РЕКЛАМА

Десетата Нощ на учените е посветена на Годината на светлината

Среща с Йордан Камджалов е първото събитие в програмата на Европейската нощ на учените 2015 в Пловдив. Темата на събитието е „Наукa - изкуство - философия: пътища към хиперпотенциала на човека“, а въпросите, които ще се дискутират, са: за търсенето на пресечната точка на три основни пътя за възприемане на света – науката, изкуството и философията; за дълбоката му вяра в силата на българския дух и колосалния потенциал на човека, която получава своя израз в новия му  проект „Музикална лаборатория за човека“; за творческото вдъхновение като абсолютна реалност и за отношението между високия духовен градус и свръх-постиженията.

В Нощта научените, 25 септември 2015 година, съвместно участват четири висши училища – Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Медицинският университет – Пловдив, Университетът по хранителни технологии и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Това съобщиха доц. д-р Петя Бъркалова и д-р Весела Казашка, координатори на проекта за Пловдивския университет.

В програмата ще се включат градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за втора поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”. Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на светлината.

Европейската нощ на учените в Пловдив ще бъде официално открита от ректора на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов в 6-та аудитория на университета. 

Второто събитие е премиера на книгата „Хора на науката. Университетът като убежище на мисълта”.  Тя е сборник с интервюта с пловдивски учени, които отговарят на едни и същи въпроси -  за академичното поприще, за учителите на днешните учени, които са ги вдъхновили в началото. Дали днес е време за наука;  дали университетите  са мястото, в което трябва  да се прави наука; добър избор ли е човек да се посвети на науката и образованието; кое е най-интересното на научния хоризонт през 21 век .

Университетът организира и изложба с любителски фотографии от Националния фотоконкурс „Когато има светлина“. Победителите ще получат наградите си между 19:30 и 20:30 часа в 6-та аудитория. Във фотоконкурса са поканени да участват  хора от всички възрасти. Тъй като 2015 година е  Международната година на светлината, организаторите вярват, че във всеки човек има един „учен” и един „художник”, който може с езика на фотографията да сподели своя поглед към светлината. Фотографиите са публикувани в социалната мрежа Фейсбук, за тях вече се гласува активно, а първите 20 от тях по брой харесвания ще оформят фотографската изложба. Постерите ще бъдат изложени на открито в западния двор на университета от 25 до 30 септември.

Медицинският университет и Университетът по хранителни технологии също участват активно в юбилейната нощ на учените. В своята програма те са подготвили среща – разговор на тема „Мисия преподавател в МУ- Пловдив“, дебат "Книжката или мишката – реален или виртуален университет?", благотворителен базар и фолклорни изпълнения, изложба на продукцията на успешни фирми на бивши възпитаници на УХТ, както и пътуваща академия под надслов „Кой иска да бъде изследовател“. Партньорството на пловдивските университети е традиционно.

За поредна година студенти и преподаватели от АМТИИ ще дефилират от Стария град до Римския стадион във времето от 19:00 до 19:30 часа, а от 20:00 до 22:00 часа пловдивчани и гости на града ще имат удоволствието да присъстват на фолклорния концерт  “Нека искри светлина“, с шедьоврите на българския музикален и танцов фолклор. Концертът ще се проведе на Римския стадион. Изпълнители са академичният ансамбъл на АМТИИ с ръководител проф. акад. Милчо Василев, а за зрителите е предвиден открит дансинг под звуците на хипнотичните ритми на българската фолклорна музика.

Финалът на Нощта ще бъде озарен от светлинното шоу  „Еволюция на светлинните технологии”. На Римския стадион преподаватели и студенти от Физическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ ще демонстрират удивителните лица на светлината.


Още от категорията

Пробиха обходното трасе при свлачището в Смолянско

Строителството на новото обходно трасе заобикалящо свлачището на пътя Смолян- Мадан върви с пълна сила.  Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Валентин Йовев направи инспекция на място и коментира, че се работи и през почивните дни и при валежи от сняг в сложен горски терен.  По думите му обходното трасе се уширява, заздравява се..

публикувано на 24.03.18 в 15:39

Преминаваме към лятно часово време тази нощ

Тази нощ, точно в  3.00 часа,  се въвежда лятното часово време, съобщиха от Българския институт по метрология.  Тогава часовниците ще бъдат преместени с един час напред.  Така в неделя на 25-ти март, Благовещение, ще спим с един час по-малко.  Връщането към астронмомическото време ще стане в края на октомври. 

публикувано на 24.03.18 в 15:10

Самотен щъркел долетя в Смолян

Птицата е забелязана днес на стълб за улично осветление в смолянския кв. „Каптажа“, в близост до 101-ви Алпийски полк.  Живко Билянов заедно със съпругата си пътували и случайно видели щъркела. Веднага са подали сигнал на спешния тел 112, за да му окажат помощ.  По думите на Билянов, прелетната птица стои от часове на стълба.  Вероятно е много..

публикувано на 24.03.18 в 14:55

Задържаха дилър на кокаин в Пазарджик

39-годишен криминално проявен мъж е задържан за разпространение на наркотици в Пазарджик. Полицаите са провели акцията по залавянето под прокурорско наблюдение в петък.  Рецидивистът е осъждан за  склоняване към проституция,  причиняване на телесна повреда, подправяне на парични знаци. Изпълнявал ролята на един от основните дилъри на  хероин за..

публикувано на 24.03.18 в 11:46

Пролетно хоро се вие във Велинград

Във Велинград се провежда национален фестивал за любители на българските народни танци „Пролетно хоро“.  Над 1 500 участници се събират от цялата страна в курортния град, за да съхраняти популяризират фолклорното богатство.   Фестивалът няма конкурсен характер.  Началото е сутринта в   спортната зала на Градския стадион.    Дефилето на..

публикувано на 24.03.18 в 09:41

Полицейски кучета показват умения в базата на МВР

С демонстрации ще бъде отбелязана 53-та годишнина от създаването на базата за отглеждане и обучение на полицейски служебни кучета към областната дирекция на МВР в Пловдив.  По случай празника, от 11 до 12 часа  вратите на подразделението на 4-ти километър на Пазардшишко шосе ще бъдат отворени за всички посетители.  Пред тях водачите и техните..

публикувано на 24.03.18 в 08:58

Срутище застрашава язовир Кричим

Срутище създава реална опасност за язовир Кричим, алармира кметът на Община Кричим Атанас Калчев. По думите му, местните жители се тревожат, че и при най-малката сеизмична или друга активност скалният масив може да се срути и да предизвика огромна трагедия. Кметът на Кричим  призова ресорните институции да вземат незабавни мерки, преди да се..

публикувано на 23.03.18 в 18:50