РЕКЛАМА

За първи път ИД пое отговорност при жив извършител на атентат

Световните лидери решават отново кризата в Близкия изток след трите атентата през тази седмица - Истанбул, Берлин и Цюрих.

Изтръпналото лице на Германия от терора посред зимната приказка на Коледния базар  коментира в програма "Точно днес" журналистът Руслан Трад.

Той е блогър, експерт по въпроси, свързани с Близкия изток и председател на Форума за арабска култура.

Руслан Трад посочи, че хората трябва да имат малко повече вяра в институциите и, че се наблюдава човешки поток през последните месеци. 

Но от друга страна ние имаме заплаха, която може да се извърши от абсолютно всеки, и то от хора родени в Европа и повлияни от тази вълна на радикализъм, каза още анализаторът.

Руслан Трад: Официалната информация е, че вероятният извършител е все още на свобода. Изключително интересен момент, защото Ислямска държава за първи път поема отговорност при жив извършител, т. е. мисля, че за първи път се случва. Една по-закъсняла реакция от Ислямска държава, първоначално не се знаеше дали има групировка, която седи зад това. Истината е, че организация от типа на Ислямска държава използват превозни средства за нападение поне от шест години, пред това бяха Алкайда,  в момента са Ислямска държава и те дори в техните издания още преди година и половина призоваваха за използването на подобни средства. Така че, за съжаление, може би можеха да се вземат по-добри мерки при условие, че имаше ясни сигнали за подобни атаки, извършени по този начин точно. Но в крайна сметка имаме отново трагичен случай и то, както виждате, на връх празниците. За съжаление точно това време на годината е най-желаното от подобни организации да извършат атаки и най-лошото е, че те ще използват все повече т. н. „самотни вълци” – хора поддръжници или симпатизанти на съответната организация, които може би дори нямат общо с апарата на самата организация, просто са вдъхновени от нея.

Ние все още не знаем нищо за този, който е извършител. Втори шофьор е загинал, още една странност между другото, защото при тези атаки  обикновено участва един човек, видяхме, че е краден камионът и т. н. Със сигурност не мисля, че е редно да се критикува политиката на Ангела Меркел. Да, това е много съблазнително, защото живеем във времена, в които популистките изказвания, свързани с политиката за  приема на бежанци намират почва именно в такива събития. Атаки се случват и в държави, които нямат нито един бежанец. И точно на тази паника и хаос разчитат тези организации. Ние всъщност, без да искаме влизаме в техния капан с начина на говорене и самообвиняване.

Аз съм убеден, че се полагат неимоверни усилия да бъде намерен извършителя и най-вече има ли организация зад него, има ли хора, които са му помагали както се случи в Ница, бил ли е той залавян, защото този, който извърши атаката в Ница пред няколко месеца  той е бил арестуван, бил е разпитван и въпреки това е бил пуснат. Правят се абсолютни грешки на ниво разузнаване, на ниво полиция, които със сигурност нямат нищо общо с бежанската вълна. Тези организации не се интересуват от бежанците, интересуват се от тях доколкото могат да ги използват за своите цели, но филтрацията на бежанския поток от подобни организации е на много минимално ниво, на много ниско ниво и обикновено тези хора са хващани още  в началото на бежанския път. Има не малко хора, които е имало съмнения за тях в Европа, че принадлежат към една или друга организация те са връщани моментално. Така че хората трябва да имат малко повече вяра в институциите и в това, че наистина се наблюдава този човешки поток. От друга страна, ние имаме заплаха, която може да се извърши от абсолютно всеки и то от хора, които са отдавна европейски граждани, които са родени в нашите страни и просто са повлияни от тази вълна на радикализъм.

За съжаление това няма да е последният подобен акт, защото тактиката на Ислямска държава и на подобни организации е да извършват актове на терор в територии извън военните действия, които се случват в Сирия и в Ирак предимно, в Либия също. Те искат прехвърляне на фронта от техните територии в териториите на страните, които ги бомбардират с цел да се олекоти този натиск, който е върху тях и разбира се цел да се всее хаос и страх в обществата им. Най-голямата им цел всъщност е мирните граждани в Европа и тази голяма маса мюсюлманско население, което е в Европа, т. н.  сива страна, която трябва да бъде разбита според идеологията на Ислямска държава. Онези мюсюлмани, които живеят редом с всички останали в Европа според Ислямска държава са нещо, което трябва да бъде разбито, за да може да се обърне към т. н. халифат. И всъщност с техните крайни действия крайната цел е това засилване на проблемите вътре в европейските общества и сблъсък между различните общности.

