РЕКЛАМА

Реновират бившия партиен дом и площад "Централен" до 2019г.

Община Пловдив подготвя процедура за откупуване на авторските права от екипа на португалското студио „Фора”, спечелило международния  конкурс  за проектиране на Централния площад.  Според кмета Иван Тотев  инициативата ще даде оперативна възможност на Общината  да взима решения за самостоятелни действия и промени през следващите 100 години, в съответствие с българското законодателство. 

Предложението ще бъде  гледано на  заседанието на ОбС на 27 август, а предлаганата  цена е 100  хиляди лева. Паралелно ще бъде обявена и процедура за проектиране и изграждане на площадното пространство в зоната от Одеона до бившия партиен дом, включващо спирките по „Цар Борис  Трети – Обединител” пешеходните подходи към площадното пространство и паркинга пред хотел „Тримонциум”. 

СнимкаТотев изрази надежда изпълнителят да бъде избран през следващата година и до 2019 г.  градът да има нов Централен площад. Кметът съобщи още, че стартира и процедура за пълно конструктивно обследване на сградата на бившия партиен дом. 

Стойността й е 65 хиляди лева.  Тя ще бъде осъществена от  софийската фирма „Йода консулт”  в  40 – дневен срок.  Кметът Иван Тотев подчерта, че за състоянието и строителството на сградата  в архивите не съществува никаква документация. На база на извършеното конструктивно обследване и анализ на мерките за енергийна ефективност,  ще бъде  изготвен техническият  проект за обновяване на сградата.  

Стойността му е 100 хиляди лева и предвижда въвеждане на мерки за енергийна ефективност, изграждането на ниво над сега съществуващия покрив с панорамно заведение на площ от 300 кв.м., външен асансьор от пешеходното ниво до покрива на сградата, художествено осветление,  подчерта още кметът Иван Тотев.


print Отпечатай
Още от категорията

Световно известен българин прави дарение на Детската клиника на УМБАЛ "Св. Георги"

По обед започва церемонията, с която  международно известният българин Никола Димитров ще направи крупно дарение на Детската клиника на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.   Той е инвестиционен банкер, роден и живее в Германия, а  неговият баща - проф. инж. Никола Димитров е световно известен пловдивчанин.  Димитров младши празнува  60 годишен юбилей, за..

обновено на 25.05.17 в 11:23

Клошарят Любо отново пред съда за опожаряването на тютюневите складове

Районният съд в Пловдив отново ще гледа делото срещу Любомир Данчев за запалването на тютюневия склад на ул. "Екзарх Йосиф" 13 през август миналата година.  Обвинението срещу 45­годишния клошар е за запалване по непредпазливост на чужд имот – тютюнев склад, който е паметник на културата.  Нанесените значителни щети възлизат на над 11 млн. и 700..

публикувано на 25.05.17 в 09:50

Отново иде дъжд и вятър

Днес ще преобладава облачно време.  Ще има валежи, на повече места, интензивни и с гръмотевици в следобедните часове. Ще има условия за градушка.  Жълт код е обявен в седем области в страната, сред които Пазарджик и Смолян. Възможно е  в районите с предупреждение за обилни валежи те да достигнат между 15-20 л/кв.м.  Ще духа слаб, до умерен..

публикувано на 25.05.17 в 07:44

Безплатна здравна инициатива за пловдивчани на главната улица

„Погрижи се за бъбреците си при наднормено тегло и хипертония“. Под това мото  ще се проведе гражданската инициатива на Фейсбук страницата „Приятели на бъбреците"  на ул. „Княз Александър – Първи“.  На всеки желаещ гражданин ще бъде предоставена възможност да измери кръвното налягане и теглото си, както и да се информира за рисковите фактори и..

публикувано на 25.05.17 в 07:32

Равносметката от акция "Абитуриенти" в първата вечер

18 нарушения на Закона за движение по пътищата  констатира пловдивската полиция в първата вечер от абитуриентските балове. Показването през прозорците и люковете, както и сядането върху рамките на вратите са заснети с мобилни камери за видеоконтрол и предстои да бъдат наложени съответните санкции, предвидени в Закона.  През изминалите 24 часа не..

обновено на 24.05.17 в 16:52

Хиляди пловдивчани се включиха в шествието и тържествата за 24-ти май

Няколко хиляди ученици, учители, общественици и граждани се включиха в тържествата за 24-ти май в Пловдив. Заедно, каквото е мотото за домакинството на града ни като Европейска столица на културата през 2019-та година, те преминаха в шествие от площад 11-ти май до площад Централен. От шест сцени, колкото са буквите в думата ЗАЕДНО, участниците в..

публикувано на 24.05.17 в 13:26

Пловдив ще бъде ЗАЕДНО на най- светлия и най- просветен ден

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост пловдивчани ще посрещнат „Заедно“, каквото е мотото на града за инициативата Европейска столица на културата - 2019.  По традиция празничното шествие на ученици, учители, общественици и граждани ще тръгне от хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, но за..

обновено на 24.05.17 в 10:45