Затвориха временно цеха в Красново, обгазявал с месеци региона

| обновено на 07.10.15 в 16:07
Снимка: novini.bg

РИОСВ – Пловдив затвори временно цеха за производство на дървени въглища в хисарското село Красново, който обгазяваше селото в продължение на месеци.

Предписанието ни е да се преустанови производствената дейност до привеждане в съответствие, което означава фирмата да извърши съответните технически промени по съоръженията и след приключването им да се извършат контролни измервания, с които да докажат, че нормите се спазват. Това обясни  Марияна Кондаклиева, експерт в РИОСВ – Пловдив.

Фирма „АЕБО – С” ЕООД има срок от 1 месец да отстрани нередностите, които бяха констатирани при проверката на място в средата на септември. Тогава във въздуха бяха измерени превишения от 13,5 пъти над нормата на въглероден оксид, който се отделя при обработката на дървени въглища.

Управителят на „АЕБО – С” Борис Попчев заяви пред Радио Пловдив, че инсталациите в цеха работят с намален капацитет. "Подобряваме горивния процес, за да намалим вредните емисии на въглеродния оксид. Ще правим и денонощни замервания, но нормите са много ниски и на практика са неизпълними. Ще изпълним предписанията на РИОСВ като сериозна фирма, но за това ще трябва да съкратим част от работниците. Сега в цеха работят 15 човека, 11 от които роми”, каза още управителят на „АЕБО – С”. 

Според Борис Попчев атаките срещу неговата фирма са предизборни и са подклаждани от местна жителка, чиито съпруг е кандидат за кмет на Красново.

Това няма нищо общо с политиката, а със здравето на хората. Първият ни протест беше още миналото лято, когато нямаше никакви избори. Разберете, това, което се случва в Красново, е геноцид спрямо жителите, категорична бе Снежана Рангелова от инициативния комитет в селото. 

Жителите на хисарското селище се оплакват от лошия въздух в района в продължение на години. През лятото на миналата година над 100 души от Красново протестираха с искане да бъде затворен производственият цех за дървени въглища. От тогава фирмата работи предимно нощем, а задушливите газове се стелят над селото от рано сутрин и тровят всичко наоколо, оплакаха се жителите на Красново.  Още от категорията

Студентите са готови на протести, заради лоши условия в общежитията

Пловдивските студенти са готови на протест, ако исканията им за по-добра среда в общежитията не бъдат чути. Това заявиха от Студентския съвет на ПУ "Паисий Хилендарски". Те организираха среща, на която бяха оповестени най-спешните проблеми в студентските общежития "Марица" и "Чайка". Те се стопанисват от организацията "Студентски общежития и..

публикувано на 23.10.19 в 16:54

Изправят петима пред съда за трафик на мигранти

Специализираната прокуратура обвини 5-ма души за трафик на  мигранти от Турция през България към Сърбия и Западна Европа. Те са задържани преди седмица  в Пловдив и София като са направени обиски в  пет недвижими имота в София и един в Пловдив, както и в леки автомобили,  ползвани за организирането на трафика.  Иззети са голям брой мобилни..

публикувано на 23.10.19 в 16:02

Неонатологията на УМБАЛ "Пловдив" получи модерен кувьоз

Кувьоз от висок клас получи Отделението по неонатология на УМБАЛ "Пловдив" от дарителската кампания на Фондация "Нашите недоносени деца" и Асоциация на банките в България. По думите на началника на отделението д-р Диана Аргирова кувьозът ще отговори на нуждите на най-малките пациенти.  „Кувьозите са ежедневно необходими, защото имитират..

публикувано на 23.10.19 в 13:46

Тодор Попов и Иван Панайотов отиват на балотаж в Пазарджик

Кметската надпревара в община Пазарджик ще се реши на балотажа на 3-ти ноември, според социологическо проучване на агенция "Медиана". Изследването е реализирано със собствени средства. Проведено е на терен 17 – 22 октомври  2019 г.  с 462 човека 18+ години, жители на община Пазарджик и е представително за общината.  Според социолозите..

публикувано на 23.10.19 в 13:24

Нов закрит басейн ще строят в Пловдив

Първа копка на 50 метров закрит плувен басейн ще направи кметът Иван Тотев в петък сутринта. Той ще се изгради до сега съществуващия басейн „Младост“ изцяло с общинско финансиране.  Договорът е за 2 години и за 12 милиона лева , съобщи в аванс Тотев. По думите му: „Ще има един комплекс от 50 метров басейн със седящи места, малък басейн, който е..

публикувано на 23.10.19 в 12:48