Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не трябва да толерираме престъпления и агресия

След скандалите около свинските опашки – България е пример за охрана на границите и спазване на човешките права. Това твърди българския президент Росен Плевнелиев.

„Споделяйки своята загриженост, искам да уверя българските граждани, че институциите са силни и до момента България е пример за отговорна охрана на границите и спазването на човешките права“, заяви Плевнелиев пред репортери, след като участва в Братислава в XI Глобален форум по въпросите на сигурността. Тези думи идват след скандала със задържаните по границата бежанци, след арест на Перата и неговото освобождаване, след думите на военния министър Николай Ненчев, че има информация за внедряване на терористи сред мигрантите. В същото време над 50% от българите одобряват така наречените „граждански отряди“. За оптимизма на Европа по отношение на бежанците и за рисковете пред България ще говорим с георги Марков, бивш конституционен съдия.

Р. П.: Г-н Марков, лично вие как ще коментирате темата с т. н. граждански арести – една тема, която придоби доста скандално звучене през миналата седмица.

Георги Марков: Да ви кажа откровено аз не знам кой е авторът на думите „граждански арест”. Не знам някой в България да е направил в дома си или някъде другаде частна полицейска клиника, участък. Тези хора бяха наречени самоуправци, били извършени самоуправни действия, като че ли те са отишли в държавата Афганистан, разбили са дома на някой афганистанец и са се самонастанили. Истината е, че българският Наказателен кодекс защитава тези хора – въпросният Петър, дори не му знам фамилията. Защото българският НК казва, че не е обществено опасно деянието, т. е. не е престъпление, когато то е извършено, за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни и обществени интереси, чрез причиняване вреди на нападателя, в рамките на необходимите предели и видях, че това ще е защитата на адвокат Марковски.

Тези хора, които ние ги оковахме в белезници са защитници на националния суверенитет на България. Защото тези преселници, които преминават незаконно, по незаконно  установения ред и не законно установеното  място – българската държавна граница, са и агресори, и престъпници. Не защото аз го казвам, а защото чл. 279 ал. 1 от българския НК предвижда пет години затвор за такива хора. И ние вместо да сложим белезниците на тези агресори, вместо да се чуе по всички възможни телевизии, включително и по радия  и Радио Пловдив, че са осъдени поне на 3 – 4 г. затвор, ние се занимаваме с българските граждани, които са спазили българското законодателство и са предотвратили по-нататъшно извършване на престъпления.

Р. П.: Това ли е начинът, по който трябва да се справим с бежанците, които преминават незаконно нашата граница?

Георги Марков: Има един много важен текст в Конституцията, този текст е чл. 1 ал. 3, трябва да бъде научен наизуст от всички държавници щом искат да са държавници. Този текст казва, че никоя партия и никоя държавна институция не може да си присвоява народния суверенитет. Суверинитетът принадлежи на българския народ, той може да го упражнява чрез органите, които избира, но казва Конституцията и непосредствено. И веднага ви питам – ако този господин Петър, или г-н Данко, или вие видите, че изнасилват едно малолетно българско дете - справка Австрия, значи никой не може да ми каже, че това не се случва, че изнасилват българска жена – справка Германия, Финландия, Швеция, никой не може да ми каже, че това не се случва, какво правим ние, българските граждани? Сваляме си гащите, да ни оправят и нас или се обаждаме, както някои нелепо ни съветват, на тел. 112. Какъв е този абсурд? Българските държавни институции трябва ясно да кажат две неща. Първо - суверенна държава ли е България или сме загубили суверенитет, защото много от българските държавници се държат като ръководители на страна, загубила суверенитета. И второ - кога ще кажат с истинските им имена кои са тези хора, които преминават границата – те не са бежанци и не са защитени от чл. 27 от българската Конституция, защото тя има предвид само политически преследвани хора. И защо нашите институции ни поставят нас, българските граждани, като второ качество - да висим по опашки по КПП-та, а не призове тези хаймани да се наредят на КПП-та, да си покажат паспорти, каквито нямат разбира се и да кажат  - защо са репресирани и депресирани.  Те не искат политическо убежище  в България, те искат да отидат при г-жа Меркел. Като искат – да вземат самолета на Луфтханза от Тесалоники или Истанбул и да си отиват директно при нея.

Р. П.: Г-н Марков, обаче  легализирането, образно казано,  на тези граждански отряди няма ли да увеличат езика на омразата и това да доведе до непредвидими за нас, българите, ситуации?

