Икономиката - без сътресения

Доц. Виктор Йоцов

За трета поредна година икономическият растеж се ускорява. Въпреки че оставаме в ниските нива, но така или иначе от 2013 г. насам имаме ускоряване на икономическия растеж като за миналата година, 2015-та, той е около 3 процента. Това е добрата новина. Надяваме се тази тенденция да се задържи, въпреки че очакваме леко намаляване, но половин процент не е от съществено значение. Това заяви доц. Виктор Йоцов   от Института за икономически изследвания при БАН преди представянето на годишния доклад на Института за икономическото развитие и политиките в България. 

Лошата новина е, че всичко това е съпроводено с огромни рискове и може би най-важното е, че тази макроикономическа стабилност, която имаме, не се транслира в някакво видимо покачване на жизненото равнище на българина, да не говорим за неговото отношение.  А в изследванията на това дали българинът е щастлив, какви са неговите очаквания – виждаме, че там нещата не стоят добре. Т. е. тази стабилност не се транслира в положителни очаквания в по-дългосрочен план. Това е сериозен проблем. Мисля, че няма нужда да се аргументирам, че хората са общо взето песимистично настроени, заяви доц. Йоцов.

По думите му това, което виждаме миналата година е, че както вътрешните, така и външните фактори за развитие са положителни, тъй като в предишни години ту едното е било положително, другото – отрицателно, ту и двете отрицателни, тази година в това отношение е по-добре.  Какво се крие по-дълбоко зад това? Външните фактори за растеж не са устойчиви, т. е. това зависи от външната среда – какво става с твоите външнотърговски партньори? От тази гледна точка, макар че те могат да ти дадат в някоя конкретна година по-висок темп на растеж, както беше  между другото 2015 г., нищо не можеш да прогнозираш по отношение на следващите години. Т. е. един устойчив растеж трябва да  се основава на вътрешното потребление, когато това е изпълнено и вие, и хората ще живеят по-добре, подчерта доц. Йоцов.  И темповете на растеж в крайна сметка са една цифра. Нас ни интересува как живеят хората. Миналата година имахме по-силно влияние на външните фактори, а за 2016 очакваме това да намалее, тъй като има различни причини, но най-съществените са с намаляването цените, които са в основната експортна листа на България, преди всичко суровини, материали, метали т. е. ние не може да разчитаме на външните фактори през тази година. Именно поради тази причина и нашата прогноза е за намаляване на темпа на икономически растеж от 3 % през 2015-та на две, две и нещо през 2016 г.  Няма някакво значение, хората не могат да усетят такава разлика. За хората е много по-важно каква е заплатата, каква е средата, какво е нивото на корупцията, какво е образованието. Това са много по-съществени неща отколкото да залъгваме хората, че сме ускорили растежа от 2 да 3 %, подчерта доц. Йоцов..

По думите му строго погледнато, не сме в криза много от много отдавна. Кризата в България беше 2009 – 2010 г. Криза имаш, когато две последователни тримесечия с отрицателен растеж на брутния вътрешен продукт. Такова нещо нямаме вече пет години, но последиците от тази криза се чувстват и сега, а вероятно и занапред преди всичко по отношение на финансовия сектор. От няколко години вече – шеста – седма година вътрешният кредит, т. е. това, което банките дават като кредит и на населението, и преди всичко на бизнеса, с който да развива икономическа активност това нещо е замряло. Нямаме никакъв растеж в кредитирането, това е очевидна последица от финансовата криза, доверието към финансовата система е доста накърнено и няма търсене на кредити. Това е сериозен проблем.

През последните години държавните задължения нарастват, както вътрешните – т. е. това, което се емитира от Министерството на финансите, така и външните. Това също е проблем не толкова на нивата, тъй като ние в сравнение с други страни сме все още на ниски нива, но темповете, с които нараства са много високи и друго неприятно е, че общо взето не знаем за какво се взимат тези високи задължения, които понася сега икономиката. Непрекъснато четем за нови емисии, за нов дълг и не е много ясно за какво става дума. Това не е за изплащане на стари задължения, тъй като ние в краткосрочен план нямаме падежи. Остава да мислим дали ще правим някакви големи инфраструктурни проекти, за което аз не съм чул, или пък другото, което чета в момента, че армията щяла да се превъоръжава. Нали разбирате, че едно е да правиш инвестиции в производителния сектор, съвсем друго е да купуваме самолети, кораби и т. н., т. е. ние трябва да знаем тези задължения накъде отиват, за да направим прогноза  това как ще се отрази на растежа. Нямаме обаче такава информация. Нещата общо взето са спокойни, няма някакви сътресения. Ще ми се да виждам транслиране на тази стабилност в подобряване живота на българина, но това е очакване, заяви още доц. Виктор Йоцов. 

Чуйте звуковия файл.


Още от категорията

Трудно се възпитават родители, които не ценят образованието

Учители, полиция, социални работници и представители на съответното кметство са включени в екипите, които обхождат семействата, за да съберат децата в училище. Тези екипи са работили и през лятото, специално за децата, които са се преселили от Войводиново в квартал Столипиново., каза директорът на дирекция "Социално подпомагане" - Пловдив Надя Танева...

публикувано на 16.09.19 в 15:50

Партийните кандидати в Пловдив са изхабени и пазят статуквото

Това каза лидерът на ДСБ в Пловдив Йордан Иванв. Той мотивира отказа си да приеме номинацията за кмет на Пловдив с тезата, че надпартийна личност с авторитет ще допринесе много повече за успеха на Демократична България. Аз смятам, че Пловдив има достатъчно много авторитети, които биха били достойни да носят титлата кмет на Пловдив и тези авторитети..

публикувано на 16.09.19 в 12:04

Мисията ни е да учим децата да мислят и да ценят труда

Нашата задача е накараме децата да мислят и да изработят вътрешните си критерии за добро и зло.  Тази задача е не само на учителите, но и на родителите, каза Валя Георгиева. Тя е преподава математика в СУ "СВ. Патриарх Евтимий" вече 36 години. Ежедневната мотивация днес е малко по- трудна, но уважението към труда и вътрешната амбиция трябва да се..

публикувано на 16.09.19 в 11:30

МУ- Пловдив ще бъде модерен европейски университет

Ректорът управлява не само със своите поддръжници, но и с всички колеги, каза новият ректор на МУ проф. Мариана Мурджева. Тя бе избрана от общото събрание в петък в силна конкуренция с още трима свои колеги, а на балатажа изпревари проф. Карен Джамбазов само с 1 глас. Проф. Мурджева сподели, че по отношие на образователния процес ще заложи на по-..

публикувано на 16.09.19 в 10:34

1093 лв. заплата в Пловдив = седмо място в страната

21 % от българската икономика е в сивия сектор, който се изчислява на 23 милиарда лева. Това обяви националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов по повод старта на кампанията „Сивото убива!“, която има за цел борба със сивия сектор. Най-много хора без трудови договори в Пловдив работят в строителството. От КНСБ са категорични, че хората,..

обновено на 13.09.19 в 17:20