Пожар изпепели старата еврейска баня Орта мезар, готвена за арт галерия

| обновено на 19.02.16 в 16:40

Голям пожар тази нощ изпепели до основи сградата на старата еврейска баня Орта мезар срещу Дома на младоженците в Пловдив. Двуетажната сграда е паметник на културата, а огънят е тръгнал от мебелен склад и магазин на първия етаж. 

Сигналът за пожара е получен малко слез 23 часа. На място са изпратени шест екипа огнеборци. Два от тях останаха на място почти до обяд днес и участваха в разчистването, тъй като изпепелената сграда и дървеният покрив са се срутили. 

Часове наред живеещите в района бяха без ток, а движението в този участък на бул. „Шести септември” бе блокирано, но вече е възстановено напълно, съобщиха от Пътна полиция. 

СнимкаПред Радио Пловдив говорителят на пожарната Цвятко Дешев подчерта, че точните причини за опустошителния пожар все още са неизвестни, но се работи по всички версии.  

За щастие при инцидента няма пострадали. 

Настоящият собственик на изгорялата старинна сграда Радослав  Бозуков разказа, че цялата вътрешност и покривът над нея са изгорели напълно, оцелели са само каменните стени на старинната постройка.  

В продължение на часове пожарникарите са обливали зидовете с вода, за да не се увредят от огромната температура и пълзящите по тях пламъци. 

Същевременно, кметът на район "Централен"  Георги Стаменов настоя, че именно собственикът трябва да възстанови и обезопаси занапред този паметник на културата. 

Този районен кмет е отскоро на поста и "общо взето не познава историята като цяло" - коментира в отговор Радослав Бозуков. 

Той увери, че обектът има пълна застраховка, но банята е с дългогодишна административна "одисея", от което най-ощетен в момента е самият собственик, още повече след снощното бедствие. 

Неприятностите тепърва започват, защото проектът за обновяваването на банята се бави от години, снощният пожар го усложнява допълнително,  коментира  собственикът Радослав Бозуков. 

Любопитна подробност е, че той притежава и хотел „Лайпциг” в Пловдив, а от години фирмата му приватизира и бившата баня  „Чайка”, известна на по – старите пловдивчани като Орта мезар, която изгоря снощи.  

Приватизацията бе извършена с активите на общинската фирма "Бига", в чиито капитал бе включен този паметник на културата. 

Сградата е построена през 16-ти век и е паметник на културата. Орта мезар е свещено място за българските евреи, тъй като тук в нощта на 9 срещу 10 март 1943 година са били събрани за депортация 1500 пловдивски евреи. Благодарение на намесата на тогавашния пловдивски митрополит Кирил, станал по – късно патрирах, и на депутата Димитър Пешев депортацията е отменена, а евреите са спасени. 

В знак на признателност пловдивските евреи издигат пред сградата Орта мезар специален монумент, на който са изписани благодарности на три езика – български, иврит и английски.


Още от категорията

Административният съд прекрати делата по жалби на ромите от Войводиново

Административният съд прекрати производствата по искания на 17 жители от ромската махала на Войводиново. Те се жалват срещу кмета на Войводиново Димитър Тосев и срещу областната дирекция на полицията в Пловдив, че са били възпрепятствани от тях да влязат в жилищата си на 9 февруари. От събраните доказателства при извършената от съда проверка е..

обновено на 21.02.19 в 18:44
 Блокът на бул. „Цариградско шосе“ 18

Съседи на бунт срещу шума от климатиците на търговски център

Живеещи на бул. „Цариградско шосе“ 18 в Пловдив недоволстват от шума и вибрациите на климатичната инсталация и аспирацията на новопостроен търговски център в непосредствена близост до 9-етажния блок.   „Обектът е собственост на бившия кмет на община Неделино Стоян Беширов. В него се намират магазин и ресторант, чиито климатици и..

обновено на 21.02.19 в 13:38

Задържаха шеметно пиян шофьор на автобус в Асеновград

Прокуратурата привлече като обвиняем и задържа шофьор за управление на автобус след употреба на алкохол. Това стана след като той катастрофира с градски автобус в центъра на Асеновград. Мъжът е вече осъждан веднъж, затова че е шофирал пиян товарен камион.  Инцидентът е станал на булевард "Марица" около 20 часа снощи. Рейсът е изпълнявал курс по..

обновено на 21.02.19 в 13:03

Лекари се борят за живота на момче, пострадало по време на сеч

16-годишно момче от Смолян пострада тежко, след като дърво се стовари върху главата му. Инцидентът е станал в местността „Варадил“ край Смолян по време на сеч.  Момчето е със средна телесна повреда - черепно -мозъчна травма. Пострадалият е транспортиран до МБАЛ-Смолян, след което е приведен в лечебно заведение в Пловдив. "Състоянието му бе..

публикувано на 21.02.19 в 12:51

Шофьорът, прегазил малкия Паоло, остава в затвора още година

За втори път пловдивските апелативни магистрати отказаха предсрочното освобождаване на шофьора, прегазил с джипа си малко дете  в Стара Загора.  Георги Сапунджиев ще трябва да изтърпи остатъка от шестгодишната си присъда за смъртта на четиригодишния Паоло и остава в затвора още една година.  Съдът смята, че Сапунджиев не може да бъде освободен за..

публикувано на 21.02.19 в 11:33