РЕКЛАМА

Новата партия "Да, България" ще участва на предстоящите избори

Снимка: БГНЕС

Новата партия "Да, България" на Христо Иванов ще бъде официално учредена на 7 януари, след като 77 души се записаха като учредители в Инициативния комитет. Между тях и някои известни пловдивчани като адвокат Михаил Екимджиев и издателят Манол Пейков. Днес Христо Иванов идва в Пловдив за среща със свои съмишленици.

Христо Иванов подчерта основната кауза на партията - борбата с корупцията в българските институции. Ние смятаме, че тъй като големите политически партии отказват да се заемат с необходимата сериозност с корупцията и правосъдието, и изобщо със справедливостта и законността в България, има една нова генерация хора от различни професии, които биха искали да направят своя опит да поставят тази тема в центъра на политическия живот и това предполага тяхното обединение в един нов политически субект. Има представители и на вашия прекрасен град (Пловдив - бел.ред). Адвокат Екимджиев е емблематично име в борбата за налагане върховенството на закона.

Конкретно мога да ви дам много примери, но трябва да знаем, че следващият парламент едно от първите важни неща, които ще направи, е да избира състав на Висшия съдебен съвет. В зависимост от това какви хора ще попаднат в следващия ВСС – дали ще попаднат хора с воля да чистят съдебната власт, дали ще имат волята да утвърждават висок стандарт на професионализъм и компетентност в нея, ние ще видим необходимата промяна. Ако не попаднат такива хора в достатъчно количество в следващия ВВС, това означава още пет години пропуснати за правосъдието и за каузата на справедливостта в България, така че или сега трябва да действаме, или не, или да пропуснем още пет години. И това е само един пример.

Смятам, че имаме потенциала да извадим, и то не само в София, а из цялата страна, хора с имена, с добро име, така че имам ясна кауза, мисля че хората ще оценят факта, че поставяме един много важен проблем за решаване и знаем как да го направим. Много хора при нас са доказали, че имат гръбнак да се борят с този тип проблеми. Проблемът, който ние си поставяме, е много голям и той не може да бъде решен просто със силите на една политическа партия, която стартира сега. Очевидно е, че трябва да се търси изграждането на много широк антикорупционен фронт, който включва не само политически партии, но отделни личности, граждани и граждански формации, така че ние от самото начало изпращаме много силно послание за единодействие, обединение в такъв фронт.

Иванов отбеляза като плюс за новата партия нейната необремененост и че ще бъде без собствени корупционни котерии. А за собствената си политическа обремененост заяви: Биография имам несъмнено, не съм се появил от епруветка вчера. Бях правосъден министър и това, което се опитах да направя, е видимо за всички. Също видимо за всички е, че когато моята кауза се сблъска с непреодолими препятствия, аз не останах министър – моментално си подадох оставката.

Той изрази съгласие с препоръките в доклада на европрокурорите, че трябва да започне разследване срещу висопоставени политици, за които има данни за корумпираност, но няма нито едно разследване, включително и за послушването, в което беше намесен и Бойко Борисов.

Бях министър на Република България и това не ми попречи да съм един от малкото министри на правосъдието и изобщо на такава длъжност, който, когато излезе скандалът със Софийски градски съд, излезе скандалът с Янева, зае ясна публична позиция за това, че всичко трябва да бъде разследвано и проверено, независимо от това колко далече може да стигне в държавната йерархия. Така че аз съм напълно спокоен, че няма нито една препоръка от този доклад, говорим за съществените и важните препоръки, която да не е била предмет на мое усилие и на нещо, което аз да не съм работил. 

Христо Иванов не поставя партията "Да, България" нито в левия, нито в десния политически спектър: У нас понятия като "ляво" и "дясно" са изхабени. Бих се затруднил да определя какво точно му е лявото на БСП и какво е дясното на ГЕРБ. 

А по повод на някои прогнози, че ако се въведе мажоритарен вот, то новата партия няма шанс да влезе в парламента, отговори: Бих поспорил. 

Иванов заяви, че "Да, България" ще работи заедно с партии като ДСБ, "Зелените" и някои други, които споделят каузата на партията.

Цялото интервю с Христо Иванов чуйте от звуковия файл. 


Още от категорията

Ремонтът на бул. "Свобода" продължава, протестите също

Строителните дейности на бул. „Свобода“ в Пловдив продължават, въпреки недоволството и протестите на гражданите от района. Припомняме, че хората не желеят ново строителство, което според тях ще отнеме зелена площ и част от парка и твърдят, че за  реконструкцията няма одобрен план и разрешение. По думите им, те са били излъгани, че се..

обновено на 19.11.18 в 17:12

Протестите стават по- чести, по- масови и по- продължителни

Разговор за протестите и властта с  доц. Маргарита Бакрачева , психолог от Института за изучаване на населението и човека към БАН  По данни на МВР около 3 500 души са протестирали в неделя в цялата страна, а за реда са следили близо 2 000 полицаи.  Според психолога в инаги има място за манипулации, цифрите винаги могат да бъдат намалени или..

публикувано на 19.11.18 в 15:46

Книжарница „Надежда“ дарява надежда

Представяме добрия пример, който дава работа на хора от уязвими групи на пазара на труда, включително и на такива с интелектуални и физически затруднения. Книжарница с мисия отвори врати по социален проект на сдруженията „Паралелен свят“ и „Да полетим заедно“. В нея вече работят младежи с увреждания, други пък са ангажирани в социално..

публикувано на 19.11.18 в 13:18

Намираме се в период на турбулентни сили и летлива власт

Това е времето, в което се усеща, че едно управление не може да се задържи още дълго, но все още не е ясно – накъде и как ще тръгне политическата ситуация. Нещо като транзитен период на сметки, настройки, възникващи или възникнали центрове, турбулентни сили, летлива власт – очакване на промяна. Мисля, че сме в такъв период, а не в ситуация на..

публикувано на 19.11.18 в 12:04

Трудно е да се удволетворят исканията на протестиращите

Ясно е, че като всички протести, които са свързани с бомбастични увеличения на доходи и заплати - тези неща не са много реалистични, никога не са били. По принцип може да има увеличение на доходите веднага – махаш валутния борд, отвързваш инфлацията – и днес ще получиш със 100 % увеличение на заплатите, а утре инфлацията ще ти го вземе...

публикувано на 19.11.18 в 11:22

Няма аргументи да се иска оставката на Каракачанов

Смятам, че утре на коалиционен съвет проблемите ще бъдат решени. Тези въпроси трябва да се решават „очи в очи“, а не през медиите. Който иска да предлага нещо, да иска нещо – трябва да има мъжеството да дойде и да го направи. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО и български евродепутат по..

публикувано на 19.11.18 в 10:35

Правителството ще завърши своя четиригодишен мандат

Няма никакви предпоставки правителството да не завърши своя мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Спас Гърневски, депутат от гражданската квота на ГЕРБ и бивш кмет на Пловдив. Според него проблемите са в така наречената „малка коалиция“, но те се решават своевременно. Вътрешните въпроси на „малката коалиция“ не касаят..

публикувано на 19.11.18 в 10:03