РЕКЛАМА

Десетата Нощ на учените е посветена на Годината на светлината

Среща с Йордан Камджалов е първото събитие в програмата на Европейската нощ на учените 2015 в Пловдив. Темата на събитието е „Наукa - изкуство - философия: пътища към хиперпотенциала на човека“, а въпросите, които ще се дискутират, са: за търсенето на пресечната точка на три основни пътя за възприемане на света – науката, изкуството и философията; за дълбоката му вяра в силата на българския дух и колосалния потенциал на човека, която получава своя израз в новия му  проект „Музикална лаборатория за човека“; за творческото вдъхновение като абсолютна реалност и за отношението между високия духовен градус и свръх-постиженията.

В Нощта научените, 25 септември 2015 година, съвместно участват четири висши училища – Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Медицинският университет – Пловдив, Университетът по хранителни технологии и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Това съобщиха доц. д-р Петя Бъркалова и д-р Весела Казашка, координатори на проекта за Пловдивския университет.

В програмата ще се включат градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за втора поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”. Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на светлината.

Европейската нощ на учените в Пловдив ще бъде официално открита от ректора на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов в 6-та аудитория на университета. 

Второто събитие е премиера на книгата „Хора на науката. Университетът като убежище на мисълта”.  Тя е сборник с интервюта с пловдивски учени, които отговарят на едни и същи въпроси -  за академичното поприще, за учителите на днешните учени, които са ги вдъхновили в началото. Дали днес е време за наука;  дали университетите  са мястото, в което трябва  да се прави наука; добър избор ли е човек да се посвети на науката и образованието; кое е най-интересното на научния хоризонт през 21 век .

Университетът организира и изложба с любителски фотографии от Националния фотоконкурс „Когато има светлина“. Победителите ще получат наградите си между 19:30 и 20:30 часа в 6-та аудитория. Във фотоконкурса са поканени да участват  хора от всички възрасти. Тъй като 2015 година е  Международната година на светлината, организаторите вярват, че във всеки човек има един „учен” и един „художник”, който може с езика на фотографията да сподели своя поглед към светлината. Фотографиите са публикувани в социалната мрежа Фейсбук, за тях вече се гласува активно, а първите 20 от тях по брой харесвания ще оформят фотографската изложба. Постерите ще бъдат изложени на открито в западния двор на университета от 25 до 30 септември.

Медицинският университет и Университетът по хранителни технологии също участват активно в юбилейната нощ на учените. В своята програма те са подготвили среща – разговор на тема „Мисия преподавател в МУ- Пловдив“, дебат "Книжката или мишката – реален или виртуален университет?", благотворителен базар и фолклорни изпълнения, изложба на продукцията на успешни фирми на бивши възпитаници на УХТ, както и пътуваща академия под надслов „Кой иска да бъде изследовател“. Партньорството на пловдивските университети е традиционно.

За поредна година студенти и преподаватели от АМТИИ ще дефилират от Стария град до Римския стадион във времето от 19:00 до 19:30 часа, а от 20:00 до 22:00 часа пловдивчани и гости на града ще имат удоволствието да присъстват на фолклорния концерт  “Нека искри светлина“, с шедьоврите на българския музикален и танцов фолклор. Концертът ще се проведе на Римския стадион. Изпълнители са академичният ансамбъл на АМТИИ с ръководител проф. акад. Милчо Василев, а за зрителите е предвиден открит дансинг под звуците на хипнотичните ритми на българската фолклорна музика.

Финалът на Нощта ще бъде озарен от светлинното шоу  „Еволюция на светлинните технологии”. На Римския стадион преподаватели и студенти от Физическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ ще демонстрират удивителните лица на светлината.


print Отпечатай
Още от категорията

Ден на траур в община Баните

В Община Баните днес е обявен ден на траур за двамата загинали при катастрофата край село Давидково - Велин Фиданов и Красимир Купенов.  Отменят се всички тържества, включително и изявите за тази вечер на самодейните състави от селата Давидково, Загражден и Стърница на площада в Баните, вписани в Културния календар на общината. Насроченото за..

публикувано на 22.07.17 в 08:14

Задръствания заради затворения прелез на "Пещерско шосе", затворен остава и "Руски"

От тази сутрин е затворен железопътният прелез между булевардите „Пещерско шосе“ и „Копривщица“ в Пловдив. Причината е ремонт по релсовата линия и преасфалтиране на подхода към прелеза.  Строително-монтажните работи ще продължат в събота, неделя и понеделник. Мярката засяга градските автобуси с номера 6, 24 и 66, които до 17 часа в понеделник..

публикувано на 21.07.17 в 16:49

Събориха 16 къщи в ромската махала на Асеновград

16 незаконни ромски къщи са съборени днес в квартал "Лозница" в Асеновград. По време на първата акция за ликвидиране на незаконното застрояване в района в махалата е имало засилено полицейско присъствие, както и екипи на Спешна помощ и пожарната.  Акцията е преминала спокойно, без напрежение и реакции, съобщиха от общината. Част от обитателите..

публикувано на 21.07.17 в 16:42

Майка уби двегодишната си дъщеря в Стамболийски

Жена от Стамболийски е в ареста по подозрение, че е убила собственото си дете - момиченце на възраст  - 1 година и 10 месеца. Престъплението е извършено в нощта на 18 срещу 19 юли. Тялото на детето е намерено  от случаен гражданин в градинка в центъра на града - каза директорът на Пловдивската полиция Атанас Илков, който допълни, че убийството..

обновено на 21.07.17 в 16:34

Триград прекрати издирването на Кристиян

На 13-ия ден от изчезването на 16-годишния Кристиян, който блъсна туристи и избяга акциите по издирването в планината са прекратени, съобщи кметът на Триград Цветан Славков.  По думите му  не остана никакво място в гората, което да не е претърсено. Имало дори малки къщички и вили, които са претърсени четири – пет пъти. В тях е оставена храна и..

публикувано на 21.07.17 в 16:33

Увеличиха присъдата на Любомир Трайков, убил на "Руски" трима души

Апелативният съд в Пловдив увеличи  присъдата на Любомир Трайков от четири на шест години затвор за катастрофата от ноември миналата година на бул. Руски, при която загинаха трима души, а един беше тежко ранен. Според по- горната инстанция наказанието на Трайков трябва да е 9 години лишаване от свобода, но тъй като делото е водено по съкратената..

обновено на 21.07.17 в 14:24

Председателят на ОбС на Баните Велин Фиданов загина в тежка катастрофа

Двама души загинаха при катастрофа в община Баните, сред тях е председателят на Общинския съвет Велин Фиданов, който е починал на място.  Около 20 ч. на път извън републиканска пътна мрежа от връх "Свобода" в посока към с. Давидково, местност "Ангелова Каба", преди с. Давидково, лек автомобил "Тойота Ланд Круизер", управляван от Велин Фиданов на..

обновено на 21.07.17 в 14:24