РЕКЛАМА

"Градът на птиците" край Юнаците крие най-старото злато в Европа

В България и на Балканите са корените на днешната цивилизация. 

Поредното доказателство идва от „Града на птиците“ край пазадржишкото село Юнаците. 

Животът там е започнал поне 200 години преди древното халколитно селище край Варна. Могилата край село Юнаците пази останки на повече от 8000 години, а жителите на този най-древен град в Европа са поставяли в центъра на своя култ птиците. Над 4000 са били обитателите на древния Протоград, разположен върху 120 декара.

Какви са последните находки от това култово за цяла Европа място? – разказва доц. Явор Бояджиев, който вече 16-та година ръководи разкопките край Юнаците.


Още от категорията

Изготвиха археологическа карта на Неделино

Карта на археологическите забележителности в района на Неделино е изготвил екип учени от Великотърновския университет. Проектът бе представен днес в читалище "Светлина" в града. Общината е финансирала проучването, за да послужи като основа за популяризиране на забележителностите и за привличане на туристи, обясни кметът Боян Кехайов. "Ние..

публикувано на 19.12.18 в 17:05

Прасетата "показаха" невежеството и популизма на местната власт

Кризисен PR, а не социален експеримент - така социалният антрополог доц. Алексей Пампоров обясни поведението на кмета на Пловдив Иван Тотев, който днес заяви, че поканата за разфасоване на прасета до елхата е било социален експеримент.  Естествено, че не е социален експеримент, който изисква контролна група, декларирани методи и т.н. Това..

обновено на 19.12.18 в 16:09

НЗОК удря шамар на аптеките, но ще пострадат пациентите

Националната здравноосигурителна каса оповести намерението си да премахне таксата от 2 лева, която плаща на аптеките за отпускането на скъпо струващи лекарства. Досега те се дават за обработка на протокол за лекарствата, които се покриват 100 % от нея. Сумата 16 милиона лева, които ще се спестят ще отидат за нови лекарства, аргументират се..

публикувано на 19.12.18 в 11:30

Цените на храните през 2019-та няма да останат същите

Много голямо напрежение между работодателите и синдикатите породи несъгласието на бизнеса да се увеличи минималната работна заплата (МРЗ).  Въпросът за МРЗ няма как да стои пред нас, защото тя вече е заложена в бюджет 2019 и приета като такава, защото служи като база за заплащане в публичния сектор. Затова този разговор е доста закъснял ,..

публикувано на 19.12.18 в 09:50

Тотев и прасетата за Коледа в "Извън протокола"

Кметът Иван Тотев  е в рубриката "Извън протокола".  Едва успял да вземе думата от общинските съветници по време на днешната сесия. Той покани всички пловдивчани да отбележат Коледа по aвтентичен начин в синхрон с българските традиции.  Чуйте какво ви очаква на 26-ти декември пред сградата на общината.  В Европейската столица на..

публикувано на 18.12.18 в 16:46

Офицери във вихъра на валса за 110-годишнината на Военния клуб

С Офицерски бал тази вечер ще бъде отбелязана 110-ата годишнина от откриването на Военния клуб в Пловдив.  Армейската сграда отваря врати на елегантен офицерски бал в Новогодишната нощ през 1908 срещу 1909 година. Спазвайки протокола, балът ще бъде открит с виенски валс от най-старшия офицер – командирът на 110-ти Логистичен полк полковник Иван..

публикувано на 18.12.18 в 11:42

Проучват възможностите за нова сграда на Математическата

Кога в Пловдив ще има ново училище, или как ще се строи нова сграда на Математическата гимназия - отговорите от председателя на Общинския съвет  Савина Петкова , която днес внася на сесия предложение за формиране на работна група, която да търси терен за бъдещото строителство.  Моето предложение е провокирано от писмо на доскорошната временно..

обновено на 18.12.18 в 10:05