Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на Духовната семинария в Пловдив

Днес в деня на светите равноапостоли Кирил и Методий, Пловдивска духовна семинария и Православна духовна академия отбелязват своя патронен празник. На тази дата Семинарията чества 25 години от своето възстановяване. Навършват се и 100 години от установяването й в Пловдив.

Тържествата започват в 9 ч. с Божествена Света литургия в храма на Семинарията. От 18 часа е празничният концерт, който ще се състои в Епархийски салон при двора на църквата “Св. Петка” в гр. Пловдив.

Честит празник на ректора на семинарията Димитър Мирчев. Пожелаваме ви наистина успехи да съпътстват всеки един ден от преподавателската ви дейност в академията и семинарията. Нека да започнем с отбелязването на събитието само по себе си – с какво е значимо то?

Димитър Мирчев: Това е един много важен момент за нас всяка година понеже на днешния ден отбелязваме патронния празник на светите братя Кирил и Методий, които от една година вече са патрони на новооснованата православна духовна академия в гр. Пловдив. Те като просветители  на славянския народ са един пример за нас в нашето просветно дуло тук зад стените на Пловдивската духовна семинария.

Р. П.: Едно знаково място – да кажем, че тази година стават 25 г. от възстановяването на семинарията и се навършват 100 г. от установяването й в Пловдив. Припомнете малко от историята, г-н Мирчев.

Д. М.: Това е точно така, защото Пловдивската духовна семинария се счита за наследник на Цариградската духовна семинария и именно през далечната 1915 г. тя се прехвърля от Цариград именно в гр. Пловдив и се установява тук, където отваря врати за новата учебна година. Години наред до атеистичния режим, когато двете семинарии – Пловдивска и Софийска И така го, биват преместени в гара Черепиш и спират да съществуват в Пловдив и в гр. София до 1990 г., когато отново Пловдивската и Софийската духовна семинария отвратя врати да приемат своите възпитаници.

Р. П.: Стигнахме и до тях, до възпитаниците на семинарията.  Какъв през годините е интересът? Самият вие, доколкото знам, сте възпитаник на семинарията.

Д. М.: Да, така е. Аз съм от първия випуск на семинарията – именно от 1990 г. Интересът към семинарията е голям, в някои моменти обаче предвид на случващото се у нас в съвременното ни общество е намалявал, но  слава Богу всяка година досега ние сме сформирали клас, който успешно е завършвал своето обучение. Предвид на съвременните тенденции за стремеж към изучаване на различни информационни технологии, езици и т. н., в своето желание родителите да дадат най-доброто образование на своите деца избират някой път езикови гимназии и т. н., други математически гимназии пред духовното образование, но аз винаги съм казвал, когато става въпрос за семинарията, че ние освен това основно образование тук даваме и много голямо възпитание на децата, на което напоследък като че ли не му се обръща особено внимание, но то е изключително важно, защото виждаме за каква агресия става въпрос сред подрастващото поколение. 

Пловдивската духовна семинария “Св. св. Кирил и Методий” е едно от най-старите средни училища в България. Началото му е в далечната 1878 г., когато по настояване на Екзарх Йосиф в град Прилеп е основано свещеническо школо. През 1883 г. то е преместено в Одрин, а девет години по-късно вече е в Цариград, преобразувано в четирикласно училище и става известно като Цариградска духовна семинария. По-късно духовната семинария е прехвърлена в България, а през 1915 г. се установява в Пловдив. През 50-те години на ХХ в. Пловдивската духовна семинария, заедно със Софийската са слети и прехвърлени в Черепиш. През 1990 г. учебният процес в Пловдив е възстановен.

Пловдивската духовна семинария “Св. св. Кирил и Методий” е средно общообразователно духовно училище с прием след VІІ клас и петгодишен курс на обучение. В семинарията средно годишно се обучават 100 ученици на възраст от 14 до 19 години. Абитуриентите получават диплома за средно богословско образование. Тя е призната от Министерството на образованието и науката и с нея може да се кандидатства както в духовни, така и в светски университети в страната и чужбина. Учениците живеят на пълен пансион като стипендианти на Св. Синод. www.seminaria.org

За Православна духовна академия “Св. св. Кирил и Методий”

Православната духовна академия „Св. св. Кирил и Методий” е висше богословско училище под ръководството на Св. Синод на Българската православна църква. Тя е продължител на традицията на Духовната академия от 1950-1991 г.

Академията подготвя свещенослужители, църковнослужители, учители за българските духовни училища и др. Завършилите академията могат да се реализират в областта на християнската просвета, духовната култура и църковната администрация. www.duhovna-akademia.org

Празникът се осъществява с медийната подкрепа на БНР-Пловдив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Така ще изглежда бъдещият храм

Марино поле поде кампания за строителство на православен храм

Жители на карловското село Марино поле започнаха кампания за изграждането на православен параклис. В селището никога не е имало храм, разказа пред Радио Пловдив общинската съветничка д-р Татяна Пелева, която е сред инициаторите. Мястото, на което ще бъде построен параклисът "Св. пророк Даниил", бе осветено през октомври 2023 година. Очаква се на..

публикувано на 24.04.24 в 14:03

Книгата „Добруджанският феникс“ с премиера в Пловдив

Преподавателят по български език и литература Стефка Станчева, представя днес първата си книга. В Пловдив тя е по покана на клуб „Аптека за душата“. Стефка Станчева е от Каварна, но живее и работи в София. Книгата „Добруджанският феникс“ е художествен разказ за личността на Яни Хаджиянев, български издател, писател, журналист,..

обновено на 24.04.24 в 12:29

Фотоизложба „Украйна: война и съпротива" в Епископската базилика

Фотоизложбата „Украйна: война и съпротива" ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Епископската базилика на Филипопол.   Поводът е годишнината от руско-украинския военен конфликт.  Поместени са  снимки на украински и американски фотографи, които са стипендианти на  програма „Фулбрайт". Те хвърлят светлина върху дълбоките истории..

обновено на 24.04.24 в 11:22

Великите европейци - Джеймс Уат

Какво е за нас времето, означено с 8 часа и 17 минути? Нищо, според някои. Но не и според онези, на които влакът им тръгва точно в този час от гарата. И тъй като на всеки от нас влакът му все някога тръгва, добре е да не закъсняваме, тоест – да се замислим.    Великият британски писател Олдъс Хъксли, пише за великия шотландец и световен..

обновено на 24.04.24 в 10:36

Спомен за незабравимия Апостол Карамитев

Непубликувани факти от живота и творчеството на големия български актьор Апостол Карамитев събира книгата „Рицарят на Доброто“ с автори изкуствоведа Олга Маркова и сина на актьора Момчил Карамитев. Тя ще бъде представена в „Петното на Роршах“. В основата на книгата са разказите на Момчил Карамитев за нещата, за които са си говорили двамата с..

обновено на 24.04.24 в 08:55