Пожар изпепели старата еврейска баня Орта мезар, готвена за арт галерия

| обновено на 19.02.16 в 16:40

Голям пожар тази нощ изпепели до основи сградата на старата еврейска баня Орта мезар срещу Дома на младоженците в Пловдив. Двуетажната сграда е паметник на културата, а огънят е тръгнал от мебелен склад и магазин на първия етаж. 

Сигналът за пожара е получен малко слез 23 часа. На място са изпратени шест екипа огнеборци. Два от тях останаха на място почти до обяд днес и участваха в разчистването, тъй като изпепелената сграда и дървеният покрив са се срутили. 

Часове наред живеещите в района бяха без ток, а движението в този участък на бул. „Шести септември” бе блокирано, но вече е възстановено напълно, съобщиха от Пътна полиция. 

СнимкаПред Радио Пловдив говорителят на пожарната Цвятко Дешев подчерта, че точните причини за опустошителния пожар все още са неизвестни, но се работи по всички версии.  

За щастие при инцидента няма пострадали. 

Настоящият собственик на изгорялата старинна сграда Радослав  Бозуков разказа, че цялата вътрешност и покривът над нея са изгорели напълно, оцелели са само каменните стени на старинната постройка.  

В продължение на часове пожарникарите са обливали зидовете с вода, за да не се увредят от огромната температура и пълзящите по тях пламъци. 

Същевременно, кметът на район "Централен"  Георги Стаменов настоя, че именно собственикът трябва да възстанови и обезопаси занапред този паметник на културата. 

Този районен кмет е отскоро на поста и "общо взето не познава историята като цяло" - коментира в отговор Радослав Бозуков. 

Той увери, че обектът има пълна застраховка, но банята е с дългогодишна административна "одисея", от което най-ощетен в момента е самият собственик, още повече след снощното бедствие. 

Неприятностите тепърва започват, защото проектът за обновяваването на банята се бави от години, снощният пожар го усложнява допълнително,  коментира  собственикът Радослав Бозуков. 

Любопитна подробност е, че той притежава и хотел „Лайпциг” в Пловдив, а от години фирмата му приватизира и бившата баня  „Чайка”, известна на по – старите пловдивчани като Орта мезар, която изгоря снощи.  

Приватизацията бе извършена с активите на общинската фирма "Бига", в чиито капитал бе включен този паметник на културата. 

Сградата е построена през 16-ти век и е паметник на културата. Орта мезар е свещено място за българските евреи, тъй като тук в нощта на 9 срещу 10 март 1943 година са били събрани за депортация 1500 пловдивски евреи. Благодарение на намесата на тогавашния пловдивски митрополит Кирил, станал по – късно патрирах, и на депутата Димитър Пешев депортацията е отменена, а евреите са спасени. 

В знак на признателност пловдивските евреи издигат пред сградата Орта мезар специален монумент, на който са изписани благодарности на три езика – български, иврит и английски.


Още от категорията

На Велики четвъртък деца боядисваха яйца с дядо Николай

На Велики четвъртък Пловдивският митрополит Николай и деца от областта  и сдружение „Паралелен свят“ боядисаха десетки червени великденски яйца.  Дядо Николай благослови малчуганите, помаза бузките им с първото червено боядисано яйце и всички заедно произнесоха молитвата „Отче наш”. Владиката им каза, че са желани гости в храма и им пожела да..

обновено на 25.04.19 в 15:07

Родопски общини взимат 3.5 млн. лева за щетите от зимните бедствия

1 милион 492 хиляди лева ще получи от държавата община Смолян за отстраняване на щетите от зимните бедствия през януари.  За ремонт на пътната инфраструктура са предвидени почти 265 хиляди лева, а за отстраняване на други щети от обилния снеговалеж в Смолян са отпуснати 130 хиляди лева.  С още 260 хиляди лева се компенсират направени разходи по..

публикувано на 25.04.19 в 15:01

Пловдивски еколози спасиха малка сова

Експерти от РИОСВ-Пловдив изпратиха за лечение в Спасителен център за диви животни на СНЦ „Зелени Балкани“ в Стара Загора малка сова в безпомощно състояние.  Птицата е намерена в района на „Индустриална зона Тракия“ в Пловдив, а екоинспекцията е алармирана чрез „зеления“ телефон. При проверка на място екипът на РИОСВ е установил, че птицата е млад..

публикувано на 25.04.19 в 14:25

Откриха родителите на изоставеното бебе

Задържана е майката на изоставеното 5-месечно бебе в района на Централна гара Пловдив. 2 6-годишната Галя била открита при родителите си в старозагорското село Обручище – съобщи районният прокурор Чавдар Грошев.  До майката полицията стигнала, след като в Кричим бил открит бащата на детето Григор. Той пък бил установен, след като свидетел..

обновено на 25.04.19 в 14:07

Тримата дилъри на екстази остават в ареста

Пловдивският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на трима наркодилъри.  Припомням, че срещу всеки от тях е повдигнато обвинение за разпространение на високорискови наркотични вещества в особено големи размери – над 60 килограма екстази за  близо милион и 518 000 лева. Според апелативните..

публикувано на 25.04.19 в 14:04