Великите европейци - Фернандо Магелан

Португалецът Фернао ди Магеляеш, познат като Фернандо Магелан, не е първият човек, обиколил Земята и доказал, че тя е кръгла. На всичкото отгоре, когато тръгва на това пътешествие, целта му изобщо не е научна, а търговска – да намери западен път към страната на подправките. 

Така или иначе, първото околосветско пътешествие всъщност прави личният малайски слуга на Магелан с християнското име Енрике. След Енрике го правят още 18 души – шепата оцелели от онези 265, които през лятото на 1519-та потеглят подир своя капитан на знаменитата експедиция. Самият Фернандо Магелан остава някъде из топлите морета по средата – мъртъв и без паметник в нито една от двете си европейски родини, двете най-големи европейски империи от времето на Ренесанса, двете основни страни, които стартират епохата на Великите географски открития – Испания и Португалия. 

И все пак точно Магелан е познат навсякъде по света като един от най-великите мореплаватели в човешката история.

Lagger Blues Machine, Симфония, част

Малкият Фернао се ражда около 1480 година в селце край Порту, с други думи, той е сухоземно, не морско дете, както смятат мнозина. Баща му е кмет на селцето, дребна длъжност с дребни доходи. Макар беден обаче, родът Магеляеш е благороднически. На десет родителите на Фернао умират, той е прибран в португалския кралски дворец и става паж на кралица Леунор. 

Там през следващите години младежът получава образование толкова добро, че разбира от география, астрономия и рядкото за времето изкуство да чете и чертае карти. Може би е обучаван от най-известния картограф, немецът на португалска служба Мартин Бехайм, създател на първия глобус. Все пак, Магелан за първи път стъпва на кораб едва на 20, но после сякаш никога не слиза от палубата. През 1505 името му е вписано в екипажа на един кораб за Индия. Малко по-рано Вашку да Гама е открил за Португалия морския път на изток и кралят изпраща в Индия свой вицекрал. Самите индийци, разбира се, дори не подозират за това, той трябва да наложи волята си, така че заминава с голяма флота. 

Такава флота трудно се сформира. В онзи момент вече е бумът на великите географски открития, всеки търси подготвени за мореплаване хора, а те са кът. Дотолкова кът, че понякога рулеви стават моряци, които не различават ляво от дясно. Капитаните връзват на левия борд лук, на десния чесън и така командват: лук на борд, чесън на борд.

Lagger Blues Machine, Тъмнината, 13.56 

С лук на борд и чесън на борд, първото и второто пътуване на Фернао ди Магеляеш към Индия минават в пиратство и битки, младежът е ранен три пъти, единият тежко. В тези пътешествия той участва като войник, показва ум и храброст, но се учи и на практическа работа с морето, картите и звездите. 

Като се установяват по-трайно в Индия, португалците разбират, че, за да контролират реално пътя на подправките, трябва да владеят Малака и изпращат експедиция, в която участва и Фернао. Малака е полуостров, част от по-големия полуостров Индокитай. Той е на изток от Индия, сега върху него е разположен Сингапур, плюс части от Малайзия, Тайланд и Мианмар. В Малака португалците отначало срещат благосклонност, но бързо се стига до конфликт. Фернао се представя блестящо, като спасява шефа на експедицията Диего ди Сикейра и своя най-близък приятел Франсиско Серан. След две години експедицията е повторена, но този път идва направо с огън и меч. Така Малака става база за връзка и контрол на целия морски път от и за Молукските острови. Те се намират още по-на изток и са известни като Острови на подправките заради изобилието там на карамфил и мускатов орех. 

Май никой не е обяснил добре европейската лудост по подправките през Ренесанса, но се знае, че цената им е по-висока от тази на златото. В този етап от живота на Магелан стават няколко важни неща. Той си купува за слуга един малаец, когото покръства и нарича Енрике и който му служи вярно буквално до гроба. Издига се до капитан и съветник на вицекраля. След корабокрушение, приятелят му Серан попада на прелестен молукски остров, жени се за красива девойка и е назначен за велик везир от местния султан. По-късно Серан пише на Магелан, че островът му е много близо до Америка, а Магелан пък отговаря, че планира да отиде при него „ако не чрез Португалия, то чрез Кастилия”.

Lagger Blues Machine, Тест за рехабилитация на личността, 44.30

Когато след петгодишна вярна служба се връща в Португалия, Магелан е разочарован. Той получава малка пенсия и едва свързва двата края. Бие се в Мароко, но е преследван от интриги. Връща се в Лисабон и моли новия крал Мануел І да му увеличи пенсията. Кралят обаче, с когото се познават от деца, има нещо лично против него и се държи грубо, дори не му подава ръка, за да я целуне. Магелан веднага пита дали, след като не е необходим на Португалия, може да отиде в Испания. Кралят му казва да върви където ще. За което после съжалява. 

Тръгвайки за Севиля, Фернао ди Магеляеш май взима - или поне копира - някакви много тайни португалски морски карти, които му осигуряват подкрепа от испанската корона за експедицията до Изтока през Запада. Той пристига в Севиля, сменя името си на Фернандо Магелан и попада под крилото на Диего Барбоса, друг португалски емигрант, издигнал се до началник на арсенала. Магелан се жени за дъщеря му и се сприятелява с шурея си Дуарте. Той търси начин да организира експедицията си и скоро стига до двореца. Там показва някаква карта, според която на юг по американския континент, където е Рио де ла Плата, има голям пролив, който свързва Атлантика с непознатия океан оттатък. После това се оказва грешка, но засега върши работа. Кралят е въодушевен от идеята, прави Магелан рицар на ордена на Сантяго, дава му чин адмирал, обещава му губернаторско място на новите територии, които ще открие и му дава пари за флота от пет кораба. Работата е там, че Испания няма достъп до най-ценните подправки по източния път, защото той е португалски. 

