РЕКЛАМА

За първи път ИД пое отговорност при жив извършител на атентат

Световните лидери решават отново кризата в Близкия изток след трите атентата през тази седмица - Истанбул, Берлин и Цюрих.

Изтръпналото лице на Германия от терора посред зимната приказка на Коледния базар  коментира в програма "Точно днес" журналистът Руслан Трад.

Той е блогър, експерт по въпроси, свързани с Близкия изток и председател на Форума за арабска култура.

Руслан Трад посочи, че хората трябва да имат малко повече вяра в институциите и, че се наблюдава човешки поток през последните месеци. 

Но от друга страна ние имаме заплаха, която може да се извърши от абсолютно всеки, и то от хора родени в Европа и повлияни от тази вълна на радикализъм, каза още анализаторът.

Руслан Трад: Официалната информация е, че вероятният извършител е все още на свобода. Изключително интересен момент, защото Ислямска държава за първи път поема отговорност при жив извършител, т. е. мисля, че за първи път се случва. Една по-закъсняла реакция от Ислямска държава, първоначално не се знаеше дали има групировка, която седи зад това. Истината е, че организация от типа на Ислямска държава използват превозни средства за нападение поне от шест години, пред това бяха Алкайда,  в момента са Ислямска държава и те дори в техните издания още преди година и половина призоваваха за използването на подобни средства. Така че, за съжаление, може би можеха да се вземат по-добри мерки при условие, че имаше ясни сигнали за подобни атаки, извършени по този начин точно. Но в крайна сметка имаме отново трагичен случай и то, както виждате, на връх празниците. За съжаление точно това време на годината е най-желаното от подобни организации да извършат атаки и най-лошото е, че те ще използват все повече т. н. „самотни вълци” – хора поддръжници или симпатизанти на съответната организация, които може би дори нямат общо с апарата на самата организация, просто са вдъхновени от нея.

Ние все още не знаем нищо за този, който е извършител. Втори шофьор е загинал, още една странност между другото, защото при тези атаки  обикновено участва един човек, видяхме, че е краден камионът и т. н. Със сигурност не мисля, че е редно да се критикува политиката на Ангела Меркел. Да, това е много съблазнително, защото живеем във времена, в които популистките изказвания, свързани с политиката за  приема на бежанци намират почва именно в такива събития. Атаки се случват и в държави, които нямат нито един бежанец. И точно на тази паника и хаос разчитат тези организации. Ние всъщност, без да искаме влизаме в техния капан с начина на говорене и самообвиняване.

Аз съм убеден, че се полагат неимоверни усилия да бъде намерен извършителя и най-вече има ли организация зад него, има ли хора, които са му помагали както се случи в Ница, бил ли е той залавян, защото този, който извърши атаката в Ница пред няколко месеца  той е бил арестуван, бил е разпитван и въпреки това е бил пуснат. Правят се абсолютни грешки на ниво разузнаване, на ниво полиция, които със сигурност нямат нищо общо с бежанската вълна. Тези организации не се интересуват от бежанците, интересуват се от тях доколкото могат да ги използват за своите цели, но филтрацията на бежанския поток от подобни организации е на много минимално ниво, на много ниско ниво и обикновено тези хора са хващани още  в началото на бежанския път. Има не малко хора, които е имало съмнения за тях в Европа, че принадлежат към една или друга организация те са връщани моментално. Така че хората трябва да имат малко повече вяра в институциите и в това, че наистина се наблюдава този човешки поток. От друга страна, ние имаме заплаха, която може да се извърши от абсолютно всеки и то от хора, които са отдавна европейски граждани, които са родени в нашите страни и просто са повлияни от тази вълна на радикализъм.

За съжаление това няма да е последният подобен акт, защото тактиката на Ислямска държава и на подобни организации е да извършват актове на терор в територии извън военните действия, които се случват в Сирия и в Ирак предимно, в Либия също. Те искат прехвърляне на фронта от техните територии в териториите на страните, които ги бомбардират с цел да се олекоти този натиск, който е върху тях и разбира се цел да се всее хаос и страх в обществата им. Най-голямата им цел всъщност е мирните граждани в Европа и тази голяма маса мюсюлманско население, което е в Европа, т. н.  сива страна, която трябва да бъде разбита според идеологията на Ислямска държава. Онези мюсюлмани, които живеят редом с всички останали в Европа според Ислямска държава са нещо, което трябва да бъде разбито, за да може да се обърне към т. н. халифат. И всъщност с техните крайни действия крайната цел е това засилване на проблемите вътре в европейските общества и сблъсък между различните общности.

