Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандал в съда! Зоя Тошкова се отказа от защитата на клошаря Любо Данчев

| обновено на 09.12.16 в 17:17

Отвод на съдия Калибацев, който гледа делото за пожара в тютюневия град, поиска адвокат Зоя Тошкова, една от двамата защитници на клошаря Любомир Данчев. Съдът действа пристрастно, категорична е адвокат Тошкова.

След като съдия Калибацев отказа да си направи отвод, адвокат Зоя Ташкова демонстративно напусна залата. Това породи скандал в залата на Районния съд, кадето трети ден се гледа делото. 

Това е безпрецедентен случай на скандална практика на съдебните процеси в Пловдив. За първи път като че ли случва адвокат на обвиняем да напусне делото и да се откаже от защитата, при това изключително емоционално и много гневно. Зоя Тошкова  с много гневен глас и разтреперано обвини съдия Иван Калибацев във воденето на делото, поиска неговия отвод, но след като не получи подходящ отговор заяви, че повече не може да представлява своя подзащитен, тъй като това, което се случва в залата е по думите, цитирам, безпрецедентен случай на въпиюща несправедливост след което тя демонстративно си събра багажа и изчезна от залата. 

На пръв поглед това може би със сигурност не изглеждаше като предварителен театрален сценарий, тъй като нейният колега, вторият адвокат Стефан Левашки остана видимо учуден и безмълвен от постъпката на своята колежка, която той не пожела да коментира в прав текст, но само за да не се шиканира делото остана, макар че заяви, че до голяма степен подкрепя нейното становище. 

Коренът на проблема се състоеше в това, че след двудневно изслушване на свидетели днес накрая настъпи часът, в който трябваше да се разгледа пожаро-техническата експертиза, която трябваше да даде отговор на въпроса наистина ли е тръгнал огънят от стаята на клошара Любомир Данчев, което е същинската част на обвинението. 

Тезата на защитата беше, че след това бързо претупване на свидетелски показания не би следвало да се пристъпва към окончателно гледане на експертизата, а самите пожарникари и експерти дали показания трябва да се разпитат според защитата, подчертавам, от страна на адвокатите в съдебната зала и след това да се пристъпи към гледане. 

Именно този отказ на съдията да постъпи по този начин предизвика гнева и негодуванието на адвокат Зоя Тошкова, която реши, че процесът е предварително скалъпен и обвини съда в пристрастност. Нейният колега заяви, че засега не може да коментира тази постъпка, но само и само, за да не се прекъсне процеса остава още малко в залата и началото на експертизата започна гледането. Като цяло експертите заявиха, че най-вероятно по свидетелски показания и снимков материал наистина пожарът може би е тръгнал от стаята на бездомника. 

Снимка

Това пък предизвика от друга страна заядливи въпроси на защитата, която също логично запита защо експерти се позовават само на свидетелски показаният и снимков материал. Аз тук бих искал да  подчертая, че наистина може би само самообладанието на Стефан Левашки – вторият адвокат предпази процеса от неговото спиране, тъй като конституционно е известно, че ако двамата адвокати напуснат залата процесът би трябвало автоматично да се прекрати, тъй като обвиняемият не може да остане без защита. 

Делото ще продължи на 26 януари с разпит на още свидетели. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08

ПП внася предложение за оставката на председателя на НС Желязков

На утрешното заседание НС ще разгледа внесеното от ПП в деловодството на парламента предложение за оставката на председателят Росен Желязков, това обявиха в Пазарджик съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асенн Василев. Като мотив те посочиха системното неизпълнение на законодателната програма от страна на Желязков. „ Цялостно..

публикувано на 24.04.24 в 20:07

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58