Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тотев печели на косъм

| обновено на 02.11.15 в 13:11

Иван Тотев спечели изключително оспорваната битка за Пловдив. Той извоюва втори кметски мандат като победи Славчо Атанасов с 1 416 гласа.


Според окончателните резултати от преброяване на протоколите в ОИК за Тотев са гласували 50.73% от избирателите, което прави 49 127 души, а вота си за Атанасов са дали 47 711 пловдивчани или 49.27% от вота на избирателите. 

В пет от шестте пловдивски района печелят кандидатите за кметове на ГЕРБ, единствено "Южен" ще има кмет от ПФ. Това е Борислав Инчев, който беше секретар на Община Пловдив по времето на Славчо Атанасов. За него вота си са дали  52.27% от имащите право да гласуват, а кандидата на ГЕРБ Кирил Вълчев остава втори с 47.47%.

В  "Централен" кмет е Георги Стаменов от ГЕРБ, който печели срещу досегашния управник на района Георги Титюков с 283 гласа разлика.

В "Източен" Николай Чунчуков от ГЕРБ изпреварва  Павел Милушев с разлика от 622 гласа, а в "Западен" новият стар кмет получава 326 гласа повече от опонента на ПФ Десислава Желязкова. 


В "Северен" Ральо Ралев печели кметската надпревара убедително  с 1833 гласа пред кандидата на Патриотичния фронт Станьо Балтов.

Битката за кметския пост в "Тракия" беше много оспорвана. Там кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров спечели напреварата срещу Костадин Гаров от ПФ само с 93 гласа разлика. Това прави 50.30% избирателна активност за новия стар кмет на района кмет и 49,70 за опонента му. 


В една от секционните избирателни комисии в "Тракия" се е наложило ръчно преброяване на бюлетините, заради консатирано несъотвествие в изнесените данни на протокола, равняващо се на 295 гласа, съобщи за Радио Пловдив зам.- председателят на ОИК Пловдив Гергана Костадинова. 


Припомням, че според екзит пол на социологическите агенции "Афис" и "Алфа рисърч" Иван Тотев водеше през целия изборен ден с близо 8%. След 19 часа обаче Славчо Атанасоов започна да стопява разликата и около 21 часа разликата между двамата достигна 0.4%. Екзит пол на "Галъп" и "Алфа рисърч" показа 50.2% за Тотев срещу 49.8% за Атанасов, а разликата беше около 1000 до 1500 гласа.  

Първите резултати от ОИК Пловдив, публикувани на страницата на ЦИК, базирани на близо 34% от протоколите разместиха водачеството и Славчо Атанасов поведе Иван Тотеев с 50.11% към 49.89%.

Около 23.00 часа обаче резултатът претърпя нова промяна, като на базата на 58.89% от проверените в ОИК Пловдив протоколи Иван Тотев отново изпревари Славчо Атанасов с 1 процент - 50.52% за Тотев срещу 49.48% за Атанасов.

Може би заради драматично близките резултати Иван Тотев се въздържа от коментар до момента. 

Припомням, че подкрепата си за Иван Тотев за балотажа обявиха от Реформаторския блок, от Кауза „Пловдив“ и ЗС "Александър Стамболийски". От „Съюз за Пловдив“ заявиха, че не са разговаряли с нито един от претендентите, но увериха, че ще работят в бъдещия Общински съвет за формирането на дясноцентристко мнозинство. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02