Магистратите със СМС-те прекратиха и "Яневагейт"

| обновено на 21.01.16 в 12:15

Готви ли се преврат във ВСС, как стана ясно, че от записите по "Яневагейт" се чува Владимира Янева, която нарича "Митето" - човека на Бойко във ВСС, той - Димитър Узунов бе избран  по предложението на 13 от членовете на съвета да е техен представляващ.

Любомир Авджийски, правен анализатор на ИПИ и от "Правосъдие за всеки" коментира скандалната ситуация сред магистратите. От инициативата призоваха Висшия съдебен съвет да изясни категорично и недвусмислено кой от членовете му е  изпратил съобщението до Бойко Борисов.

Любомир Авджийски: На първо място, би трябвало на всички български граждани да им е интересен с това, че имаше нарушение на Конституцията и то доста сериозно, а именно в частта независимост на съдебната власт, което означава, че трите власти не би трябвало да влияят по груб начин, по този груб начин, и в случая  министър-председателят, наблюдаваме през последните три дни как министър-председателя извърши няколко конкретни действия, които нарушават независимостта на съдебната власт. А в същото време членове на Висшия съдебен съвет – върховният орган на съдебната власт, кадрови орган, този орган, който избира и назначава магистратите съдии и прокурори, които би трябвало след това независимо и справедливо да решават нашите ежедневни казуси, се видя, че член на този орган е изпращал в реално време есемеси – съобщения с информация от самите заседания на този Висш съдебен съвет, който е независим от изпълнителната власт.

Р. П.: Би трябвало да е независим, би трябвало да е независим...

Л. А.: Задължително е да е независим, за да може, пак казвам, справедливо да се решават нашите ежедневни казуси – с това от кражбата на автомобил, през побои и убийство – във Враца, убийствата на бизнесмени, побоя над възрастни хора, т. е., за да се решават тези казуси безпристрастно и справедливо преди това едни членове на ВСС би трябвало да са назначили качествени хора за съдии и прокурори. Ако самите членове на ВСС не са безпристрастни, не са открити, не са хора с морал и интегритет, няма как те да назначават съдии и прокурори, които да решават нашите казуси безпристрастно. Именно там е проблемът от последните седмици, месеци, там е проблемът и с „Яневагейт”.

Р. П.: А приключи ли „Яневагейт”?

Л. А: За съжаление приключи. Същите хора, които си изпращат есемеси до министър-председателя, те прекратиха и проверката с едно половинчато проверяване на фактите без да бъдат разпитани основните, визирани в записите, а именно Димитър Узунов, Асен Тодоров, министър-председателя, без той да даде обяснение защо и по каква причина е намесен в тези разговор, без да разпитан главния прокурор, всъщност оказа се, че няма кой да го разпита след като той е на върха на една пирамида и е началник на всички останали прокурори, няма прокурор, който него да го разследва. Без да се проверят тези факти и да се разпитат тези лица, основни герои на записите, тази проверка беше половинчата абсолютно.  И второто основание за нейно прекратяван е, че виждате ли записите били манипулирани и това е една бърза, анонимна експертиза на прокуратурата го установи, но пак казвам, кой в България има доверие на такава експертиза след като замесено и проверявано лице би трябвало да е главният прокурор, а експертизата идва от негови подчинени. т. е. все едно аз да направя експертиза на себе си и вие да очаквате, че тя е независима и безпристрастна.

Именно затова ние от Правосъдие за всеки настоявахме първо да има комисия в Народното събрание по този случай, тъй като това беше изключително тежък скандал за съдебната власт, който можеше ако бъде безпристрастно проверяван и разследван да доведе до разплитане на сериозните злоупотреби в съдебната власт – т. е. най-важният съд в страната Софийски градски съд, можеше да се разбере какви са злоупотребите, каква е корупцията в него, а от там и в цялата съдебна власт.

Р. П.: От инициативата призовахте ВСС така или иначе да изясни категорично и недвусмислено кой от членовете му е изпратил съобщението до Бойко Борисов – сега те един по един ще отричат – нали това виждаме в момента? После какво следва? По какъв начин, с други думи ви питам, как ВСС как да постъпи, как да реагира на тази криза, защото това си е криза, за да изчисти по някакъв начин имиджа си?

Л. А.: Той вече реагира и проблемът е, че той вече е завладян от една група хора, които не желаят първо да разследват корупция, не желаят да се занимават с корупцията в съдебната власт дали, защото са част от нея, дали, защото я прикриват, и, второ, те показаха през последните три дни, че не искат да разрешат проблема с нарушаването на независимостта на съдебната власт, не искат да защитят авторитета на този орган като първо не гласуваха да бъдат показани разпечатките на телефоните им – на служебните и на личните от всеки един от членовете, десет от тях казаха, че няма да дадат разпечатките си, Димитър Узунов беше един от тях, през това време три – четири дни занимаваха цялото общество с откровени лъжи на един от хората на премиера в телевизии и други медии затова, че той бил изпратил есемеса, пък го питахме защо, как така той го е изпрати...


Още от категорията

Празник за 45 години град Доспат

45 години от обявяването си за град чества Доспат на празника си, който продължава днес и утре. В живописната местност „Събора“, откъдето се открива прекрасна гледка към язовир Доспат, за 33-ти път се събират хиляди хора от различни крайща на страната. Празничната програма включва Фестивал на народното творчество, Събор на чешмарите и награждаване на..

публикувано на 17.08.19 в 08:09

Тайни и загадки около Альоша тази вечер

Интересни и забавни игри ще съберат тази вечер любители на логически главоблъсканици и физически предизвикателства при паметника Альоша на Бунарджика.  Под мотото  „Ескейп предизвикателство, Код: Альоша“  ще се проведат игри на открито, в които отборите ще разгадават логически загадки и ще търсят улики, а крайната цел е участниците да избягат първи и..

публикувано на 17.08.19 в 07:53

Как глобяват за превишена скорост с преносима камера?

Всяка една от областните дирекции на МВР в страната разполага с преносима камера за засичане на превишена скорост.  Камерите се поставят на статив и могат да работят и през тъмната част на денонощието. Всеки ден служителите на "Пътна полиция" засичат нарушения на различни места на територията на Пловдивска област.   Въпросната камера е унгарско..

публикувано на 16.08.19 в 13:21

Напусна ни спортната легенда Пенка Стоянова

След дълго боледуване почина известната баскетболистка от Пловдив Пенка Стоянова. Тя е трикратен шампион на България с отбора на пловдивския „Марица”.  Има над 580 мача за всички гарнитури на националния тим, на който е дългогодишен капитан.  Пенка Стоянова е олимпийски вицешампион от игрите в Москва през 1980 година и бронзов медалист четири..

публикувано на 16.08.19 в 12:21
Спас Гърневски, ГЕРБ

ГЕРБ в Пловдив отива сплотен на изборите

Бившият кмет на Пловдив, сега депутат от ГЕРБ, Спас Гърневски коментира за Радио Пловдив номинацията на Здравко Димитров за кмет. Според него, самият  факт, че изборът кой да е кандидатът е взет трудно,  показва, че в партията са израснали доста сериозни  политици плюс тези, които в момента са действащите.  Другата новина от вчера, че Иван Тотев..

публикувано на 16.08.19 в 10:31