Един договор, сключен под егидата на папата, поделя света между двете най-големи католически морски сили, за да не се карат. В Атлантика границата върви по меридиана, съседен на гринуичкия от запад. Но от другата страна на земното кълбо, за което всички вече знаят, че е кълбо, само нямат пряко доказателство, нещата са размити. И Испания все още смята, че може да се добере до скъпоценните подправки по западен маршрут, тоест, през своя територия, без да нарушава папската воля.

Lagger Blues Machine, Огнен танц, 1. 09. 35

През 1519 година корабите на адмирал Фернандо Магелан тръгват по западния път към подправките. Португалски шпиони опитват да саботират подготовката, а в последния момент и испанските власти искат да спрат отплаването, но всичко е безуспешно. Магелан тръгва и по пътя си преживява страхотни приключения. Първо той открива, че картите и изчисленията му са грешни. Второ, в екипажа, който не знае къде точно отива, но вижда, че запасите свършват, тъй като експедицията продължава повече от предвиденото, назрява бунт. 

Магелан, който трудно общува с хора, не може, а и не знае как да успокои вълнението. Дребен на ръст, но смел и умен, той безпощадно се разправя с водачите на бунта. После губи кораб. После зимата го спира по крайбрежието на Патагония. Там среща великани, с част от които също се разправя безпощадно. Накрая, макар още един кораб да изчезва обратно към Испания, с упоритост намира и с голям късмет минава през 600-километровия проток в южната част на американския континент, наречен по-късно на негово име. Когато излиза в безбрежния океан отвъд, той е гладък като езеро и Магелан го нарича Тихи. Което също е грешка, но името си остава и до днес. 

Проблемът обаче е, че според всички тогавашни представи този океан е много по-малък, отколкото е в действителност. Като тръгва да го прекоси, адмиралът не се запасява достатъчно и губи много хора от скорбут. На всичкото отгоре само с около триста километра успява да пропусне да открие благословени земи - първо Таити, а после и Маркизките острови. Минава между двата архипелага, за да стигне до днешните Филипини. Там обаче сякаш изведнъж губи разума и волята, проявени при всички трудности досега. Вместо да си гони търговските задачи, наблюденията на нощното небе и морските изчисления, той изпада в депресии, овладян е от мрачни мисли, започва да покръства островитяните в християнство и се набърква във вражди между местни владетели. 

Така и загива, след като на остров Мактан се изправя в битка срещу вожд на име Лапу-Лапу. С примитивните си лъкове и стрели хората му побеждават Магелан, насичат тялото му на парчета и отказват да го върнат. Днешни изследователи смятат, че в тази битка Магелан влиза буквално, за да се самоубие. Причината – последните изчисления показват, че флотата му и от обратната страна на Земята е нагазила през онзи меридиан, който разделя испанските от португалските владения и следователно мисията да се открие западен път до Изтока е провалена. После идва неизбежното.

Португалия и досега не издига паметник на великия си син, защото го смята за предател. Испания не почита своя адмирал и велик мореплавател, защото е провалил мисията си. По ирония на съдбата, паметник на Фернандо Магелан обаче има на остров Мактан, точно срещу паметника на местния герой и победител в някогашната страшна битка, на име Лапу-Лапу.

Lagger Blues Machine, Симфония 2, от 22. 05


Още от категорията

В "Срещите" разговор за смисъла на ежедневието

Тази събота "Срещите" ви предлагаме разговор с проф. Андрей Пантев - дни преди неговата 80-та годишнина!  И обясненията му,че Клио е муза, но не винаги Темида, вероятно защото е жена, а жените обичат победителите... С проф. Андрей Пантев - разговор за Бога, любовта и смисъла на ежедневието ни.

обновено на 23.03.19 в 09:40

Нови 15 имена се включват към третото издание на Hills of Rock

Нови 15 имена се включват към третото поредно издание на HILLS OF ROCK, което ще се проведе на 28, 29 и 30 юни на Гребния канал в Пловдив. Ronnie Romero & Eridan ще нажежат атмосферата точно преди хедлайнера Whitesnake на 29 юни, а шведската банда Crazy Lixx ще видим на 28 юни. За първа година HILLS OF ROCK добавя специална нова..

обновено на 22.03.19 в 16:55

RASSIM гостува на "Молескин"

"Изкуството - това съм аз" е реплика, която придобива съвсем нов смисъл в работата на художника RASSIM.  От това да използва собственото си тяло като скулптура до това да се подложи на хирургическа намеса в името на изкуството или да превърне името си в творба.  За всичко това и за предстоящата му изложба в ONE Gallery си говорим днес в..

обновено на 22.03.19 в 14:49

Студенти показват древни способи за дизайн на платове

Изложба „Приемственост и съвремие“ на студенти от специалността „Дизайн на облеклото“ в АМТИИ- Пловдив отваря врати в галерия PLOVEDIV в кв. „Капана“.  Студентите от първи и втори курс, под ръководството на ас. д-р Динка Касабова, ще представят аксесоари  и текстилен интериор, изработени с техниките  „Блоков печат“ и „Катазоме“, отразяващи древни..

публикувано на 22.03.19 в 08:40

Галерия "Резонанс" празнува с изложбата "Девет ракли"

Галерия Резонанс ще отбележи 9-я си рожден ден с изложбата „9 ракли“.   В нея са включени  479  произведения в малък формат на 350 автори от 49  държави, които се съхраняват в 4 сандъка.  Така се получава златен фонд, един своеобразен Ноев ковчег /музей/, който ще запази за поколенията най-доброто от визуалните изкуства в световен мащаб от..

публикувано на 22.03.19 в 08:37