Премиера на филма "Пук" в Пловдив

| обновено на 20.02.16 в 09:16
Автор:

Премиера на новия български анимационен филм „Пук“ ще се състои в Пловдив, в Лъки –Дом на киното.  Филмът е в  рамките на Детски кинофестивал - Пловдив 2016 и със свободен вход за децата. Днес от 13 часа лично създателят на филма  легендарният режисьор проф. Анри Кулев ще го представи на зрителите. Преди прожекцията Анри Кулев ще разкаже на децата и родителите  как се прави анимационен филм, за срещата си с Валери Петров и за предстоящите си планове да екранизира приказката „Меко казано”.

Филмът  „Пук" е първият български пълнометражен анимационен филм от много години насам, направен с класическа рисувана анимация на хартия. Филмът е озвучен с гласовете на Антон Радичев (Хрили), Христина Ибришимова (Лили), Петя Силянова (Мидата), Линда Русева (Медузата), Димитър Иванчев (Октоподът) и Веселин Ранков (Калканът).

Създаден по едноименна приказка на Валери Петров, „ПУК” разказва историята на малката Лили, която слушайки трепетно приказка, така пълна с обрати, че неусетно става неин герой. Телефонна кабина се превръща в подводница и Лили се гмурва в океанските дълбини. Това е само една от прелестните фантасмагории в анимационната екранизация. "Пук" е находчиво съчетание между анимация и игрално кино.

Анри Кулев е режисьор, аниматор, художник, карикатурист, сценограф, продуцент. Професор е по анимационна режисура в Нов български университет, където преподава от 1993 г.  Той е възпитаник на Руския държавен институт по кинематография (ВГИК) в Москва, завършва го през 1974 г. Между 1974-а и 1992-а работи в Студия за анимационни филми „София“.

Автор е на над 100 анимационни, документални и игрални филми и реклами, сред които са игралните „Смъртта на заека“ и „Бащата на яйцето“, чийто сценарист е Борис Христов, „Госпожа Динозавър“ със сценарист Рада Москова, „Цахес“ по сценарий на Христо Ганев, тв сериала „Врабците през октомври“ по Станислав Стратиев. Кулев е създал още „Веселякът“, „Приказка за пътя“, „Как маймуните произлезли от човека“, „Сламеният човек“ и др. 
Още от категорията

Пет пловдивски хора ще пеят в "Набуко" тази събота

В премиерно изпълнение на операта „Набуко“ от Верди, постановка на Пловдивската опера, за първи път ще участват и пет пловдивски хорови формации: Дамски хор „Тримонциум“, Камерен хор „Иван Спасов“, Мъжки хор „Стефка Благоева“, Академичен камерен хор „Гаудеамос“ и Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“. Те ще се включат в прочутия Хор на евреите..

обновено на 16.02.19 в 11:58

В Пловдив започва проектът "Занаятът влиза в махалата"

Проектът "Занаятът влиза в махалата", организиран от фондация "Метаарт" започва на 16-и февруари в Пловдив. Инициативата е част от програмата на "Пловдив - Eвропейска столица на културата 2019", съобщихат от пресцентъра на Фондация "Пловдив 2019".  Пет съботни сутрини през февруари и март в рамките на проекта утвърдени български автори..

обновено на 16.02.19 в 11:58

Божана Апостолова с нов роман

Днес на книжния   пазар излиза новият роман на Божана Апостолова „Завръщането на визона“. Тя започва да пише преди да стане  известна като издателката от “ Жанет45“ . Тогава   критикът Иван Гранитски  написа за нея: „Ражда се новата Багряна“. Днес тя има 30   свои книги, 13 стихосбирки и четири романа. Носител е на почти всички..

обновено на 16.02.19 в 11:57

Пет пловдивски хора ще пеят в "Набуко" тази събота

В премиерно изпълнение на операта „Набуко“ от Верди,  постановка на Пловдивската опера, за първи път ще участват и пет пловдивски хорови формации : Дамски хор „Тримонциум“, Камерен хор „Иван Спасов“ , Мъжки хор „Стефка Благоева“, Академичен камерен хор „Гаудеамос“ и Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“.  Те ще се включат в прочутия Хор на..

публикувано на 15.02.19 в 10:46

Ученици пеят благотоврително за възрастните хора

Годишен благотоврителен концерт във Военния клуб организират тази вечер подготвителната група ученици от средно училище   "Христо Г. Данов“ и  вокална група "Веселите ноти“. Целта  е да бъдат събрани средства, които да се дарят на Дома за възрастни хора "Свети Василий Велики“.  Идеята за реализиране на концерта е на младия преподавател по музика..

публикувано на 14.02.19 в 06:42