Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборната кампания е вяла, ако ще има скандал - готвят го за балотажа

Тази предизборна кампания е най-вялата, която сме виждали досега и затова други факти и събития правят повече впечатление, коментира за Радио Пловдив Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него едно от тези събития е казусът с „АЕЦ Белене“. Малко знаем за „АЕЦ Белене“, постоянно изскачат събития и документи, които ту ги има, ту ги няма и затова интерпретациите по случая са главно политически.

За 26 години демокрация ние нямаме сериозни присъди срещу политически лица и затова винаги следващите, които са на власт съдят предшествениците си. Затова и справедливостта е такава. Липсата на последователност означава само едно – незряла политическа институция, каза още Безлов.

Обикновено преди избори очакваме скандали, но сега като че ли няма да се стигне до подобна ситуация. Например досега не сме чули нищо за изборна търговия, в медиите няма информации за подготовка за изборни манипулации.

Въпреки това, на балотажа, нещата могат да се изострят. Има и подобна хипотеза – да се чака балотажът, за да си организира скандал. Просто не си струва да се харчи ресурс за първия тур, когато изборът на президент ще бъде решен на втория, коментира още Тихомир Безлов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Хипотетично Цачева може да загуби на балотажа и от Каракачанов

Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева може да загуби на балотажа не само от кандидата на БСП Румен Радев, но и от Красимир Каракачанов, издигнат от обединените патриоти. Такъв "хипотетичен вариант", а не прогноза за изхода от вота   в най-новото си проучване дава социологическата агенция "Галъп", три дни преди първия тур на изборите. Според "Галъп"..

публикувано на 04.11.16 в 10:09

Тренд: Сигурен балотаж, 19% още не са решили за кого ще гласуват

Сигурен балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев сочат данните от национално представително проучване на Изследователски център „Тренд“, проведено сред 1004 души.  Допитването е направено между 19-и и 26-и октомври със собствено финансиране на изследователския център „Тренд“. С малка преднина, лидер в предпочитанията на българите,е..

публикувано на 02.11.16 в 14:47

Четири формации в Пловдив се споразумяха за честни избори

Само четири политически формации в Пловдив подписаха Споразумение за честни избори. Освен инициаторите от БСП, към него се присъединиха партиите „Съюз на комунистите в България“ и „Европейска сигурност и интеграция“, както и Политически клуб „Екогласност“.  Председателят на Областния предизборен щаб на пловдивските социалисти Георги Търновалийски..

публикувано на 31.10.16 в 07:03

В Пловдив бяха доставени над 1 200 000 изборни бюлетини

Над 1 200 000 бюлетини за предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за националния референдум пристигнаха в Областната администрация в Пловдив. Те бяха приети от председателите на 16 и 17 РИК - Тодор Тодоров и Елена  Кинаева.  За бюлетините е осигурена денонощна охрана.  Следващата седмица те ще бъдат раздадени на отделните райони...

обновено на 28.10.16 в 16:03

По- скъпи избори и по- кратки срокове, но ЦИК са спокойни

С малко под 250 000 лв. ще се оскъпят предстоящите президентски избори, заради една от промените в Изборния кодекс, приети вчера от Народното събрание, които се очаква утре да бъдат обнародвани. Оскъпяването е заради първата от общо трите промени, свързани с новата технология на отчитане на резултатите, по- точно с нейната методология...

публикувано на 27.10.16 в 15:38