РЕКЛАМА

Църквата почита Света мъченица Татяна

На 12 януари се чества Света мъченица Татяна. Тя е една от малкото светии, които са почитани и в Православната, и в Католическата църква.

Девицата Татяна е живяла в Рим през III век. Произхождала от богат и знатен римски род. Баща й е бил дългогодишен префект на Рим и цялото семейство приело, дълго преди да се роди тя, християнството. Татяна била добра, богобоязлива и смирена девойка, която се обрекла на целомъдрие и праведен живот. Тя била обявена за дякониса. Това е древен църковен чин за човек, който служи на ближните по свое вътрешно задължение. Татяна изповядала, че е християнка и обединявала Словото Божие с конкретни действия. След страдания тя приела мъченическа смърт.

Света мъченица Татяна е много почитана в Русия, а самото име се счита за руско. „Татянинден“ се отбелязва весело и шумно от студентите в Русия, които смятат светицата за свой патрон. Традицията датира още от времето на царска Русия - с указ на императрица Елисавета Петровна през 1755 г. датата 12 януари, Татянин ден, е обявен за Ден на Московския университет, а малко по- късно в Русия се счита за ден на всички студенти.

Татяна е име от гръцки произход  и означава устроителка.

Имен ден днес празнуват Татяна, Таня, Танка и Таньо.


print Отпечатай
Още от категорията

Съдът ще се произнесе дали Тотев остава кмет на Пловдив

Пловдивският апелативен съд ще се произнесе  по жалбата на кмета Иван Тотев срещу отстраняването му от поста,  което разпореди миналата седмица окръжният съд.   Това стана по искане на прокуратурата заради разследването около обществената  поръчка за строителството на зоокъта,  която, според държавното обвинение, е ощетила общинския бюджет с 1..

публикувано на 24.01.17 в 05:49

Продължава делото срещу екскмета на "Централен" Райна Петрова

Днес  продължава и делото срещу бившата кметица на район Централен Райна Петрова,  също обвинена  в злоупотреби с обществени поръчки, но за доставката на  храни за детските заведения в района на стойност около 380 хиляди лева.  Освен това, Райна  Петрова е  упражнила натиск върху свой подчинен  да избере  конкретен кандидат - фирмата „Надежда..

публикувано на 24.01.17 в 05:45

Ледът изпрати в травматологията 140 пловдивчани от събота до обяд днес

Над 120 души са пострадали през почивните дни при падане по улиците и са потърсили помощ в звеното по ортопедия и травматология на към спешното отделение на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.  От лечебното заведение уточниха, че пациентите са с различни травми – фрактури на крайниците, натъртвания и изкълчвания. Пострадалите върху леда са с близо..

публикувано на 23.01.17 в 15:00

Изправят генерал Шивиков на съд за длъжностно присвояване

Прокуратурата внесе в Софийския военен съд обвинителен акт срещу бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада генерал Димитър Шивиков. Той отива на съд за длъжностно присвояване на чужди вещи за малко над 10 000 лева.  През 2010 година, когато Шивиков е Национален командир на 18-и контингент от българските въоръжени сили в Афганистан,..

публикувано на 23.01.17 в 14:19

Патриотичният фронт няма да подкрепи бюджета на Пловдив

Най-скандалното в бюджета на Пловдив за 2017 година е включването на точка, по която се дават 1 040 000 лева за довършване на Зоокъта. Това каза Слави Георгиев, председател на групата общински съветници от Патриотичния фронт, НФСБ и ВМРО в местния парламент.  Той уточни, че настояват предложението да отпадне от бюджета, защото точно по..

обновено на 23.01.17 в 13:35

Заводът за хартия в Стамболийски плаща 40 000 лева заради лоша миризма

Санкцията от 40 хиляди лева, наложена от РИОСВ – Пловдив на завода за целулоза и хартия „Монди Стамболийски“, влезе в сила.  Глобата е за нарушение на Закона за опазване на околната среда – неизпълнение на условия, поставени в комплексни разрешителни, а наказателното постановление не е обжалвано. След множество сигнали за неприятни миризми от..

публикувано на 23.01.17 в 13:35

Агресивни улични кучета ловят в Асеновград

Извънредна акция за улов на опасни улични кучета се провежда днес в Асеновград. Мярката е след получени 12 граждански сигнала само от началото на месеца за агресивни кучета, съобщи кметът на общината Емил Караиванов.  Асеновградчани се жалват, че безпризорните животни се движат на глутници, нападат минувачите, има и жестоко нахапани хора. Мобилен екип..

публикувано на 23.01.17 в 12:52