РЕКЛАМА

Премиера на филма "Пук" в Пловдив

| обновено на 20.02.16 в 09:16
Автор:

Премиера на новия български анимационен филм „Пук“ ще се състои в Пловдив, в Лъки –Дом на киното.  Филмът е в  рамките на Детски кинофестивал - Пловдив 2016 и със свободен вход за децата. Днес от 13 часа лично създателят на филма  легендарният режисьор проф. Анри Кулев ще го представи на зрителите. Преди прожекцията Анри Кулев ще разкаже на децата и родителите  как се прави анимационен филм, за срещата си с Валери Петров и за предстоящите си планове да екранизира приказката „Меко казано”.

Филмът  „Пук" е първият български пълнометражен анимационен филм от много години насам, направен с класическа рисувана анимация на хартия. Филмът е озвучен с гласовете на Антон Радичев (Хрили), Христина Ибришимова (Лили), Петя Силянова (Мидата), Линда Русева (Медузата), Димитър Иванчев (Октоподът) и Веселин Ранков (Калканът).

Създаден по едноименна приказка на Валери Петров, „ПУК” разказва историята на малката Лили, която слушайки трепетно приказка, така пълна с обрати, че неусетно става неин герой. Телефонна кабина се превръща в подводница и Лили се гмурва в океанските дълбини. Това е само една от прелестните фантасмагории в анимационната екранизация. "Пук" е находчиво съчетание между анимация и игрално кино.

Анри Кулев е режисьор, аниматор, художник, карикатурист, сценограф, продуцент. Професор е по анимационна режисура в Нов български университет, където преподава от 1993 г.  Той е възпитаник на Руския държавен институт по кинематография (ВГИК) в Москва, завършва го през 1974 г. Между 1974-а и 1992-а работи в Студия за анимационни филми „София“.

Автор е на над 100 анимационни, документални и игрални филми и реклами, сред които са игралните „Смъртта на заека“ и „Бащата на яйцето“, чийто сценарист е Борис Христов, „Госпожа Динозавър“ със сценарист Рада Москова, „Цахес“ по сценарий на Христо Ганев, тв сериала „Врабците през октомври“ по Станислав Стратиев. Кулев е създал още „Веселякът“, „Приказка за пътя“, „Как маймуните произлезли от човека“, „Сламеният човек“ и др. 
Още от категорията

4 Magic, Jeremy? и Славин Славчев в нощта на Нова година в Пловдив

Празничната програма на Община Пловдив  ще започне на 24 декември. До края на  последната седмица за 2018 г. концертите стартират в 12 ч., на площад „Стефан Стамболов“, като изявите на различни състави ще бъдат през определен интервал от време до късния следобед.  За целта ще бъде изградена специална сцена с подходящо озвучаване, на която ще..

обновено на 19.12.18 в 14:36

Коледен концерт на хорова школа "Стефка Благоева"

Съставите на хорова школа „Стефка Благоева“ при Общинския детски комплекс в Пловдив ще изнесат традиционен коледен концерт „Тиха нощ, света нощ“.   В празничния концерт в камерната зала на Областната администрация – Пловдив тази вечер се включват подготвителният хор, хорът на пловдивските момчета, както и младежкият, смесеният и мъжкият хор.  В..

публикувано на 19.12.18 в 11:41

Великите европейци – Перикъл

Има сериозно единодушие сред учените, че Антична Гърция, която се смята за люлка на нашата европейска цивилизация, минава през три периода в развитието си.  Първият, Архаичният, започва в тъмните времена, някъде през 8 век пр.н.е., и поставя основите. Следва Класическият период, когато посаденото цъфти и дава плодове. Накрая, в Елинистичния..

публикувано на 19.12.18 в 11:13

Албумът "Пловдив-древен и жив" представя издателство "Летера"

Луксозен албум „ Пловдив – древен и жив “ представя този месец издателство "Летера". Тази книга е много пловдивска, в нея участват 35 творци с текстове и фотографии , казва издателката Надя Фурнаджиева .  Изданието представя в 290 фотоса най-забележителните артефакти на хилядолетния ни град.  В него са показани открити през последните..

публикувано на 19.12.18 в 09:35

Мултифункционална зала "Коста Форев" се открива в Асеновград

 Единствена по рода си в страната Мултифункционална зала на името на големия художник Коста Форев откриват в Градската библиотека "Паисий Хилендарски" в Асеновград.    Проектът, който се реализира от библиотеката с партньорството на община Асеновград включва трансформиране на "Стаята на приказките", създадена преди повече от три десетилетия,..

публикувано на 18.12.18 в 14:06

Фотоизложба показва "Другото лице на Столипиново"

Фотоизложба „Другото лице на Столипиново“ ще покаже квартала през погледа на неговите деца и младежи този вторник – 18 декември, от 11 часа в галерийното пространство на Общински съвет.  Инициативата по проект „Пловдив Заедно: премахване на гетата и граници в кв. Столипиново“ е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на..

публикувано на 18.12.18 в 06:42

Ансамбъл "Тракия" с "Коледна приказка"

"Коледна приказка" е надсловът на двойния празничен концерт, който ще изнесе тази вечер Фолклорен ансамбъл "Тракия" в Пловдив.  Традиционната вече проява е посветена на Рождество Христово и ще бъде в Дома на културата „Борис Христов“. Първият концерт е на "Детската танцова школа" към ансамбъла и започва в 18 часа. Час и половина по – късно на..

публикувано на 18.12.18 в 06:37