РЕКЛАМА

Църквата почита Света мъченица Татяна

На 12 януари се чества Света мъченица Татяна. Тя е една от малкото светии, които са почитани и в Православната, и в Католическата църква.

Девицата Татяна е живяла в Рим през III век. Произхождала от богат и знатен римски род. Баща й е бил дългогодишен префект на Рим и цялото семейство приело, дълго преди да се роди тя, християнството. Татяна била добра, богобоязлива и смирена девойка, която се обрекла на целомъдрие и праведен живот. Тя била обявена за дякониса. Това е древен църковен чин за човек, който служи на ближните по свое вътрешно задължение. Татяна изповядала, че е християнка и обединявала Словото Божие с конкретни действия. След страдания тя приела мъченическа смърт.

Света мъченица Татяна е много почитана в Русия, а самото име се счита за руско. „Татянинден“ се отбелязва весело и шумно от студентите в Русия, които смятат светицата за свой патрон. Традицията датира още от времето на царска Русия - с указ на императрица Елисавета Петровна през 1755 г. датата 12 януари, Татянин ден, е обявен за Ден на Московския университет, а малко по- късно в Русия се счита за ден на всички студенти.

Татяна е име от гръцки произход  и означава устроителка.

Имен ден днес празнуват Татяна, Таня, Танка и Таньо.


Още от категорията

Осем души задържани при сбиване край зала Колодрума

Осем души са задържани при сбиване на фенове снощи в зала Колодрума. Сблъсъкът е бил между привърженици на ЦСКА и Локомотив Пловдив. В залата се е провеждало бойно шоу по бокс и кикбокс. Недоволни от съдийско решение привърженици са хвърляли столове и други предмети по ринга. След това сб.ъсъкът между феновете е продължил на паркинга пред залата...

публикувано на 20.05.18 в 09:46

Спорът за цената на розовия цвят продължава

Министърът на земеделието Румен Порожанов организира среща в министерството с представители на дестилериите за розово масло и с производителите на розов цвят. До срещата се стигна след двудневните протести на розопроизводители заради ниската изкупна цена на суровината.  Целта на срещата е да се стигне до обща позиция как да продължи кампанията в..

обновено на 20.05.18 в 08:19

Кметски избори се провеждат в Семчиново и Беден

В пазарджишкото село Семчиново днес се провеждат частични избори за кмет. Вотът се налага заради предсрочното отстраняване на досегашния кмет Пламен Темелков, обвинен в трафик на хора от испанската прокуратура. До отстраняването му се стигна след протести на жителите на Семчиново и неколкомесечния му престой в испански арест. В момента Пламен..

обновено на 20.05.18 в 08:19

Благотворителен базар подкрепя деца на загинали военнослужещи

Пролетен благотворителен базар „Детски усмивки“ организира Сдружението на жените военнослужещив Дома на културата „Борис Христов“ – Пловдив.  Базарът е под патронажа на пловдивския митрополит Николай.Целта е да се подпомогнат децата на загиналите при изпълнение на служебния дълг, тежко пострадали и починали от заболявания военнослужещи от Пловдив. 

публикувано на 20.05.18 в 08:19

Розопроизводителите ще бъдат компенсирани заради ниските изкупни цени

Розопроизводители от Карловско блокираха за повече от три часа пътя Пловдив- Карлово в района на град Баня.  Те изсипаха розов цвят на трасето , недоволни от ниските изкупни цени и поискаха спешна намеса на държавата. С тях разговаря министърът на земеделието, храните и горите Румен  Порожанов. В Карлово той се срещна и с кметове от региона и..

публикувано на 19.05.18 в 12:08

Белащица излезе на протест срещу кариерите

Жителите на Белащица  излязоха на мирен протест срещу възможна нова концесия за добив на строителни материали.  Те казаха: „Стоп на кариерите в Белащица“. От фирмата концесионер нямаше представител на протеста. Те са депозирали инвестиционното си намерение в кметството, където всеки може да се запознае с текста.  Хората са против..

публикувано на 19.05.18 в 11:57

Министър Порожанов се среща с розопроизводители в Карлово, протест затруднява движението

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще се срещне в Карлово с розопроизводители и кмета Емил Кабаиванов. Поводът е протести на земеделски стопани заради ниски изкупни цени на розите. Срещата е с начало 10 ч., в сградата на община Карлово. Има затруднение на движението на главен път Пловдив-Карлово. Причината е протестни..

обновено на 19.05.18 в 08:36