РЕКЛАМА

"Орландовци" и Гърмен - липса на адекватна държавна политика

| обновено на 16.06.15 в 15:14
Доцент д-р Анна Кръстева
БГНЕС

Безспорно нарастването на напрежението между българи и роми представлява опасност за националната ни сигурност. Така отговори на журналистически въпрос в интервю за Радио Пловдив политологът  доц. д-р Анна Кръстева. По думите й обаче, в подобни конфликти, започващи от обикновен битов проблем, националната сигурност не би трябвало изобщо да присъства. 

Интересно е, че ключът, с който започвате, е националната сигурност, когато искрата, началото, поводът са от толкова невинна ситуация, в която националната сигурност въобще не би трябвало да бъде замесена. Проблемът кой каква музика слуша и с какви децибели, би трябвало да бъде леко решен, ако държавата примерно в ролята си на един квартален полицай е на място, така че кварталният полицай да каже „Да, тази музика е прекалено висока или в рамките на закона в този час". Виждаме държавата като пожарникар, а не като квартален полицай, виждаме държавата много мощно да присъства с наистина значителна сила, която да осигури реда и това е безспорно адекватна реакция, но виждаме неадекватна реакция или неадекватна политика на държавата, която да предотврати тези сблъсъци, коментира в разговора тя. 

Според нея другият изключително важен елемент, който е ключов по отношение на националната сигурност е кои са основните персонажи в сблъсъците.

Това не са толкова местните хора, това са едни младежи, често с качулки, с маски, неразпознаваеми или обратното – разпознаваеми от много други, нямащи нищо общо с конкретния казус. Появява се една нова професия - екстремистки протестър, заяви още доцентът и призова държавата в лицето на прокуратурата, ДАНС и МВР ясно и категорично да каже кой стои зад тези групи и каква политическа поръчка изпълняват.

Кой плаща на тези млади хора да бъдат в различни точки на страната, да се конфронтират и какво общо има това с един нормален протест на граждани, попита тя.

По думите й, видими печеливши от подобни конфликти са националистическите партии, които "помпат" електорат, а невидимите са всички партии, големите от които поне един път в годините назад са купували ромски гласове. 

Анна Кръстева призова за еднакво прилагане на закона от институциите. Според нея, интеграцията на ромското население е възможна и процесът трябва да започне на местно ниво.

Цялото интервю с доц. д-р Анна Кръстева можете да чуете в прикачения звуков файл. 

print Отпечатай
Още от категорията

След оставката на Гергов Корнелия Нинова има шанс да оздрави БСП

Процесите, които текат в БСП, са по-скоро оздравителни, отколкото разрушителни и могат да помогнат на партията да се освободи от  зависимостите.  Мнението е на политолога проф. Александър Маринов, който коментира скандалната среща между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев с посредничеството на Георги Гергов, заради която той подаде..

публикувано на 24.04.17 в 16:08

Правителството изгуби 5 седмици за становище до ЕК за Газпром

Служебният министър на енергетиката Николай Павлов съобщи пред журналисти, че държавните дружества в енергетиката - "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Български енергиен холдинг", са готови със становището си по предложените ангажименти на "Газпром" по делото с ЕК.  Той обясни, че има доста неясноти по тези ангажименти и по тази причина..

публикувано на 24.04.17 в 15:58

Вредните битови навици водят до хронични заболявания

В целия свят се увеличава заболеваемостта от захарен диабет тип 2 и това се дължи най-вече на начина на живот на съвременния човек, който все по-често  е с наднормено тегло , храни се с висококалорична храна и не се движи достатъчно. Наред с генетичната предопределеност това са факторите, които водят до тежкото заболяване.  Това каза   е дин от..

публикувано на 24.04.17 в 15:09

Без изненади на балотажа, Макрон ще е новият президент на Франция

Европа и светът очакват изхода от президентската битка във Франция, чийто финал е на 7 май, относително  спокойно. Опасността повечето избиратели да предпочетат президент националист, според повечето наблюдатели и анализатори, няма да се случи. Французите поискаха промяна в  политиката, като показаха червен картон на традиционното ляво и дясно,..

публикувано на 24.04.17 в 14:55

Проф.д-р Боян Дуранкев в "Извън протокола"

В „Извън протокола“ ще чуете доктора по икономика проф. Боян Дуранкев.  В контекста на очертаващата се актуализация на бюджета, обещаните увеличения на  пенсии и заплати, както и други актуални рзходи, проф. Дуранкев  очертава  следния възможен сценарий. Чуйте проф. Дуранкев в звуковия файл.

публикувано на 24.04.17 в 13:54

Ако не променим нещо,олигархията ще ни превърне в латино държава

Преразпределяне е ключовата дума в последните скандали, които владеят държавата – коментира финансистът Кольо Парамов. Олигарсите търсят всякакъв достъп до средства и възможности за влияние. Напрежението расте, ситуацията в страната не изключва и куршуми да се включат в разчистването на интересите към финансовите и властови потоци. Парамов..

публикувано на 24.04.17 в 13:33

Напрежение в БСП има, но ще го решим с диалог

Как БСП излиза от ЦУМ и спорната среща Гергов -Цацаров- Дончев?  До тук само Георги Гергов излезе от Изпълнителното бюро на партията, но за разлика от тези, които го изпратиха  и обявиха темата за затворена, той изглежда сложи крак на прага и остави дебатът за собственото си политическо бъдеще отворен. Как разговорът ще продължи в областната..

публикувано на 24.04.17 в 12:22