Много е тенденциозно, че Ан Нусра са способни да извършат подобно убийство насред Анкара. Те наистина имат силни мрежи в Сирия, но не толкова, че да стигнат техните ръце буквално до сърцето на турската държава и с убийството на дипломат от такъв ранг. Изкушаващо е, разбирам г-н Чуков защо го казва, звучи обяснимо, но онова, което казват колегите в Анкара е, че става дума за действията на един човек. Не бива да се съмняваме, че най-вероятно е лично решение на това момче. Ще кажа защо. За съжаление в Турция се случва онова, което се случваше в Ирак през 90-те години, когато заради политиката на тогавашния режим  се установяваше по-религиозна доктрина вътре в редиците на полицията и на армията, така че ние имаме в Турция в момента не малко полицаи и военни, които се чувства много по-религиозни отколкото преди години и това може би ще създава подобни инциденти.

Видяхме, че може би ние коментираме повече отколкото самите Москва и Анкара. Те дори биха засилили своето партньорство в Сирия. Първо не мисля, че е вътрешна работа това, което се случи т. е. да е от турска страна, нито пък имаше дори теории, че руснаци са го направили, което пък е още по-абсурдно. Няма организация, която да седи зад този човек


print Отпечатай
Още от категорията

Очаквам пасажи в стенограмите за КТБ да бъдат заличени

Утре изтича срокът за разсекретяването на стенограмите от консултативните срещи при президента Росен Плевнелиев за фалита на КТБ. Според главния редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов, който заведе иска за разсекретяването на стенограмите, срещите за банката са две. Първата е на 29 юни 2014-та и на 14 юли 2014-та като на втората е присъствал..

публикувано на 25.05.17 в 16:53

Силна година за розите

Тази година реколтата от маслодайна роза е много силна, каза за Радио Пловдив Иван Чиков, собственик на розови градини и част от розоварна край карловското село Климент. Реалната цена е около 3.20 лева, като за берачите е 1 лев за килограм цвят. Иван Чиков посочи, че проблемите са сварзани с липсата на работна ръка, въпреки осигуреното..

публикувано на 25.05.17 в 16:20

В хода на Путин за кирилицата няма история, а само политика

В думите на Владимир Путин за това, че писмеността е стигнало до Русия от македонска земя няма история, има само политика, коментира в интервю за Радио Пловдив Илиян Василев, бивш посланик в Русия и анализатор. Той заяви, че обикновено хората очакват, че когато руският президент прави послания в тях има явен или пък скрит смисъл. В този..

публикувано на 25.05.17 в 14:59

Между нас и децата ни има вакуум

Какви обществени дефицити разкри появата на дебютната книга на 24-годишния автор Стан и какво се крие зад  посланието  „Нищо от това, което познаваш днес, няма да е твоята действителност утре. Ти си на ход!“  За грешките, за самотата, фалшивите приятели, провалите, лидерството и цената, която плащаме, когато красноречиво си затваряме очите..

публикувано на 25.05.17 в 11:50

Трябва хармония между интересите на инвеститорите и обществото

 Архитектурно студио „АРКОНТ-А“  получи тазгодишната награда „Пловдив“ за архитектура.  От пластовете на  времето като археология  през конструктивните решения за сградите до модерните градоустройствени решения, зачитащи противоречивия обществен вкус -  арх. Радка Стефанова и арх. Стефан Стефанов за ангажиментите на държавата, Общината и..

публикувано на 25.05.17 в 11:11

Броят на бъбречно болните расте непрекъснато

Какви опасности крият за здравето ни високото кръвно налягане и наднорменото тегло? И още – защо е необходимо да се погрижим за бъбреците си, когато тези фактори са налице? Отговор дава инициативата на Фейсбук страницата „Приятели на бъбреците“ – част от националната кампания за информираност и превенция на бъбречните заболявания. По темата –..

публикувано на 25.05.17 в 10:22

Кирилицата - третата официална азбука в ЕС

Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации ще внесе  петиция, адресирана до Европейския парламент, с настояване кирилицата да бъде утвърдена като част от общоевропейското културно-историческо наследство. Това съобщи за Радио Пловдив Мариела Мутафова от организацията. Тя уточни, че до края на месеца ще бъде оформен документа, за да може да..

публикувано на 24.05.17 в 17:50