РЕКЛАМА

Църквата почита Света мъченица Татяна

На 12 януари се чества Света мъченица Татяна. Тя е една от малкото светии, които са почитани и в Православната, и в Католическата църква.

Девицата Татяна е живяла в Рим през III век. Произхождала от богат и знатен римски род. Баща й е бил дългогодишен префект на Рим и цялото семейство приело, дълго преди да се роди тя, християнството. Татяна била добра, богобоязлива и смирена девойка, която се обрекла на целомъдрие и праведен живот. Тя била обявена за дякониса. Това е древен църковен чин за човек, който служи на ближните по свое вътрешно задължение. Татяна изповядала, че е християнка и обединявала Словото Божие с конкретни действия. След страдания тя приела мъченическа смърт.

Света мъченица Татяна е много почитана в Русия, а самото име се счита за руско. „Татянинден“ се отбелязва весело и шумно от студентите в Русия, които смятат светицата за свой патрон. Традицията датира още от времето на царска Русия - с указ на императрица Елисавета Петровна през 1755 г. датата 12 януари, Татянин ден, е обявен за Ден на Московския университет, а малко по- късно в Русия се счита за ден на всички студенти.

Татяна е име от гръцки произход  и означава устроителка.

Имен ден днес празнуват Татяна, Таня, Танка и Таньо.


Още от категорията

Пловдив става логистичен хъб за търговия със селскостопанска продукция между Китай и Европа

Пловдив ще бъде включен в мащабен хъб, който е част от логистичния център за електронна търговия със селскостопански продукти между Китай и Европа.  Той се намира на територията на Тракия икономическа зона и трябва да заработи до месец, съобщи Васил Гелев , изпълнителен директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на..

обновено на 19.10.17 в 14:28

Съдът изненадващо освободи "шефа"

Апелативният съд в Пловдив освободи от отговорност заместник-началникът на Трето РПУ Стоян Павлов, след като отхвърли напълно обвинението срещу него за подкуп от 300 лева.  Делото беше по жалбата за мярката му за неотклонение задържане под стража и след като той и защитата му поискаха по-лека мярка, изненадващо дори за самия него, съдия Милена..

обновено на 19.10.17 в 13:38

Пазарджик и Велинград - мишена на телефонните измамници

През изминалото денонощие пазарджишката полиция е регистрирала вълна от опити за телефонни измами на територията на Пазарджик и Велинград.  Измамниците са се свързвали с потенциалните си жертви на стационарните им телефони. Използвани са две от познатите схеми - катастрофирал роднина или помощ на полицейско разследване.  Много от хората са били..

публикувано на 19.10.17 в 13:37

Супермодерен завод за интелигентно осветление заработи в Пловдив

Нов завод за осветителни тела на водещ германски производител бе открит край Пловдив.  На площ от 16 000 кв.м. за  европейския пазар се произвеждат светодиодни матрици и модули, електронни баласти, LED драйвери, сензори и системи за контрол на светлината за интелигентни сгради. В момента в цеховете работят 500 души като до средата на 2018 година..

публикувано на 19.10.17 в 13:24

Новите технологиите връщат ромските деца в училище

Няма отсъствията от клас на ромските деца в ОУ „Гео Милев“ в Садово след въвеждане на проекта mRIDGE .  Учениците в 7 и 8 клас в Училището за деца с увреден слух – Пловдив втора година изучават интерактивно биология и география. Те отбелязват 100 % посещаемост на часовете като използват мобилни устройства и нови технологии в учебния процес..

публикувано на 19.10.17 в 12:03

Полицията издирва жена, теглила пари с открадната карта

Полицията в Пловдив издирва жена, теглила пари с открадната банкова карта. От разпространените снимки, заснети с видеокамера, се вижда лицето на жената.  От Второ районно управление търсят съдействие за установяването на нейната самоличност.  Хората, които са забелязали жената на снимките или имат някаква информация за нея, могат да подадат сигнал до..

обновено на 19.10.17 в 11:09

Никола Камберов остава в ареста заради убийство преди 14 години

Апелативният съд  в Пловдив остави в ареста Никола Камберов, обвинен за убийство преди 14 години. Мотивът на магистратите да потвърдят най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ и на втора инстанция е, че той може да извърши друго престъпление. Камберов е извършил престъплението през 2003-та година, когато е бил на 16-години...

публикувано на 19.10.17 в 10:55