Исканията на лекарите придават и политически привкус на протеста

Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация и член на Надзорния съвет на НЗОК заяви, че протестиращите  лекари поставят сериозни проблеми, които не са решени поне от 10 години, но не чува сериозни искания. 

През последните дни те даже  еволюират, коментира той. Първо беше бюджетът, като се оказа, че той е по- голям, стана служебният рамков договор, който обаче не е служебен,  после беше пръстовият отпечатък, който тази година обаче не касае общопрактикуващите лекари, припомни Хасърджиев.


Просто напрежението е толкова голямо в системата, че  в един момент избухна. Въпросът е как този протест може да допринесе за успокояване на  системата и тя да започне да функционира по- добре, добави той.

Трябва да има диалог, за да се формулират проблемите и те да се решат. Подменените и открити в последния момент параметри в рамковия договор членът на НС на НЗОК коментира като резултат на сериозни лобистки интереси за сметка на онкоболните и децата.  По думите му, не е ясно как цените са били подменени, но се надява сериозно разследване да стигне до истината. 

Според него принципът на капитацията отдавна е отхвърлен от модерния свят като се  плаща  за реално свършена работа и тогава лекарите ще са стимулирани да извършват профилактични прегледи, ваксинации и т.н. Трябва да се върви към една модерна доболнична помощ. Трябва промяна в системата, но тя няма да се случи с този протест, коментира представителят на пациентската организация.

1-ви април още не е дошъл, не сме видели за какво става дума. Сега е моментът да се седне на масата и да се начертае как кардинално да се промени системата, защото и лекарите и пациентите не са доволни от нея, подчерта той.

Нашата цел е да се гарантира пациентският интерес. Във вчерашното решение на НС на касата е предвидено, че ако общопрактикуващ лекар откаже да подпише договор с касата, то тогава неговите пациенти ще получат автоматично правото да се лекуват при специалист, без да им е необходимо направление като целта е да не се прекъсва тяхното лечение и терапия. Разбира се, това  ще важи до избора на нов личен лекар, уточни Хасърджиев.

Фактът, че четири пъти се смениха исканията говори, че в тази ситуация има и политически привкус. Надявам се, че никой не използва българските лекари, защото тази година има повече пари за общопрактикуващите лекари, за направления, за профилактика , а те са на протест, завърши той. 


Още от категорията
Катерина Чобанова

Изложба разказва за 6 рода, свързани със Съединението

От днес в  Централно фоайе на НБ „Иван Вазов“ в Пловдив може да се види изложбата „50 години град Съединение“, посветена на половинвековния юбилей от преименуването на село Голямо Конаре в град  Съедниние.  Изложбата, дело на Катерина Чобанова, която 30 години събира и изследва историята на десетки известни родове от града на доброволни начала,..

публикувано на 19.08.19 в 12:45

Инструкторите да повишат качеството на обучение

Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ извършва масови проверки на автошколите в страната. Инспекциите са със служители на МВР и Националната агенция за приходите.  В Пловдивска област има над 60 школи за обучение на шофьори и вече са открити нарушения в дейността на две от тях.   В контекста на тези проверки, а и на фона на черната..

публикувано на 19.08.19 в 10:48

Допълваме традиционната социология и териториално

Изхождаме от позицията, че изборите са един от гарантите за политическа предвидимост на едно гражданско общество. И от тази гледна точка традиционното прогнозиране чрез социологически анкети е много важно за предвидимостта на политическата ситуация в страната. Често обществото е искрено учудено, че с електорални процеси могат да се занимават..

публикувано на 19.08.19 в 10:39

Празник за 45 години град Доспат

45 години от обявяването си за град чества Доспат на празника си, който продължава днес и утре. В живописната местност „Събора“, откъдето се открива прекрасна гледка към язовир Доспат, за 33-ти път се събират хиляди хора от различни крайща на страната. Празничната програма включва Фестивал на народното творчество, Събор на чешмарите и награждаване на..

публикувано на 17.08.19 в 08:09

Тайни и загадки около Альоша тази вечер

Интересни и забавни игри ще съберат тази вечер любители на логически главоблъсканици и физически предизвикателства при паметника Альоша на Бунарджика.  Под мотото  „Ескейп предизвикателство, Код: Альоша“  ще се проведат игри на открито, в които отборите ще разгадават логически загадки и ще търсят улики, а крайната цел е участниците да избягат първи и..

публикувано на 17.08.19 в 07:53