Парите за "Пловдив 2019" - някъде по трасето между МФ и общината

| обновено на 05.12.16 в 14:39

Изчистено е недоразумението с цитираните суми от финансовия министър Владислав Горанов, които са отпуснати като целева субсидия за Община Пловдив. 

Това заяви  Иван Тотев по повод изказването на финансовия министър Владислав Горанов, който по време на парламентарния контрол в петък обяви, че решението за отпускането на целева субсидия за Община Пловдив за инициативата „Европейска столица на културата“ се изпълнява.

Кметът обясни, че средствата, които града е получил, са за инфраструктурни проекти, а не за реализация на културната програма по проекта „Пловдив – Европейска столица на културата“.

Станало е някакво недоразумение. 

Конкретни решения на МС, в които да е упоменато, че тези средства се отпускат във връзка с проекта „Пловдив – културна столица на Европа 2019“ - няма. Това не означава, че няма пари за Пловдив. 

В случая имаме решения за отпускане на средства за бюджета на града, които косвено могат да бъдат и за това – Пловдив да стане по-красив за 2019 година – като булевард „Васил Априлов“, но те не са част от програмата. Това неразбиране още в петък го изчистихме. Надяваме се изпълнението на програмата да започне в най-кратки срокове, тъй като в момента комисията оценява втория набор от проекти, коментира Иван Тотев. Той подчерта, че това не пречи на работата на Фондация „Пловдив 2019“.

По програмата за 2015 година са предвидени 1, 5 милиона лева. През 2016 година сумата е 2,5 милиона лева, а за 2017 година – 5 милиона лева.

Решенията, които очакваме от Министерски съвет е да бъдат конкретни по програмата „Пловдив – 2019“, подчерта още Тотев.

Кметът допълни още, че изпълнителния директор на Фондация „Пловдив -2019“ Валери Кьорленски сам е подал оставка, но той ще остане част от УС на организацията.

Не съм предложил за поста изпълнителен директор Кирил Велчев. Общото мнение на фондацията е, че той ще се справи с работата. 


Още от категорията

Пожар в склад за масла горя тази нощ

Пожар в склад за масла към магазин в квартал Кършияка горя тази нощ. Той е избухнал около полунощ, съобщи Петър Тосков, началник сектор в Противопожарната служба в Пловдив. Складът е на  бул "Дунав" в близост до Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. 4 коли с огнеборци са гасили пожара. Едата от тях е опесъчавала пътя.  Огънят е..

публикувано на 20.09.19 в 09:15

МВР с мерки за сигурност за Деня на независимостта и почивните дни

МВР Пловдив въвежда мерки по време на честванията на Деня на независимостта на България 22 септември и свързаните с него почивни дни. Засилено полицейско присъствие ще има на местата за провеждане на чествания и тържества, като и на други публични прояви, свързани с празника в Пловдив и областта.  За обезпечаване на сигурността и обществения ред и..

обновено на 20.09.19 в 08:44

Започна ремонтът на площада в Девин

Финансирането се осигурява с постановление на Министрески съвет. Стойността на проекта е 1 800 000 лв. Проектът за ремонт и рехабилитация предвижда подмяна на настилката и обединяване на пространствата по цялата пешеходна част. Цветовете на основните плочи са в светло сиво и антрацит, около дома на културата са със светъл и тъмен гранит, а..

публикувано на 19.09.19 в 16:31

Нов дом за Дневния център за деца с увреждания в Асеновград

Дневният център за деца с увреждания в Асеновград се премести в нова сграда. Днес официално бе открит реновираният първи етаж на бившия дом за сираци "Таню войвода", където са разположени специализирани кабинети за рехабилитация, зали за индивидуални и групови занимания, помещения за почивка.   В ремонта са вложени 100 хиляди лева по оперативна..

публикувано на 19.09.19 в 14:35

Любомира Ганчева е кандидатът на АБВ за кмет на Пловдив

АБВ издига самостотялен кандидат-кмет за община Пловдив, кандидати за кметове на някои райони и общинска листа. Заместник председателката на партията Любомира Ганчева е единственият различен кандидат-кмет от 2007-ма година досега, каза при представянето й областният координатор Владимир Маринов, а председателят на АБВ Румен Петков обяви, че..

публикувано на 19.09.19 в 14:06