РЕКЛАМА

"Флотилията" в Черно море беше кратка хибридна операция

С информацията за създаването на флотилия на НАТО в Черно море между трите натовски държави – Румъния, България и Турция бе проведена кратка хибридна операция, която трябваше да постави в обяснителен режим премиера, президента и министъра на отбраната, както и румънския президент. Коментарът е на генерал Съби Събев – председател на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ и бивш представител на страната ни във военното командване на НАТО в Брюксел. 

Според него проведени са само разговори с цел засилване на военното сътрудничество, ученията и споделянето на информация за обстановката в Черно море, както и  идеята дали това може да стане между Румъния, Турция и България като три страни – членки на Пакта. София обаче предпочита общите действия да са по инициатива на НАТО и под неговото командване, обясни генералът.


Случилото се беше изопачено от определени медии, което създаде шум и дори емоционалната реакция на управляващите, но кой е  източникът на тази информация на този етап не може да се каже, коментира той.

Според него кратката военно – стратегическа оценка за ситуацията в Черно море показва, че в този район има военнен дисбаланс в полза на Русия. Тя присвои голяма част от корабите на Украйна, модернизира и увеличава Черноморския си флот, което нарушава баланса. В същото време в Черно море  има три страни членки на НАТО и затова Пактът не може да остане безучастен за случващото се в района, смята Събев. По думите му разговорите, проведени в София, предварително тестват мнения за срещата на Алианса във Варшава.

Той е категоричен, че общите действия на трите натовски страни в Черно море не може да се приемат от Русия като агресивна политика, при положение, че нейните възможности превишават възможностите им.  Генералът е категоричен, че България трябва да мобилизира своя военноморски арсенал, за да бъде адекдватна и съвместима с другите сили в региона.


Още от категорията

Представят сборник от поредицата „Из архивите на ДС“

Комисията по досиетата ще представи 44-ия документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС: Държавна сигурност и бялата емиграция в България /1944-1991/“ в залата на централната университетска библиотека на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. По инициатива на Катедра „История и археология“ при Философско-историческия факултет..

публикувано на 16.01.19 в 08:40
Николай Костов

Лобистка директива на Брюксел иска верификация на лекарства

Защо половината аптеки не са готови за включване в европейската система за верификация на лекарствата? Нейната цел е преди всичко недопускане на фалшиви лекарства в аптечните мрежи и влиза в сила на 9 февруари. В програма "Ден след ден" на Радио Пловдив коментираме темата с Николай Костов , председател на Асоциацията на собствениците на аптеки..

обновено на 15.01.19 в 16:29

Има маркетингова нужда от откриващото събитие за ЕСК

За икономическите и финансовите   измерения на събитието ЕСК,  в частност откриващото събитие, за ползите или липсата им в дългосрочен план за Пловдив и жителите му - разговаряме с икономиста Георги Стоев. Над 10 000 туристи са посетили града за откриващото събитие на Европейската столица на културата. Това са хора от Европа, САЩ, Индия..

публикувано на 15.01.19 в 16:11

Културата е абстракция и това прави комуникацията за нея трудна

Основното за една кампания е  посланията да са ясни още от самото начало и да бъдат комуникирани адекватно. Още при самата подготовка видяхме известни  дискусии и някакъв хаос и това намали  ценността на посланията и  възможността хората по-добре да ги разберат, коментира PR експертът и преподавател в УНСС доц. д-р Александър Христов.. Това,..

публикувано на 15.01.19 в 11:26

Концепцията на откриването на ЕСК не излъчи ясни послания

 За  начините и ефекта от преобразяването на традиционната култура в модерен разказ за нацията, поставяйки във фокус символните форми -  доц. д-р  Николай Папучиев – културен антрополог и преподавател в СУ „Св.Климент Охридски“   Не искам да се присъединявам към тези, които с лекота критикуват, очаквах първият български град, който ще се..

публикувано на 15.01.19 в 10:34

В културата и изкуството заедно няма, те се правят от индивиди

Със смесени впечатления от откриващия спектакъл на Пловдив като Европейска столица на културата е писателят и публицист Румен Леонидов. Според него разкопаните, затворени и сиви улици на града контрастират на блясъка на откриването. Може би за пред света и камерите това не е зле, колкото и да струва и да се мърмори.   По- важното, смята Леонидов,..

публикувано на 14.01.19 в 16:11

Ние и цветовете в шоуто "Ние сме всички цветове"

Пищното, ярко светещо и шумно откриване на Европейската столица на културата - Пловдив 2019 зае три дни и страници репортажи, коментари, аплодисменти и критики. В социалните мрежи кипи от публикации, снимки и видео от събитието, горещи са споровете и по съдържанието и посланието на официалната церемония и спектакъла "Ние сме всички цветове"...

обновено на 14.01.19 в 13:55