Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В район Източен на Пловдив без напрежение

За конфликтните прегради между българи и роми в Гърмен, и Орландовци, за етническата толерантност в пловдивския район "Източен"-разговор с Петър Петров, сега депутат от ГЕРБ, преди това 7 г. кмет на района, в който е и кв. Столипиново на Пловдив.

За етническо напрежение в Пловдив не може да говорим, подчерта Петър Петров. Той смята, че за през последните години е забележима работата на администрацията в кв. Столипиново, което е предпоставка за добро съвместно съжителство в мултиетническия квартал. 

Според Петров има хора, които гонят интерес от ескалация на напрежението в районите с ромско население, защото идват избори през октомври. Той смята обаче, че хората от етносите не се хващат на подобен род уловки.

Щурмове в Гърмен, арести в Нови хан, протести с 200 души участници от снощи и поръката на премиера Бойко Борисов „Призовавам всички да бъдат по-внимателни, когато си играят с огъня. На базата на огромната нестабилност в региона трябва да си пазим черджето да не го запалим.” – това заяви премиерът Бойко Борисов по повод ескалацията на напрежението. За етническата толерантност такава каквато я познаваме в Пловдив и в пловдивския район „Източен” разговор с Петър Петров – депутат от партия ГЕРБ.

Кажете, г-н Петров, защо ескалацията е сега, кой я провокира, кой я пази!

Петър Петров: Аз мога да говоря за проблемите в нашия район, знаете там бях 7 г., за мене те са социално-битови и икономически. За етническо напрежение в Пловдив не можем да говорим. Вие знаете, че Пловдив е древен град и етносите са живели в мир и любов и винаги са се разбирали.

Р. П.: Това е така за Пловдив, но в други зони на България има повишаване на...

П. П.: И тук искам да спомена ролята на нашата администрация, която през тези години инвестира доста средства за тротоари, асфалтиране на улици, осветление, нови детски заведения, сега есента тепърва ще се открива този нов офисен център, в който учат деца предимно на хора от етносите.

Р. П.: Каква е всъщност целта – ограмотяване на това население и намиране на работа?

П. П.:  Целта е да се затвори напълно веригата като започнете семейство, училище, неправителствени организации, ако щете вземете и църквата и всеки да си гледа работата и да спазва закона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Промените в Конституцията създават риск Радев да я наруши

"След промените в Конституцията от края на декември 2023-та като че ли не очаквахме толкова бързо  да реализират своето действие новите разпоредби по повод на формирането на служебното правителство и насрочването на парламентарните избори.  Проявяват се две задължения и в зависимост от това, на кое от тях ще придадем по-голямата тежест, зависи и как ще..

публикувано на 29.03.24 в 11:19

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото..

публикувано на 29.03.24 в 10:54

Собствениците на земи са против промените в закона

Депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им, като гласуваха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с които променят правилата за сключване а доброволни споразумения. С какви аргументи от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи..

публикувано на 29.03.24 в 10:10
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10