Много е тенденциозно, че Ан Нусра са способни да извършат подобно убийство насред Анкара. Те наистина имат силни мрежи в Сирия, но не толкова, че да стигнат техните ръце буквално до сърцето на турската държава и с убийството на дипломат от такъв ранг. Изкушаващо е, разбирам г-н Чуков защо го казва, звучи обяснимо, но онова, което казват колегите в Анкара е, че става дума за действията на един човек. Не бива да се съмняваме, че най-вероятно е лично решение на това момче. Ще кажа защо. За съжаление в Турция се случва онова, което се случваше в Ирак през 90-те години, когато заради политиката на тогавашния режим  се установяваше по-религиозна доктрина вътре в редиците на полицията и на армията, така че ние имаме в Турция в момента не малко полицаи и военни, които се чувства много по-религиозни отколкото преди години и това може би ще създава подобни инциденти.

Видяхме, че може би ние коментираме повече отколкото самите Москва и Анкара. Те дори биха засилили своето партньорство в Сирия. Първо не мисля, че е вътрешна работа това, което се случи т. е. да е от турска страна, нито пък имаше дори теории, че руснаци са го направили, което пък е още по-абсурдно. Няма организация, която да седи зад този човек


print Отпечатай
Още от категорията

Карантина за контактните с болните и ... за антиваксиналните движения

Поредното изпитание за здравето и обществените системи, които го контролират  е с име "морбили".  Центърът на заразата е Пловдив и села от областта. Едно от тях е Златитрап. Задачата на момента - да се овладее заразата, а цялото уравнение е с повече неизвестни- за входа на болестта в страната, спазването на имунизационните правила, отговорността да..

публикувано на 22.03.17 в 12:50

Животновъдите не вярват, че "гъските са изяли субсидиите" им

Животновъдите излизат на национален протест днес в 11 часа пред земеделското министерство в столицата. Те искат да си получат веднага забавените плащания за 2016 година – това са неизплатени субсидии по директните мерки от Програмата за развитие на селските райони. Протестиращите настояват още служебният земеделски министър Христо..

публикувано на 22.03.17 в 09:45

Ердоган няма да пусне мигрантите към Европа

Не вярвам президентът Реджеп Ердоган да пусне мигрантите, които са в Турция към Европа. Подобни заплахи имат ефект за вътрешна консумация, пред турското общество, а не толкоза пред европейското, коментира пред Радио Пловдив бившият директор на НРС Димо Гяуров.  По думите му, изострянето на отношенията, преминаването на границите в обвиненията..

публикувано на 21.03.17 в 15:53

Безпрецедентно ниска безработица в Пловдив

Само преди няколко години смятахме за абстрактни твърденията на икономистите, че Пловдив и областта ще търси работна ръка от други региони, тъй като тя няма да достига тук. Последните данни от Регионалната служба по заетостта потвърждават тази тенденция. Безпрецедентно ниска безработица се отчита в Пловдив през месец февруари, заяви в..

обновено на 21.03.17 в 13:29

Единствената ефективна мярка срещу морбили - имунизация

Обезпокоително е, че поне на пръв поглед няма връзка между болните. Което означава, че хората могат да се заразят в различни краища на Пловдив и областта. Затова е необходимо много сериозно епидемиологично проучване и предприемане на мерки. Единствената ефективна мярка срещу морбили е имунизацията, но всеки трябва да има поставени две дози ваксина,..

обновено на 21.03.17 в 13:29

Две семейства пазят поминъка на доспатското село Црънча

Две семейства са последните тютюнопроизводители от доспатското село Црънча. Липсата на поминък е принудило хората от селото да се изнесат в чужбина. Най-много има в Англия, Холандия, Испания, Германия, Гърция, има и седем семейства в Америка.  В момента в Црънча живеят едва 650 души, които още помнят, че преди 15 години основен поминък в..

публикувано на 21.03.17 в 11:33

Врагът на Турция се търси в Европа

Мехмед Юмер е главен редактор на в. „Седмичен обзор”, който е единстненият двуезичен вестник у нас. Изданието е приемник на в. „Заман-България”, който спря да излиза през лятото на миналата година. За Радио Пловдив Мехмед Юмер коментира причината за обтегнатите отношения на Турция с Европейския съюз: „Главната причина е, че на 16 април ще се..

публикувано на 20.03.17 в 17:17