушателите на Радио Пловдив доц. Чолакова.

А за любителите на „класическата“ специалност Славянска филология, новата Славистика ще запази профила си, който я различава от останалите филологии в университета.

В крайна сметка бъдещите „слависти“ освен магистри ще получат знания и диплома за професионално владеене на три европейски езика на университетско ниво.

Подробности за новата специалност „Славистика“ може да чуете и от откъса от предаването „13-тия час“, в което гостува доц. д-р Жоржета Чолакова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Григор Димитров ликува

Гришо разби №2 в света Алкарас за полуфинал в Маями

Григор Димитров се класира за полуфиналите на турнира от сериите „Мастърс 1000“ в Маями за първи път в  кариерата си. Най-добрият български тенисист изигра един от най-силните си мачове изобщо и надигра водача в схемата и номер 2 в световната ранглиста Карлос Алкарас с 6:2, 6:4 за час и 34 минути.  "Той ме накара да се чувствам, сякаш съм на 13..

публикувано на 29.03.24 в 07:45
Георги Николов

Шестима национали се завърнаха в "Ботев"

Футболистите на Ботев (Пловдив) Георги Николов, Атанас Чернев, Димитър Папазов (България U21), Матвей Игонен, Йонас Тамм (Естония) и Фаустас Степонавичюс (Литва U21) се завърнаха от своите участия за националните си отбори и подновиха занимания на клубната база днес. Днес играчите проведоха редовно занимание със своите съотборници в „жълто-черно“ на..

публикувано на 28.03.24 в 17:15

Съдийски назначения 26-ти кръг Първа лига

Съдийската комисия към БФС обяви назначенията за двубоите от 26-ия кръг в Първа лига. Дербито между Локомотив Пловдив и Лудогорец бе поверено на Ивайло Стоянов - Сватбата. Срещата между Ботев Пловдив и Черно море ще бъде ръководена от Валентин Железов. Любопитното е, че точно същите арбитри свириха срещите на пловдивските тимове в миналия кръг, а..

публикувано на 27.03.24 в 10:00

Григор Димитров стигна четвъртфиналите в Маями (САЩ)

Поставеният под №11 Григор Димитров стигна четвъртфиналите на Мастърс 1000 тенис турнира в Маями (САЩ), след като надигра поляка Хуберт Хуркач в епична битка, продължила 2 часа и 41 минути - 3:6, 6:3 и 7:6 (3).  Хасковлията ще играе за първи път в кариерата си в тази фаза на турнира в Маями, а негов съперник в петък ще бъде поставеният под №1 в схемата..

публикувано на 27.03.24 в 09:58

Младежкият ни футболен отбор победи лидера Полша

Младежкият национален отбор на България постигна престижна победа с 1:0 над връстниците си от Полша при гостуване на стадиона-красавец „Шльонск“ в Хожув в евроквалификация. Хубав гол за „лъвчетата“ вкара Марин Петков от Левски след асистенция на Станислав Шопов от ЦСКА. С успеха възпитаниците на Александър Димитров събраха 12 точки на третото място във..

публикувано на 26.03.24 в 18:09