Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция има повече Ердоган и все по-малко демокрация

Турция е остранила от длъжност около 8000 полицаи от цялата страна, включително в Истанбул и в столицата Анкара, за предполагаеми връзки с опита за преврат в петък срещу събота, съобщи Ройтерс, позовавайкии се на високопоставен източник от сигурността.

Чистката в полицията идва, след като подобни действия бяха предприети и в съдебната система спрямо стотици магистрати, заподозрени, че са свързани с движението на Фетхуллах Гюлен, обвиняван от правителството, че стои зад атентата. 
Според информация на в. "Хюриет" уволненията на полицаи са били предприети по нареждане на Главната дирекция на полицията, издадено снощи. 

През цялата нощ полицаи били привиквани в управлението, за да предадат оръжието си. Предстои да бъдат предприети и съдебни действия. Коментарът за неуспелия преврат в Южната ни съседка е на  Тайфур Хюсеинов - заместник - главен редактор в-к „Заман България” – заместник-главен редактор на изданието.


Радио Пловдив: Какво се случи в Турция? Вие разбрахте ли, вие знаете ли със сетивата си, не само с информацията, защото оперативно тя прелива в цифри, в арестувания, в изказвания на официални лица? Намерихте ли кое е хастарът и това, което свързва другото с повърхността?

Тайфур Хюсеинов:  Едно е ясно. Дезинформацията беше ясна в първите часове и в последващите часове все още конкретните цифри, кой стои зад опита за преврат тепърва ще се изяснят. Но едно е ясно – имаме неуспешен опит за преврат в Турция. И един победител – това е Ердоган, президентът Ердоган, който засилва своите позиции, налага по-силен натиск върху всякакъв вид опозиция, върху медии... Повече Ердоган имаме в Турция и все по-малко демокрация.

Радио Пловдив: Кой стои зад този опит за преврат? Колкото и да е странно, но това е въпрос, който виси със страшна сила от три дни?

Тайфур Хюсеинов:  Теориите са много. Поне на този етап да кажем кой стои зад  опита за  атентата е трудно. Най-важно в случая, поне на този етап, е печеливш и кой се възползва от самия опит за преврат. И както пред малко посочих това са управляващите, това е президентът Ердоган, които поне от това, което успяхме да видим през медиите, тези  малко опозиционни медии, които с всеки ден остават все по-малко, бяха затъмнени, има наложени на някои опозиционни сайтове, т. е. блокирани са сайтовете, не могат  да излъчват и т. н., но това, което видяхме през проправителствените медии, Ердоган и управляващите сякаш бяха готови за този опит за преврат. 

И максимално успяха да извлекат ползите от опита за преврат и все още са на вълната, както и вие посочихте, има веселба от една страна от привържениците на управляващата партия, а пък от друга страна, поне според последни данни, жертвите са над 260, даже мисля, че имаше обявено, че жертвите са над 290. Така че с оглед на това, че имаме толкова много жертви, е малко странно да обявим, че това е празник на демокрацията.

Радио Пловдив: Защото хората са щастливи по улиците на Истнабул и големите градове, защо е тази подкрепа, защо тя се случи на Ердоган още в нощта на преврата, защо хората застанаха пред танковете?

Тайфур Хюсеинов:  Основна заслуга за това има призивът на президента Ердоган, който ще от самото начало започна да ги призовава да излязат на улицата, да излязат на площадите и да застанат срещу танковете и срещу военните, които се опитаха да извършат този преврат. Но имаше доста интересен анализ, където се посочва, че когато политиците са звезди и се държат като звезди съответно техните избиратели  ние се превръщаме във фенове, т. е. в абсолютни поддръжници, подкрепящи тези наши звезди, подкрепящи ги безусловно, без да разсъждаваме в първоначалния момент какво се случва и по какъв начин, и защо се случва всичко това. 

