РЕКЛАМА

Църквата почита Света мъченица Татяна

На 12 януари се чества Света мъченица Татяна. Тя е една от малкото светии, които са почитани и в Православната, и в Католическата църква.

Девицата Татяна е живяла в Рим през III век. Произхождала от богат и знатен римски род. Баща й е бил дългогодишен префект на Рим и цялото семейство приело, дълго преди да се роди тя, християнството. Татяна била добра, богобоязлива и смирена девойка, която се обрекла на целомъдрие и праведен живот. Тя била обявена за дякониса. Това е древен църковен чин за човек, който служи на ближните по свое вътрешно задължение. Татяна изповядала, че е християнка и обединявала Словото Божие с конкретни действия. След страдания тя приела мъченическа смърт.

Света мъченица Татяна е много почитана в Русия, а самото име се счита за руско. „Татянинден“ се отбелязва весело и шумно от студентите в Русия, които смятат светицата за свой патрон. Традицията датира още от времето на царска Русия - с указ на императрица Елисавета Петровна през 1755 г. датата 12 януари, Татянин ден, е обявен за Ден на Московския университет, а малко по- късно в Русия се счита за ден на всички студенти.

Татяна е име от гръцки произход  и означава устроителка.

Имен ден днес празнуват Татяна, Таня, Танка и Таньо.


print Отпечатай
Още от категорията

Реформаторите и Републиканците регистрираха кандидат - депутатските си листи

Под номер 13 бе регистрирана листата за народни представители на Коалиция „Реформаторски блок – Глас народен“ в Пловдив. Водач е бившият военен министър Николай Ненчев, следван от директора на ОП „Радостни обреди“ в Пловдив – Румяна Толова. Тя е представител от квотата на „КАУЗА БЪЛГАРИЯ“ , които преди няколко дни подписаха споразумение за подкрепа на..

публикувано на 21.02.17 в 14:05

Ски полицията в Пампорово отчете ръст на туристите и спад на кражбите

За трета поредна година Община Смолян издава безплатни карти за достъп на деца до ски пистите в курорта Пампорово. Едноседалковият лифт от "Малина" до "Студенец" може да се ползва от ученици на възраст от 7 до 18 години през почивните дни до края на настоящия ски сезон.  Картите ще се получават на касите на звеното за местни данъци и такси в..

публикувано на 21.02.17 в 13:02

Изтича срокът за регистрация на листите за кандидат-депутати

Срокът за регистрация на кандидатските листи в районните избирателни комисии изтича днес в 17 часа.  Десните партии ще регистрират листите си за кандидат-депутати в 16 МИР Пловдив-град. Очаква се водач на Реформаторския блок да бъде председателят на БЗНС и бивш военен министър Николай Ненчев . Лидерът на "Съюз за Пловдив" и общински..

обновено на 21.02.17 в 12:31

"Източен" има три пъти по- голям бюджет за инвестиции в сравнение с 2016

Капиталовата програма през 2017 г. на район „Източен“ е в размер на 1 500 000 лева, от тях собствени средства са 515 000 лева.  Разчетите сочат близо трикратно завишение в сравнение с миналата година, съобщи кметът на района Николай Чунчуков. 680 000 лева са определени за ремонта на улици, тротоари и паркинги, за..

публикувано на 21.02.17 в 12:30

Шофьорка се качи с висока скорост на тротоар и уби жена в Пазарджик

47-годишна жена бе убита на място в Пазарджик, след като шофьорка загуби контрол върху колата си и с висока скорост се качи на тротоара.  Инцидентът е станал малко след 8.00 ч. тази сутрин в близост до кръстовището на ул. „Болнична“ и ул. „Княгиня Мария Луиза“.  На място веднага са изпратени екипи на КАТ „Пътна полиция“ и на РУ - Пазарджик...

публикувано на 21.02.17 в 11:11

Започват безплатни изследвания за туберкулоза

Безплатни изследвания за туберколоза започват от днес в Пловдив.  Те се провеждат с флуорограф в мобилен кабинет, който ще бъде ситуиран в район „Източен” до 10.03.2017 г.  Мобилният кабинет ще е локализиран до източната ограда на двора на ДКЦ „Изток” в район „Източен” откъм улица „Възход”.  През месец март мобилният кабинет ще смени..

публикувано на 21.02.17 в 10:55

Около 90 000 лв. са откраднати при обира на обменно бюро в Пазарджик

Полицията издирва трима маскирани, които са откраднали около 90 000 лева от обменното бюро в Пазарджик, след което избягали. Образуваното досъдебно производство се води срещу неизвестен извършител, съобщиха от Окръжна прокуратура - Пазарджик. Към момента единственият свидетел на обира е собственикът на чейндж бюрото. По негови данни, нападателите са..

обновено на 21.02.17 в 10:36