Георги Марков: Тази дума „езикът на омразата”, която е едно клише неолиберално, започвам да си мисля, че след като 45 г. бяхме в социалистически интернационализъм, сега живеем в някакъв неолиберален ислямизъм. За какви права на човека говорим, когато сме нападнати, защото е нападение да се премине границата на суверенна държава организирано, умишлено, не поради мъгла, чрез използване на технически средства. Защо нашите държавници се страхуват да кажат това, което казва големият държавник Виктор Орбан, който утре ще бъде приет не от кой да е, а от Хелмут Кол в дома си, да каже – искаме християнска Европа, искаме християнска България.  Защо ние непрекъснато говорим за някакви ценности – северни, атлантическия южни, а не говорим за християнските. И по този повод много знаково е вчера интервюто, което вчера, което великият Хелмут Кол – най-големият жив държавник в Европа, казва, той показва директен жълт картон на Ангел Меркел, има право да го направи, защото никому неизвестната източна германка без  никаква политическа биография преди падането на Берлинската стена стана благодарение на него министър, влече в Християндемократическия съюз и т. н. Какво казва Кол? Хелмут Кол казва -  Европа не може да  бъде нов дом за милиони мигранти. Той казва – националната политика на самотния рицар, има предвид г-жа Меркел, трябва да остане в историята и казва – тези хора, които ни нападат имат вярвания различни от християнските, а християнските, казва Кол, са тези, които формират фундамента на нашата държава, на нашата социална среда и общество. Ние не може да толерираме престъпления и агресия, не може да толерираме нарушаване суверенитета на България. Затова са избрани нашите държавници. Ако са избрани да защитават тезите на Джордж Сорос, да си напуснат местата и да отидат, той има достатъчно много фондации. Въпрос номер едно към българския парламент – не е ли срамно, че българският парламент не излезе с декларация, с която да осъди нападението на границата на Македония. Там бяха нападнати с камъни, дървета, ножове, прътове не само македонски войници, но словенски, австрийски и хърватски, които им помагат. Къде е Мартин Шулц – господинът с брадата, председател на Европейския парламент, веднага трябваше да бъде свикано заседание на ЕП и да бъде осъдена тази вандалщина, тази агресия. Защо вие от Радио Пловдив, аз съм сигурен, че от време на време ви стяга шапката, не вдигнете един плакат „Ангел Меркел” и да се изсипете на летището в Берлин, ама не да минете през КПП-то, ами викате „Меркел” и тичате там из полето. Ще ви застрелят като куче, може да спорим само дали  ще викат „Стоп!”.

Р. П.: Но ако българите уловят с голи ръце мигранти, които нарушават българската граница, тогава какво ще правят институциите, съответно службите, които са оторизирани да се справят с това, говоря за полиция, говоря сега също и за военните?

Гeорги Марков: Аз не съм съгласен, че българите ловят някого, а българите, браво на тези българи, преустановяват по-нататъшно престъпление и това престъпление българският НК го нарича „престъпление срещу реда на управление”, а то е срещу суверинитета на страната. Ние, когато президентът е казал, че сме пример за защита на границите, ние трябва наистина, понеже не сме пример естествено, самият факт, че вие ми задавате въпроси защо обикновени граждани ги ловят, ние трябва да последваме унгарския пример. А унгарският пример е следният – двукатови стени, триметрови, охрана на границата от армия и полиция с хеликоптери, с помощ отвън, там имаше и словашки, и чешки, и полски войници и полеви  съд, който да ги праща по 3 г. в затвора. Защо аз досега не съм чул да е осъден някой от тези престъпници затова, че са нарушили суверенитета на нашата страна умишлено да е осъден на 4 или 5 г. затвор. Защо? Защо ги щадим, а слагаме пранги на българите? Ами ние така ще осъдим и опълченците на Шипка, и Ботев и Левски – те не са били ни МНО, ни МВР, а са защитавали България. Значи всеки българин може да защитава националния суверенитет. Ако утре стане война, ще се крием по къщите и само войската ни, останала с един май хеликоптер и сигурно два танка, тя ще ни защитава.

Аз чух едно изказване на българския министър, че не може случайни хора да се намесват в такива случаи. Искам да кажа следното – когато става дума за защита на национален суверенитет, няма и нападение на държавна граница, която е свещена, няма случайни български граждани. Всички сме равни и всички трябва да защитаваме суверенитета си. Има случайни министри, случайни депутати, случайни магистрати – случайни българи, когато става дума за защита на родината, няма! И хич не ме интересува

Р. П.: Следващият въпрос е малко встрани от тази тема – става въпрос за компромиса, който беше постигнат миналата седмица за разделянето на Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска квота, лично вие как смятате това ще подпомогне ли по някакъв начин съдебната реформа?

Георги Марков: Това само по себе си няма да реши нито един проблем, не на две, на 12 и на 24 да ги разделят оставаме си със същите съдии, със същите прокурори, със същия Висш съдебен съвет. Те не са футболисти да може да внесем отвън бразилци или някакви други. Топката е в българските магистрати. Те са добре платени, да си вършат работата. Вече не им пречи нито Конституцията, нито законите, да вкарват тези хора, които нарушават националната граница на България в затвора, да вкарват убийците в затвора и т. н., никой не им пречи.

Р. П.: Благодаря ви за това участие. Чухте Георги Марков – бивш конституционен съдия по темата за бежанците, а също и за ВСС.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42