РЕКЛАМА

Нов проект, а не този на ФОРА, ще определи облика на централния площад

| обновено на 04.10.16 в 15:05

Община Пловдив ще избере как да продължи конкурса за реконструкция на площад „Централен“.  Ние ще надградим проекта на португалската фирма „Фора“, спечелила международния конкурс за площада. Също така решаваме, че проектът ще е на едно ниво, и няма да има подземно ниво. Това каза днес кметът на Пловдив Иван Тотев.

Той обясни, че НИНКН не са отхвърлили проекта на португалската фирма „Фора“, но са открили несъответствие в него с нашето законодателство. Това те са написали в записката с положително становище за бъдещите планове на общинската администрация.
 

От института не са разглеждали подробно проекта, но той ще се използва за основа на новия проект, каза още Тотев. По думите му управленското решение е да има нов площад само на едно ниво, защото така се пази в максимална степен археологията. Точно това не е било записано в португалския проект, каза кметът.

Той посочи още, че добре се възприема идеята за свързване на двете археологически пространства – форум „Север“ с форум „Запад“ и премахване на павилионите там. Ще се стартира процедура по целия обхват на проекта, пространството около бул. „Цар Борис III Обединител“, подлеза на улица „Гладстон“ и възстановяване на археологията на площада.

Целта е през 2018г. или началото на 2019-та година площадът да бъде открит и възстановен с археологическите разкопки.

Финансирането на площада ще бъде изцяло от общинския бюджет на Пловдив. Предвижда се над 9 млн. лева да се вложат в реконструкцията.


print Отпечатай
Още от категорията

Професорите от УХТ, обвинени във вземане на подкупи, обжалват отстраняването си

Пловдивският апелативен съд ще гледа жалбите на двамата преподаватели от Университета по хранителни технологии, които бяха отстранени от длъжност.  Професорите Симеон Василев и Николай Банков са обвинени във вземането на подкуп от студенти, на които са писали фиктивни изпитни оценки. Прокуратурата настоя те да бъдат отстранени от преподавателска..

обновено на 30.05.17 в 09:43

"Пежо" блъсна велосипедистка край "Ескалибур"

Колоездачка пострада при катастрофа в Пловдив тази сутрин около 7,30 ч. на кръстовището на бул. „Санкт Петербург” с „Лев Толстой” до заведението „Екскалибур”.  От полицията уточниха, че 44-годишната велосипедистка е била блъсната от лек автомобил „Пежо”, управляван от 58-годишна шофьорка.  Пострадалата е откарана за преглед в болница и все още не..

публикувано на 30.05.17 в 09:43

Обсъждат нови правила за автомобилите в Стария град

Обществено обсъждане на новите правила за автомобилен достъп до Стария град ще се състои в Балабановата къща.  Дискусията е по повод въвеждането на електронна система откъм улица „Съборна“.  С жителите и собствениците на търговски обекти ще се коментира пропускателният режим и идеята за изграждане на бариера и откъм ул. „Митрополит Панарет“. "..

публикувано на 30.05.17 в 05:37

Пловдивски адвокати обучават ученици срещу прояви на агресия

Адвокати започват серия от лекции в пловдивските училища.  Инициативата е на Адвокатския съвет в Пловдив и стартира пилотно в 5 училища. Три от тях са в Пловдив - ПГТ ''Гоце Делчев'', ''Св. Патриарх Евтимий'' и  ''П.К. Яворов'', едно в Карлово - СУ ''Христо Проданов'' и едно в Перущица - ПГЛВ ''Христо Ботев''.  Първата лекция е на тема..

публикувано на 30.05.17 в 05:32

Пловдив ще получи идната сряда 5 от общо 16 млн. лв. за подготовката си за ЕСК

Премиерът Бойко Борисов участва в работна среща за домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата. На нея присъстваха президентът на Фондация „Америка за България” Нанси Шилър, както и първите дипломати на Австрия, Чехия, Франция и Италия.  Борисов обеща градът да получи необходимите средства от държавата за подготовката за..

обновено на 29.05.17 в 17:19

В сряда гледат искането за отстраняване на кмета и главния архитект на Асеновград

Прокуратурата внесе в съда искането за отстраняване от длъжност на кмета на Асеновград Емил Караиванов и на главния архитект на общината Константин Атанасов. Караиванов е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери. Срещу него има повдигнато и обвинение за допускане осъществяване на противозаконна дейност в..

публикувано на 29.05.17 в 17:19

Национална археологическа конференция с гости от чужбина започва в Пловдив

От днес до 31 май Пловдив и Регионалният археологически музей ще бъдат домакини на 56-та Национална археологическа конференция, която се  провежда съвместно с Националния археологически институт при БАН.   В научния форум  ще вземат участие 150 археолози от музеите в страната, СУ „Св. Климент Охридски” и учени от Австрийския археологически..

обновено на 29.05.17 в 16:32