Държавата създаде гетата и после изпусна контрола

Алексей Пампоров е доктор по социология и доцент в Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Ръководи социологическите изследвания на Институт „Отворено общество – София“. Чете лекции по „История и всекидневна култура на ромите“.


В интервю за Радио Пловдив той припомни, че от Освобождението насам  ромските квартали постепенно са изтласкани от централните части към периферията на градовете. Държавата създаде гетата след 1944-та година, натика ги на места без никаква инфраструктура. Това е модел, който се случва  до сега. Така се маргинализират малцинствата, обясни доц. Пампоров. 

Според него ромското включване беше тотално изключване. Ние сме световни шампиони по декларации за интеграция на ромите. Произведени са стотици стратегии и планове, но реални действия не бяха предприети и пари не бяха отпуснати, каза социологът. По думите му липсват публичните институции, които да контролират изразходването на средства и незаконното строителство. В Гърмен през 2011 година е имало постановление да се съборят незаконните постройки, защо не е спазено, попита социологът. 
Изпълнителната власт в  България изпусна контрола над местожителството и адресната регистрация. В Германия на третия ден си задължен да се регистрираш, каза Пампоров. Той е убеден, че трябва да се въведе ред в страната. Всеки трябва да се регистрира, да декларира средствата, които има и с които се строят палати и т.н. Според него конфликтът в Гърмен е битов, а всичко случило се след това е тъжно, защото се намесиха и политиците, и медиите .... Една от причините за ескалацията на напрежението са идващите избори. 
Случващото се в ромските махали не е бомба с часовников механизъм, а минно поле, което периодично гърми. Пампоров смята, че МВР си е свършило работата перфектно в Гърмен.