Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Южен" тази година строят девет паркинга за 240 коли

| обновено на 14.01.16 в 14:45
Снимка: Радио Пловдив, Живка Танчева

Основен приоритет на кмета на пловдивския район "Южен" Борислав Инчев през 2016 година  ще е изграждането на паркоместа. Според сигналите на гражданите това е важен проблем в района, подчерта Инчев. 

Той уточни, че вече е обявена обществена поръчка за 800 000 лева, като половината са отделени за паркоместа. Предвижда се през тази година да се изграждат девет паркинга с обща площ  6 000 кв.м. за над 240 коли.

Това ще е първата стъпка, която ще предприемем макар да е крайно недостатъчна за цялата територия на района, подчерта Инчев. Местата са в кв. Коматево на ул. „Лозарска“, ул. „Светослав Мерджанов“, ул. „Димитър Талев“, ул. „Одеса“ пред блок 1313, както и паркинга зад Кожния диспансер.  До магазин „Слънчеви лъчи 2“ както и на ул. „Асен Христофоров“ също ще се работи през тази година за обособяване на нови места за паркиране на автомобили. Търсят се още 15 места за нови паркинги в "Южен".

С останалите 400 000 лева от обществената поръчка ще се стоят две детски площадки и една площадка за спорт, както и нова зона за разходки на домашни любимци.

Паралелно започва акция по събиране на наемите в район "Южен". През тази година кметът Борислав Инчев има цел да събере над 700 000 лева приходи от 3000 гаражни клетки. Ще се работи и за събиране на наемите от имущество, терени за търговия и обзщетения. Най - късно до края на другата седмица на януари започва премахване на гаражни клетки, които са разположени на терени без издадени схеми, както и на ползватели, които са без разрешителни.

При встъпване в длъжност на Инчев е имало събрани 500 000 лева  приходи от гаражи, а в края на годината те са 647 086 лева без ДДС. Приблизително такива са били сумите и през предишните години от това перо на район Южен. 70% от тези суми остават в района по бюджетната сметка, и с тях района обвързва инвестиционните намерения. Наемът е 29 лева на гараж, а с ТЕЛК решение се плаща 14,50 лв. за месец.

Павел Милушев е новият заместник - кмет на район Южен. Той ще бъде назначен на 18 януари, обяви днес Борислав Инчев, кмет на района, избран от Патриотичния фронт. Милушев ще отговаря за екология, образование, здравеопазване, социални дейности и сигурност. Той е магистър по човешки ресурси и информационни технологии.  Основният му приоритет през следващите 4 години е Южен да бъде обявен за най-добър район за живеене в Пловдив. Той е най-зелен, но има още какво да се желае в тази насока, каза Милушев при представянето му.

Другият вече работещ заместник - кмет на Инчев е също от ВМРО Апостол Шопов, който има ресори строителство, инфраструктура и градоустройство. Очаква се и трети заместник - кмет на Южен, който ще стане ясен до края на януари.

Състоянието на пътната инфраструктура в Южен е тежко, подчерта Борислав Инчев. Две са улиците, за които ще се намери решение през следващите две години - това са ул. „Даме Груев“ и „Скопие“.

Предвижда се работата по детските градини в Южен да е по три направления. В бюджета на Община Пловдив следва да се осигурят средства за ново крило в ОДЗ „Ралица“ в кв. Коматево за 1 200 000 лева. Там ще се настанят две яслени и две детски групи. Сега децата са в дървени бараки тип “пионер“ и общинските съветници трябва да решат, дали да отпуснат тази сума, смята Инчев. Той обясни, че се готви процедура за проектиране на ново крило в двора на ЦДГ „Зорница “ за допълнителни шест групи. Там са нужни над 1 500 000 лева от градския бюджет.

Предвижда се и изграждане на изцяло нова детска градина в Южен за 160 деца, която ще даде възможност да се закрие подблоковата ЦДГ „Надежда“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Пеещите фонтани отново радват пловдивчани

Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина отново радват пловдивчани и гостите на града. Топлото време тази пролет позволи по-ранното пускане на емблематичните фонтани в работен режим. Музикално-светлинното шоу започва всяка вечер в 21:30 часа от вторник до неделя включително, като единственият почивен ден е понеделник. Поетапно се пускат и..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

Министърът на МВР отхвърли обвиненията за провокация срещу Димитър Стоянов

МВР свиква Национално съвещание, след празниците, във връзка спредстоящите избори и противодействие на търговията с гласове, това съобщи в Пазарджик министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Интерактивна карта ще следи в кои райони се купуват гласове, каза Калин Стоянов:  "Става въпрос за система, която онлайн дава информация за това къде какви..

публикувано на 24.04.24 в 13:06

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 11:23