Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако евромониторингът падне, може да има ревизия на реформите

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за съдебната власт, с които се урежда разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - прокурорска и съдийска. Само БСП бяха против.

Промените са съобразени с последните изменения в Конституцията. Въвежда се пряк избор на членове на ВСС от магистратската квота, а решенията за назначаване, повишаване и освобождаване на магистрати, ще се вземат самостоятелно от отделните колегии при условия на явен вот и без "въздържал се". 

Иванка Иванова – ръководител на правната програма на Институт „Отворено общество“ коментира, че гласуваните промени са необходимо условие да се случат реформите. По думите й, те  са продукт на голям компромис, защото мнозинството окастри важните моменти в проектозакона, а освен това правосъдното министерство не внесе оригиналния вариант на проектозакона на ексминистър Христо Иванов. 

Големият политически въпрос ще бъде дали настоящото ръководство на министерството ще продължи работата по реализиране на проекта на министър Христо Иванов, подчерта Иванка Иванова. Тя добави, че ако текстовете бъдат гласувани и на второ четене, това дава добра надежда, че догодина, когато трябва да се избере новият ВСС ще бъдат избрани хора с репутация. Това е разумната крачка в момента, каза експертът.

Важно да се уточни с какво мнозинство ще се взимат решенията в съдийската колегия, като според нея, не е нужно да се изисква квалифицирано мнозинство. Иванова беше категорична, че у нас трябва да се въведе практиката съдиите да избират шефовете на ВКС и ВАС.  Такава е практиката на държавите – членки в ЕС, подчерта тя.

 По повод настояването на българските евродепутати мониторингът да бъде свален, защото е дискриминационен, Иванка Иванова коментира, че дискриминация не е точната дума. Според нея  поведението на евродепутатите е нормално, но заяви, че в средите на съдиите има притеснение, че  без европейски мониторинг у нас ще има реставрация и ревизия на реформите и освен това ще има репресии срещу магистратите от собствената ни политическа власт. Сега Брюксел подава ръка на съдиите, които отстояват независимостта на съда, каза ръководителят на правната програма на Институт "Отворено общество". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28

Разчетеният геном на Орфеевото цвете ще помогне в много области

Учени от българския Център за върхови постижения в растителната системна биология и биотехнология - ЦРСББ, съвместно с изследователи от Потсдамски университет и Института по молекулярна физиология на растенията “Макс Планк” в Германия, успешно секвенираха генома на Haberlea rhodopensis - ендемичен за България вид “възкръсващо растение”,..

публикувано на 17.04.24 в 16:54

Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев, ако не - БСП, "Възраждане" и ИТН ще внесат вот на недоверие към правителството на Главчев.  Възможно ли е да се иска вот на недоверие към служебно правителство, коментира преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски"..

публикувано на 17.04.24 в 13:41

Акция срещу неправилното паркиране в Пазарджик

Да бъде постигнато ефективно намаляване на скоростта, за да се ограничи рискът от възникване на пътни инциденти и да бъдат спасени човешки животи. Така кметът на Пазарджик Петър Куленски определи целите на акцията срещу неправилното паркиране , която се провежда в града.  Масираните проверки обхващат не само централната градска част , но и..

обновено на 17.04.24 в 11:57