Затвориха временно цеха в Красново, обгазявал с месеци региона

| обновено на 07.10.15 в 16:07
Снимка: novini.bg

РИОСВ – Пловдив затвори временно цеха за производство на дървени въглища в хисарското село Красново, който обгазяваше селото в продължение на месеци.

Предписанието ни е да се преустанови производствената дейност до привеждане в съответствие, което означава фирмата да извърши съответните технически промени по съоръженията и след приключването им да се извършат контролни измервания, с които да докажат, че нормите се спазват. Това обясни  Марияна Кондаклиева, експерт в РИОСВ – Пловдив.

Фирма „АЕБО – С” ЕООД има срок от 1 месец да отстрани нередностите, които бяха констатирани при проверката на място в средата на септември. Тогава във въздуха бяха измерени превишения от 13,5 пъти над нормата на въглероден оксид, който се отделя при обработката на дървени въглища.

Управителят на „АЕБО – С” Борис Попчев заяви пред Радио Пловдив, че инсталациите в цеха работят с намален капацитет. "Подобряваме горивния процес, за да намалим вредните емисии на въглеродния оксид. Ще правим и денонощни замервания, но нормите са много ниски и на практика са неизпълними. Ще изпълним предписанията на РИОСВ като сериозна фирма, но за това ще трябва да съкратим част от работниците. Сега в цеха работят 15 човека, 11 от които роми”, каза още управителят на „АЕБО – С”. 

Според Борис Попчев атаките срещу неговата фирма са предизборни и са подклаждани от местна жителка, чиито съпруг е кандидат за кмет на Красново.

Това няма нищо общо с политиката, а със здравето на хората. Първият ни протест беше още миналото лято, когато нямаше никакви избори. Разберете, това, което се случва в Красново, е геноцид спрямо жителите, категорична бе Снежана Рангелова от инициативния комитет в селото. 

Жителите на хисарското селище се оплакват от лошия въздух в района в продължение на години. През лятото на миналата година над 100 души от Красново протестираха с искане да бъде затворен производственият цех за дървени въглища. От тогава фирмата работи предимно нощем, а задушливите газове се стелят над селото от рано сутрин и тровят всичко наоколо, оплакаха се жителите на Красново.  



Още от категорията

ГДБОП арестува италиански фермер за измами с еврофондове

Един от най-известните фермери в Южна България – италианецът Фабрицио Фрески е бил задържан при акция на ГДБОП в Шишманци.  Дон Домат, както е известен в региона, е бил уличен за финансови измами и за източване на еврофондове. Заедно с него са задържани още 5-има души от офиса му.  Бизнесменът е освободен днес с парична гаранция. Фабрицио..

публикувано на 23.08.19 в 16:51

250 запалени гуми задимиха Столипиново

Пожар на отпадъци и стари гуми потушиха пловдивските пожарникарикари до реката в Столипиново. Заради гъстия черен дим много хора напуснаха района. Временно с полиция бяха затворени и две улици в квартала  - "Крайречна" и "Ландос".  Шест коли с огнеборци са изпратени на пожара в Столипиново. Към 16 часа той вече е овладян и опасност от..

публикувано на 23.08.19 в 15:39

Пуснаха билети за празнично пътуване с теснолинейката

БДЖ започва продажбата на билети за атракционното пътуване по теснолинейката между Септември и Велинград по повод Деня на Съединението на България на 6-и септември.  В празничния ден пътническата композиция ще бъде теглена от технопътния парен локомотив 609-76, доставен у нас точно преди 70 години, каза Калин Маринов, директор на Дирекция..

публикувано на 23.08.19 в 14:37

Стажанти от ГД „Гранична полиция“ положиха клетва в Пазарджик

82- та граничари се заклеха да спазват Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР. Тържествената церемония се проведе в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик при Академията на МВР.  На нея присъстваха заместник-директорът на ГДГП старши комисар Бисер Костадинов, помощник-ректорът на Академията на МВР Илия..

публикувано на 23.08.19 в 14:22

Арестуваха крупен наркопласьор, снабдявал с дрога и "Столипиново"

Полицията арестува мъж, снабдявал с дрога задържаната група в „Столипиново“. У наркопласьора са открити 4,5 кг хероин и 1 кг кокаин. Той е бил задържан в дома си в габровското село Гергини. Стойността на кокаина е около 120 хил. лева, а хероинът все още не е оценен. Част от наркотика била закопана в пластмасови кутии в двора. До..

обновено на 23.08.19 в 13:44