Мисля, че на това най-вече се дължи, защото политическата обвързаност в Турция е нещо подобно на тези футболни фенове, т. е. привързаността е абсолютна и безусловна и са готови на всичко. И трябва да подчертая най-важното, което избягва от медийното пространство у нас, че това са привърженици на управляващата партия. Имаме 50 % според последните избори, извънредни парламентарни избори, където 50 % гласуваха за управляващите, имаме друга мнозинство – малко над 50 %, които не гласуваха за управляващите. Така че за тази поляризация, която доста анализатори посочваха преди и която все още циркулира в турското общество е много сериозна.

Радио Пловдив: Обаче тя не е видима. Не беше видима и в заседанието на Меджлиса, където единодушно почти, тонът беше на осъждане на военния преврат. Не че един опит за военно завземане на властта би трябвало да бъде поощрявано, това далеч противоречи на ценностите на съвременното общество и донякъде коректно това да бъде казано, но тази поляризация не е видима. Ще има ли сила опозицията ако е обезпокоена от политиката на Ердоган въобще да се покаже от тук нататък?

Тайфур Хюсеинов:  Нещото, което бих искал да посоча: в Турция каквото и да стане, каквото и да се случи, и не само  Турция, няма връщане назад от демокрацията. И най-лошата демокрация е за предпочитане пред военните преврати. Турция има доста солиден опит в това отношение и военните преврати не са ставали повод за повече демокрация. Напротив, натискът след всеки военен преврат и във всяко политическо отношение в Турция се е засилвал, което е ставало все по-лошо. Няма как чрез военен преврат в Турция да се установи демокрация. 

Мисля, че и самата опозиция, който и условно да я наричаме политическа опозиция, защото все повече анализатори говорят и разсъждават в това отношение, че липсва такава политическа опозиция, според мене доста правилно се ориентираха и се противопоставиха на военния преврат, т. е. каквото и намерение да има самата политическа опозиция решенията трябва да са в рамките на демократичните методи за сваляне на един режим, защото в Турция говорим вече за едноличен режим на президента Ердоган, т. е. методите за установяване на демокрация трябва да са демократични методи.

И самите турски граждани и колегите са все по-предпазливи, видно е, че натискът ще се увеличи и затова всички са все по-предпазливи. И както един приятел беше ми посочил – ние тук сме много по-информирани отколкото самите турци в Турция, те са доста ограничени в информационно отношение, защото получават информация от единствен канал от проправителствените медии, които агитират, буквално агитират в полза на управляващите.

Какво ще се случи в международен план? Това е доста интересно, защото Турция пое нов курс във външнополитическо отношение след „доброволното” отстраняване на бившия премиер Ахмет Давутоглу и Русия и Израел, които бяха нарочени за врагове на Турция за много кратко време, буквално за едно денонощие станаха най-близки приятели. Така че това беше един от големите проблеми на президента Ердоган да обясни на своите избиратели как това е възможно да се случва за толкова кратко време и изобщо тази демагогия, която се използваше за печелене на гласове и политически дивиденти. Та всички тези проблеми и във вътрешнополитическо отношение останаха изведнъж на заден план и Ердоган, който беше критикуван за своето управление се превърна в защитник на демокрацията и демократичните принципи.

Радио Пловдив: До какво ще доведе този абсурд, какви са най-близките ви прогнози? За дългосрочни, изненадите от Турция са толкова сериозни, ще ги следим, но какво предвиждате вие, как ви се струва накъде тръгва държавата?

Тайфур Хюсеинов:  Държавата за съжаление още преди неуспешния опит за преврат имаше и крайни анализи, че може да се стигне и до гражданска война. Слава Богу, поне засега няма такива симптоми, но и това не е изключено като вариант, колкото и зловещо да звучи, надявам се да не се стигне до тма.

Радио Пловдив: Благодаря ви. Ще се чуваме пак. Благодаря за анализа на Тайфур Хюсеинов от в-к „Заман България” – заместник-главен редактор на изданието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28