Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исканията на лекарите придават и политически привкус на протеста

Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация и член на Надзорния съвет на НЗОК заяви, че протестиращите  лекари поставят сериозни проблеми, които не са решени поне от 10 години, но не чува сериозни искания. 

През последните дни те даже  еволюират, коментира той. Първо беше бюджетът, като се оказа, че той е по- голям, стана служебният рамков договор, който обаче не е служебен,  после беше пръстовият отпечатък, който тази година обаче не касае общопрактикуващите лекари, припомни Хасърджиев.


Просто напрежението е толкова голямо в системата, че  в един момент избухна. Въпросът е как този протест може да допринесе за успокояване на  системата и тя да започне да функционира по- добре, добави той.

Трябва да има диалог, за да се формулират проблемите и те да се решат. Подменените и открити в последния момент параметри в рамковия договор членът на НС на НЗОК коментира като резултат на сериозни лобистки интереси за сметка на онкоболните и децата.  По думите му, не е ясно как цените са били подменени, но се надява сериозно разследване да стигне до истината. 

Според него принципът на капитацията отдавна е отхвърлен от модерния свят като се  плаща  за реално свършена работа и тогава лекарите ще са стимулирани да извършват профилактични прегледи, ваксинации и т.н. Трябва да се върви към една модерна доболнична помощ. Трябва промяна в системата, но тя няма да се случи с този протест, коментира представителят на пациентската организация.

1-ви април още не е дошъл, не сме видели за какво става дума. Сега е моментът да се седне на масата и да се начертае как кардинално да се промени системата, защото и лекарите и пациентите не са доволни от нея, подчерта той.

Нашата цел е да се гарантира пациентският интерес. Във вчерашното решение на НС на касата е предвидено, че ако общопрактикуващ лекар откаже да подпише договор с касата, то тогава неговите пациенти ще получат автоматично правото да се лекуват при специалист, без да им е необходимо направление като целта е да не се прекъсва тяхното лечение и терапия. Разбира се, това  ще важи до избора на нов личен лекар, уточни Хасърджиев.

Фактът, че четири пъти се смениха исканията говори, че в тази ситуация има и политически привкус. Надявам се, че никой не използва българските лекари, защото тази година има повече пари за общопрактикуващите лекари, за направления, за профилактика , а те са на протест, завърши той. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38