"Граждански арести", бурки и платени паркоместа - теми в "Ден след ден"

Напоследък зачестиха информациите за т.нар. „граждански арести“ на нелегални имигранти по южната ни граница. Завъртяха се клипчета в социалните мрежи как отряди залавят незаконно проникнали на наша територия хора. Дейността им обаче е незаконна и граничи със самоуправство.

Обществото ни е раздвоено по темата, редица световни медии също я подеха, но в негативен план. Дори премиерът Бойко Борисов първоначално благодари на доброволците, но ден по-късно обясни, че неправилно е бил цитиран. Против дейността на отрядите се изказаха главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Защо се появиха тези отряди за „граждански арести“ и нарушават ли човешките права на мигрантите, нарушили границата ни, ще говорим с адв. Михаил Екимджиев, председател на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека.

Как реагираха жителите на Пазарджик на предложението на кмета на общината Тодор Попов да се забрани носенето на бурка в общински и държавни институции, разказва кореспондентът на БНР Невена Петрова.

Делото за спряното събаряне на полуразрушения тютюнев склад ще се гледа в София, а не в Пловдив, реши днес Пловдивският административен съд. Какви са мотивите на съда, представя Севдалин Палаузов.

Платените паркоместа в Пловдив отиват на търг, ако има повече кандидати за 1 място. Това съобщи кметът Иван Тотев по повод Наредбата за издаване на разрешения за ползване на общински имоти, която утре ще се дебатира в Общинския съвет. Подробности по важната за пловдивчани тема - от Михаил Миховски.

До 2 месеца приключва ремонтът на Природонаучния музей, сега текат довършителни работи по витрините и във вътрешността на сградата. Какво ще могат да видят посетителите в музея през лятото, разказва Живка Танчева.

Пловдив отново ще бъде домакин на пролетния Панаир на занаятите, който стартира с рекорден брой участници. Репортажът по темата е на Галя Митева.  

Слушайте ни по Радио Пловдив от 15.00 до 17.00 часа!


Още от категорията

"Добро утро, Ден" с проф. Милчо Василев

Тази седмица в рубриката „Добро утро, Ден!“ ни гостува проф. Милчо Василев, ректор на АМТИИ в Пловдив. Той сподели, че утрото е Божи дар и път към новия ден, обича кафето горчиво и вярва в съдбата. В Музикалното училище в Широка лъка  започва родопската приказка и срещата с Любовта! Обича историческите романи и пътешествията. Убеден е, че усмивката отваря..

публикувано на 28.06.19 в 16:04

"Добро утро, ден!" със Стефан Вълдобрев

Тази седмица мина по-полека със Стефан Вълдобрев в рубриката „Добро утро, ден“. За него можем да говорим много – певец, артист, композитор, филмов режисьор. Но може би най-важното е, че с лекота печели любовта на малки и големи. Със Стефан Вълдобрев и песента „По-полека“ успяхме да забавим утрото и да осмислим малките неща, които доволно..

публикувано на 20.06.19 в 15:12

"Добро утро, ден!" с Тома Спространов

Легендарният Тома Спространов гостува  в „Добро утро, ден!“.  От 54 години  до днес, той води предаването „Любопитно петолиние“ в Радио Пловдив и 40 години „Пулсиращи ноти“ по „Хоризонт“.  Първи в българския ефир пуска Битълс и  други култови  т.н. западни групи. Интервютата му с музиканти от българския и световен елит са неизброими.  Почетен..

публикувано на 14.06.19 в 11:47

"Добро утро, ден!" с археолога доц. Иван Джамбов

В „Добро утро, ден!“ през юни с предчувствие за лято, за едни може би ваканция, за други разкопки и проучвания - ви срещаме с археолога доц. Иван Джамбов . Той ни допусна до неговия свят, до музиката, която слуша, до късмета, който го спохожда с откритието на Аневско кале.  За археологията и страстта към изследване, наследена от баща му ст.н.с..

публикувано на 07.06.19 в 09:53

"Добро утро, Ден!" с издателя Стойо Вартоломеев

Тази седмица бяхме в градината, на бюрото, в колата и пред книгата заедно с издателя  Стойо Вартоломеев. Той твърди за себе си, че е разграфен човек. Но докато го слушате ще разберете колко пъстра и подвижна е мисълта му, колко са различни дните му – разделени между природата, честото пътуване и управлението на издателство „Хермес“. Ще разберете още..

публикувано на 23.05.19 в 11:50