Премиера на филма "Пук" в Пловдив

| обновено на 20.02.16 в 09:16
Автор:

Премиера на новия български анимационен филм „Пук“ ще се състои в Пловдив, в Лъки –Дом на киното.  Филмът е в  рамките на Детски кинофестивал - Пловдив 2016 и със свободен вход за децата. Днес от 13 часа лично създателят на филма  легендарният режисьор проф. Анри Кулев ще го представи на зрителите. Преди прожекцията Анри Кулев ще разкаже на децата и родителите  как се прави анимационен филм, за срещата си с Валери Петров и за предстоящите си планове да екранизира приказката „Меко казано”.

Филмът  „Пук" е първият български пълнометражен анимационен филм от много години насам, направен с класическа рисувана анимация на хартия. Филмът е озвучен с гласовете на Антон Радичев (Хрили), Христина Ибришимова (Лили), Петя Силянова (Мидата), Линда Русева (Медузата), Димитър Иванчев (Октоподът) и Веселин Ранков (Калканът).

Създаден по едноименна приказка на Валери Петров, „ПУК” разказва историята на малката Лили, която слушайки трепетно приказка, така пълна с обрати, че неусетно става неин герой. Телефонна кабина се превръща в подводница и Лили се гмурва в океанските дълбини. Това е само една от прелестните фантасмагории в анимационната екранизация. "Пук" е находчиво съчетание между анимация и игрално кино.

Анри Кулев е режисьор, аниматор, художник, карикатурист, сценограф, продуцент. Професор е по анимационна режисура в Нов български университет, където преподава от 1993 г.  Той е възпитаник на Руския държавен институт по кинематография (ВГИК) в Москва, завършва го през 1974 г. Между 1974-а и 1992-а работи в Студия за анимационни филми „София“.

Автор е на над 100 анимационни, документални и игрални филми и реклами, сред които са игралните „Смъртта на заека“ и „Бащата на яйцето“, чийто сценарист е Борис Христов, „Госпожа Динозавър“ със сценарист Рада Москова, „Цахес“ по сценарий на Христо Ганев, тв сериала „Врабците през октомври“ по Станислав Стратиев. Кулев е създал още „Веселякът“, „Приказка за пътя“, „Как маймуните произлезли от човека“, „Сламеният човек“ и др. 
Още от категорията

"Артист на седмицата" представя виртуозната Донка Ангъчева

В „Артист на седмицата“ ви срещаме с пианистката Донка Ангъчева. Виртуозната пианистка дебютира на българска сцена, като солист на Пловдивската филхармония на десетгодишна възраст. Ученичка на Милена Моллова (студентка на Емил Гилелс), мо първо на пловдивските преподаватели Мария Славова, Дияна Славова и Поля Костова , Ангъчева печели много..

обновено на 23.05.19 в 17:01

Българчета от чужбина с изложба "Азбуката - това сме ние"

Фотоизложба „Азбуката – това сме ние“ се открива в Историческия музей в Пловдив тази вечер. Паната със снимки на деца, в които те с телата си изобразяват българските букви, са изработени от 50 български училища в чужбина. Те са сред членовете на Асоциацията, която обединява 200 задгранични училища. Броят им е по- голям. Само в Европа те са 265, в..

обновено на 23.05.19 в 15:44

"Как беше на български?" хаштаг

За трета поредна година инициативата „Как беше на български?“ ни напомня да върнем в речта си хубавите български думи. Целта е да се намали употребата на чуждици в нашата реч и да се потърсят българските думи, да се стимулира търсенето на  синонимите им. Това обясни пред Радио Пловдив Силвия Митова, една от авторките на кампанията.  Така..

публикувано на 22.05.19 в 17:10

Комисиите днес решават за награди "Пловдив"

Днес комисиите за Награда „Пловдив“ заседават окончателно, за да определят носителите на приза в 10-те категории в областта на културата и изкуството. Церемонията по награждаването е утре вечер в Дома на културата „Борис Христов“, домакин е Държавна опера - Пловдив. В раздела „Художествена литература“ се конкурират Крум Филипов с романа си..

публикувано на 22.05.19 в 16:01

В Асеновград тръгна най- дългото литийно шествие с иконата на Св. Богородица

Стотици вярващи от различни краища на страната се включиха в най-дългото литийно шествие, което отбелязва големия християнски празник Преполовение в Асеновград. Денят се чества 25 дни след Възкресение Христово е преди Петдесетница.  По традиция, датираща от над 100 години и днес чудотворната икона на Света Богородица бе изнесена от..

публикувано на 22.05.19 в 13:04