Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хипотетично Цачева може да загуби на балотажа и от Каракачанов

Снимка: БГНЕС

Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева може да загуби на балотажа не само от кандидата на БСП Румен Радев, но и от Красимир Каракачанов, издигнат от обединените патриоти. Такъв "хипотетичен вариант", а не прогноза за изхода от вота  в най-новото си проучване дава социологическата агенция "Галъп", три дни преди първия тур на изборите.

Според "Галъп" Цачева ще е водач в първия тур на 6 ноември.

Сред онези, за които може да се очаква да гласуват на президентските избори, картината към този момент е следната:

Цецка Цачева 27.2%
Румен Радев 23.1%
Красимир Каракачанов 11.5%
Веселин Марешки 7.6%
Пламен Орешарски 7.3%
Трайчо Трайков 5.1%
Ивайло Калфин 4.9%
Татяна Дончева 2.7%
Други 4.9%
Не подкрепям никого 5.7%

Близките дистанции между някои кандидати предполагат възможни размествания в сткруктурата. Ситуацията е изключително динамична, отбеляза в интервю за Радио Пловдив Първан Сименов, изпълнителен директор на "Галъп".

На база декларирана готовност за участие на изборите, може да се очаква активност от около 55% според списъците. Това обаче може да се промени, предвид внушението, че гласуването е задължително, уточнява още Симеонов.

По всяка вероятност, изборите ще се решат на втори тур. Най-вероятно на него ще са Цецка Цачева и Румен Радев. От днешна гледна точка съотношението между тях на балотажа е 53% на 47% в полза на Радев. При евентуален балотаж  Каракачанов – Цачева се очертава минимална преднина на Каракачанов от 51 на 49%.

Това обаче са само и единствено хипотетични варианти на база заявени нагласи, които няма как да отчетат психологическата ситуация след първия тур, апелите на различни партийни лидери, поведението на различните електорати, както и влиянието на опцията "Не подкрепям никого“, която също ще фигурира на втори тур.

От днешна дата обаче би било неприемливо да се правят по-детайлни калкулации, посочват от "Галъп". И уточняват, че данните няма как да имат ролята на прогноза.

Референдумът – съкрушително "да" и на трите въпроса

Същото важи и за референдума, където трудно може да се уловят евентуалните заръки на всяка една отделна партия към избирателите й - дали и как да гласуват на него. Заявената обща активност на референдума към момента доближава 45% спрямо списъците, но в референдумите до този момент реалната активност остава под заявената. Не е изключено да се премине прагът на задължителност, но е достатъчно онези, които се канят да гласуват с "не“ или електоратите на различни партии, да не участват в референдума, за да остане той под прага за задължителност.

Към края на октомври и началото на ноември онези, които се очаква да гласуват на референдума, декларират, че биха гласували – най-общо така - така:"Подкрепяте ли народните представители да с избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?": 82% биха гласували с "да“, 15% - с "не“, а 3% не биха отговорили.

"Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?": 58% биха отговорили с "да“, 37% - с "не“, а 5% не биха отговорили.

"Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?":87% биха отговорили с "да“ на 11% с "не“, а 2% не биха отговорили.

Данните са на база национално представително изследване, чрез преки интервюта, сред 820 пълнолетни респонденти в цялата страна в периода 24 – 31 октомври. Изследването е финансирано, възложено и проведено от „Галъп интернешънъл“. Ползвани са открити и закрити въпроси. Максималното стандартно отклонение при 50%-ови дялове е ±3,5%.

Агенцията посочва, че данните са на база национално представително изследване чрез преки интервюта сред 820 пълнолетни респонденти в цялата страна в периода 24 – 31 октомври. Изследването е финансирано, възложено и проведено от "Галъп интернешънъл болкан“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Тренд: Сигурен балотаж, 19% още не са решили за кого ще гласуват

Сигурен балотаж между Цецка Цачева и Румен Радев сочат данните от национално представително проучване на Изследователски център „Тренд“, проведено сред 1004 души.  Допитването е направено между 19-и и 26-и октомври със собствено финансиране на изследователския център „Тренд“. С малка преднина, лидер в предпочитанията на българите,е..

публикувано на 02.11.16 в 14:47

Четири формации в Пловдив се споразумяха за честни избори

Само четири политически формации в Пловдив подписаха Споразумение за честни избори. Освен инициаторите от БСП, към него се присъединиха партиите „Съюз на комунистите в България“ и „Европейска сигурност и интеграция“, както и Политически клуб „Екогласност“.  Председателят на Областния предизборен щаб на пловдивските социалисти Георги Търновалийски..

публикувано на 31.10.16 в 07:03

В Пловдив бяха доставени над 1 200 000 изборни бюлетини

Над 1 200 000 бюлетини за предстоящите избори за президент и вицепрезидент и за националния референдум пристигнаха в Областната администрация в Пловдив. Те бяха приети от председателите на 16 и 17 РИК - Тодор Тодоров и Елена  Кинаева.  За бюлетините е осигурена денонощна охрана.  Следващата седмица те ще бъдат раздадени на отделните райони...

обновено на 28.10.16 в 16:03

По- скъпи избори и по- кратки срокове, но ЦИК са спокойни

С малко под 250 000 лв. ще се оскъпят предстоящите президентски избори, заради една от промените в Изборния кодекс, приети вчера от Народното събрание, които се очаква утре да бъдат обнародвани. Оскъпяването е заради първата от общо трите промени, свързани с новата технология на отчитане на резултатите, по- точно с нейната методология...

публикувано на 27.10.16 в 15:38

Изборната кампания е вяла, ако ще има скандал - готвят го за балотажа

Тази предизборна кампания е най-вялата, която сме виждали досега и затова други факти и събития правят повече впечатление, коментира за Радио Пловдив Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Според него едно от тези събития е казусът с „АЕЦ Белене“. Малко знаем за „АЕЦ Белене“, постоянно изскачат събития и документи, които ту..

публикувано на 26.10.16 в 14:48