РЕКЛАМА

Десетата Нощ на учените е посветена на Годината на светлината

Среща с Йордан Камджалов е първото събитие в програмата на Европейската нощ на учените 2015 в Пловдив. Темата на събитието е „Наукa - изкуство - философия: пътища към хиперпотенциала на човека“, а въпросите, които ще се дискутират, са: за търсенето на пресечната точка на три основни пътя за възприемане на света – науката, изкуството и философията; за дълбоката му вяра в силата на българския дух и колосалния потенциал на човека, която получава своя израз в новия му  проект „Музикална лаборатория за човека“; за творческото вдъхновение като абсолютна реалност и за отношението между високия духовен градус и свръх-постиженията.

В Нощта научените, 25 септември 2015 година, съвместно участват четири висши училища – Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Медицинският университет – Пловдив, Университетът по хранителни технологии и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Това съобщиха доц. д-р Петя Бъркалова и д-р Весела Казашка, координатори на проекта за Пловдивския университет.

В програмата ще се включат градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за втора поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”. Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на светлината.

Европейската нощ на учените в Пловдив ще бъде официално открита от ректора на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов в 6-та аудитория на университета. 

Второто събитие е премиера на книгата „Хора на науката. Университетът като убежище на мисълта”.  Тя е сборник с интервюта с пловдивски учени, които отговарят на едни и същи въпроси -  за академичното поприще, за учителите на днешните учени, които са ги вдъхновили в началото. Дали днес е време за наука;  дали университетите  са мястото, в което трябва  да се прави наука; добър избор ли е човек да се посвети на науката и образованието; кое е най-интересното на научния хоризонт през 21 век .

Университетът организира и изложба с любителски фотографии от Националния фотоконкурс „Когато има светлина“. Победителите ще получат наградите си между 19:30 и 20:30 часа в 6-та аудитория. Във фотоконкурса са поканени да участват  хора от всички възрасти. Тъй като 2015 година е  Международната година на светлината, организаторите вярват, че във всеки човек има един „учен” и един „художник”, който може с езика на фотографията да сподели своя поглед към светлината. Фотографиите са публикувани в социалната мрежа Фейсбук, за тях вече се гласува активно, а първите 20 от тях по брой харесвания ще оформят фотографската изложба. Постерите ще бъдат изложени на открито в западния двор на университета от 25 до 30 септември.

Медицинският университет и Университетът по хранителни технологии също участват активно в юбилейната нощ на учените. В своята програма те са подготвили среща – разговор на тема „Мисия преподавател в МУ- Пловдив“, дебат "Книжката или мишката – реален или виртуален университет?", благотворителен базар и фолклорни изпълнения, изложба на продукцията на успешни фирми на бивши възпитаници на УХТ, както и пътуваща академия под надслов „Кой иска да бъде изследовател“. Партньорството на пловдивските университети е традиционно.

За поредна година студенти и преподаватели от АМТИИ ще дефилират от Стария град до Римския стадион във времето от 19:00 до 19:30 часа, а от 20:00 до 22:00 часа пловдивчани и гости на града ще имат удоволствието да присъстват на фолклорния концерт  “Нека искри светлина“, с шедьоврите на българския музикален и танцов фолклор. Концертът ще се проведе на Римския стадион. Изпълнители са академичният ансамбъл на АМТИИ с ръководител проф. акад. Милчо Василев, а за зрителите е предвиден открит дансинг под звуците на хипнотичните ритми на българската фолклорна музика.

Финалът на Нощта ще бъде озарен от светлинното шоу  „Еволюция на светлинните технологии”. На Римския стадион преподаватели и студенти от Физическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ ще демонстрират удивителните лица на светлината.


Още от категорията

Природозащитници в Пловдив искат промени в нормативните документи за Пирин, а не обещания

Въпреки силния вятър и студеното време, стотина пловдивчани се включиха в третия протест срещу застрояването на Пирин. Демонстрантите се събраха на площад "Съединение" и минаха по булевардите „Шести септември и „Цар Борис Трети Обединител“. Шествието завърши на площада пред общината. Гайда, тарамбука и свирки съпътстваха протеста, а..

публикувано на 18.01.18 в 20:48

Ураганен вятър опустоши общините Смолян и Баните, десетки селища са без ток

Между 80 и 120 км в час са били поривите на вятъра в Смолянско по време на днешната буря, сочат данните на Националната астрономическа обсерватория – Рожен.   В 9 ч. сутринта в община Смолян бе обявено бедствено положение, а по обед същото стори и община Баните , съобщи пред Радио Пловдив заместник-областният управител на Смолян Андриян Петров...

обновено на 18.01.18 в 17:00
Падналият покрив в двора на болницата затисна 3 коли

Карлово обяви бедствено положение заради ураганния вятър

Бедствено положение заради бурния вятър е обявено в община Карлово, съобщи за Радио Пловдив зам.-кметът Стойо Карагенски . Няма пострадали хора, но има значителни материални щети. Заради ураганните пориви на вятъра без ток са жителите на Клисура, Калофер и с. Розино. Заради ниските температури в класните стаи днес е неучебен ден за..

обновено на 18.01.18 в 16:23

Грипна епидемия в Пазарджик, пациенти напълниха болниците

Грипна епидемия се обявява от 19 януари в Пазарджик. От утре до 23 януари учениците излизат в грипна ваканция.  Решението за обявяне на грипна епидемия е заради нарастването на заболелите от грип, съобщи доктор Фани Петров, директор на Регионална здравна инспекция в Пазарджик. Болните са 255 на 10 000.  Седем от десет проби са с доказан грип..

обновено на 18.01.18 в 15:24

Асеновград се поклони пред подвига на освободителите

140 години от Освобождението си от османско иго отбеляза днес Асеновград. На официалната церемония присъстваха кметът д-р Емил Караиванов, председателят на Общинския съвет Драгомир Георгиев, представители на администрацията, политически партии и граждани. Пред паметника на генерал Виктор Дандевил бяха положени венци и цветя на признателност...

публикувано на 18.01.18 в 15:13

Силният вятър помете покриви и електрически стълбове в Асеновград

Ураганният вятър събори дървета, ламарини от покриви и малки електрически стълбове в Асеновград. Няма пострадали хора, нанесени са само материални щети.  Два автомобила са затиснати от паднали дървета в квартал "Запад" и на улица "Атанас Свещаров", рухнало дърво също е съборила дворна ограда на къща на улица "Отец Паисий", уточниха от..

публикувано на 18.01.18 в 13:36

Затвориха временно пътя Белово - Юндола

Затворен заради паднали дървета е  пътят Белово-Юндола.  Ограничението важи за всички превозни средства и ще бъде до 15 часа.  Шофьорите да карат внимателно по въведените обходни маршрути през Звъничево и Велинград.  От Областното пътно управление в Пазарджик  са организирали почистване на трасето и след това то отново ще бъде отворено за движение...

публикувано на 18.01.18 в 11:40