Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път ИД пое отговорност при жив извършител на атентат

Световните лидери решават отново кризата в Близкия изток след трите атентата през тази седмица - Истанбул, Берлин и Цюрих.

Изтръпналото лице на Германия от терора посред зимната приказка на Коледния базар  коментира в програма "Точно днес" журналистът Руслан Трад.

Той е блогър, експерт по въпроси, свързани с Близкия изток и председател на Форума за арабска култура.

Руслан Трад посочи, че хората трябва да имат малко повече вяра в институциите и, че се наблюдава човешки поток през последните месеци. 

Но от друга страна ние имаме заплаха, която може да се извърши от абсолютно всеки, и то от хора родени в Европа и повлияни от тази вълна на радикализъм, каза още анализаторът.

Руслан Трад: Официалната информация е, че вероятният извършител е все още на свобода. Изключително интересен момент, защото Ислямска държава за първи път поема отговорност при жив извършител, т. е. мисля, че за първи път се случва. Една по-закъсняла реакция от Ислямска държава, първоначално не се знаеше дали има групировка, която седи зад това. Истината е, че организация от типа на Ислямска държава използват превозни средства за нападение поне от шест години, пред това бяха Алкайда,  в момента са Ислямска държава и те дори в техните издания още преди година и половина призоваваха за използването на подобни средства. Така че, за съжаление, може би можеха да се вземат по-добри мерки при условие, че имаше ясни сигнали за подобни атаки, извършени по този начин точно. Но в крайна сметка имаме отново трагичен случай и то, както виждате, на връх празниците. За съжаление точно това време на годината е най-желаното от подобни организации да извършат атаки и най-лошото е, че те ще използват все повече т. н. „самотни вълци” – хора поддръжници или симпатизанти на съответната организация, които може би дори нямат общо с апарата на самата организация, просто са вдъхновени от нея.

Ние все още не знаем нищо за този, който е извършител. Втори шофьор е загинал, още една странност между другото, защото при тези атаки  обикновено участва един човек, видяхме, че е краден камионът и т. н. Със сигурност не мисля, че е редно да се критикува политиката на Ангела Меркел. Да, това е много съблазнително, защото живеем във времена, в които популистките изказвания, свързани с политиката за  приема на бежанци намират почва именно в такива събития. Атаки се случват и в държави, които нямат нито един бежанец. И точно на тази паника и хаос разчитат тези организации. Ние всъщност, без да искаме влизаме в техния капан с начина на говорене и самообвиняване.

Аз съм убеден, че се полагат неимоверни усилия да бъде намерен извършителя и най-вече има ли организация зад него, има ли хора, които са му помагали както се случи в Ница, бил ли е той залавян, защото този, който извърши атаката в Ница пред няколко месеца  той е бил арестуван, бил е разпитван и въпреки това е бил пуснат. Правят се абсолютни грешки на ниво разузнаване, на ниво полиция, които със сигурност нямат нищо общо с бежанската вълна. Тези организации не се интересуват от бежанците, интересуват се от тях доколкото могат да ги използват за своите цели, но филтрацията на бежанския поток от подобни организации е на много минимално ниво, на много ниско ниво и обикновено тези хора са хващани още  в началото на бежанския път. Има не малко хора, които е имало съмнения за тях в Европа, че принадлежат към една или друга организация те са връщани моментално. Така че хората трябва да имат малко повече вяра в институциите и в това, че наистина се наблюдава този човешки поток. От друга страна, ние имаме заплаха, която може да се извърши от абсолютно всеки и то от хора, които са отдавна европейски граждани, които са родени в нашите страни и просто са повлияни от тази вълна на радикализъм.

За съжаление това няма да е последният подобен акт, защото тактиката на Ислямска държава и на подобни организации е да извършват актове на терор в територии извън военните действия, които се случват в Сирия и в Ирак предимно, в Либия също. Те искат прехвърляне на фронта от техните територии в териториите на страните, които ги бомбардират с цел да се олекоти този натиск, който е върху тях и разбира се цел да се всее хаос и страх в обществата им. Най-голямата им цел всъщност е мирните граждани в Европа и тази голяма маса мюсюлманско население, което е в Европа, т. н.  сива страна, която трябва да бъде разбита според идеологията на Ислямска държава. Онези мюсюлмани, които живеят редом с всички останали в Европа според Ислямска държава са нещо, което трябва да бъде разбито, за да може да се обърне към т. н. халифат. И всъщност с техните крайни действия крайната цел е това засилване на проблемите вътре в европейските общества и сблъсък между различните общности.

Много е тенденциозно, че Ан Нусра са способни да извършат подобно убийство насред Анкара. Те наистина имат силни мрежи в Сирия, но не толкова, че да стигнат техните ръце буквално до сърцето на турската държава и с убийството на дипломат от такъв ранг. Изкушаващо е, разбирам г-н Чуков защо го казва, звучи обяснимо, но онова, което казват колегите в Анкара е, че става дума за действията на един човек. Не бива да се съмняваме, че най-вероятно е лично решение на това момче. Ще кажа защо. За съжаление в Турция се случва онова, което се случваше в Ирак през 90-те години, когато заради политиката на тогавашния режим  се установяваше по-религиозна доктрина вътре в редиците на полицията и на армията, така че ние имаме в Турция в момента не малко полицаи и военни, които се чувства много по-религиозни отколкото преди години и това може би ще създава подобни инциденти.

Видяхме, че може би ние коментираме повече отколкото самите Москва и Анкара. Те дори биха засилили своето партньорство в Сирия. Първо не мисля, че е вътрешна работа това, което се случи т. е. да е от турска страна, нито пък имаше дори теории, че руснаци са го направили, което пък е още по-абсурдно. Няма организация, която да седи зад този човек




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38