РЕКЛАМА

Църквата почита Света мъченица Татяна

На 12 януари се чества Света мъченица Татяна. Тя е една от малкото светии, които са почитани и в Православната, и в Католическата църква.

Девицата Татяна е живяла в Рим през III век. Произхождала от богат и знатен римски род. Баща й е бил дългогодишен префект на Рим и цялото семейство приело, дълго преди да се роди тя, християнството. Татяна била добра, богобоязлива и смирена девойка, която се обрекла на целомъдрие и праведен живот. Тя била обявена за дякониса. Това е древен църковен чин за човек, който служи на ближните по свое вътрешно задължение. Татяна изповядала, че е християнка и обединявала Словото Божие с конкретни действия. След страдания тя приела мъченическа смърт.

Света мъченица Татяна е много почитана в Русия, а самото име се счита за руско. „Татянинден“ се отбелязва весело и шумно от студентите в Русия, които смятат светицата за свой патрон. Традицията датира още от времето на царска Русия - с указ на императрица Елисавета Петровна през 1755 г. датата 12 януари, Татянин ден, е обявен за Ден на Московския университет, а малко по- късно в Русия се счита за ден на всички студенти.

Татяна е име от гръцки произход  и означава устроителка.

Имен ден днес празнуват Татяна, Таня, Танка и Таньо.


Още от категорията

Стадо коне потрошиха "Ауди" край Розовец

Стадо безстопанствени коне изскочи внезапно на пътното платно и потроши  лек автомобил „Ауди“. Инцидентът е станал  снощи на пътя Пловдив – Стара Загора в района на с. Розовец, община Брезово. Полицаи от Районното управление в Раковски установили, че стадо диви коне са преминали през колата, която е със счупени обзорни стъкла и деформирани..

публикувано на 21.03.18 в 13:01

Пожарникари спасиха паднало в шахта куче

Пожарникарите   от противопожарния участък в Септември Венцислав Спасов, Запрян Пиперов и Светослав Димитров спасиха пандало в шахта куче. Изоставеното съоръжение се намира на площадката на вече нефункциониращия завод "Стоманени тръби".  Спасителите успели да извадят животното невредимо. В 4-метровата шахта при него се спуснал с въже  Светослав..

публикувано на 21.03.18 в 11:18

4,7% безработица в Пловдивска област през 2017г.

4,7% е безработицата в Пловдивска област през 2017 година, показват данни на Териториалното статистическо бюро. Намалението спрямо 2016 година е с два процента. Безработните през миналата година в областта са били 15 600 души. Икономически неактивните, тоест неработещите и нетърсещите работа, в областта през 2017 година са били общо 114 900..

публикувано на 21.03.18 в 10:54

Трансферът на бизнес е тема на среща в Пловдив

Двудневна среща по проект „STOP regins:  Приемственост и трасфер на бизнес в регионите по програма Интеррег Европа“ стартира в Гранд хотел Пловдив. Партньор и домакин на събитието от българска страна  е Агенцията за регионално развитие  с Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия с подкрепата на Областна администрация – Пловдив...

публикувано на 21.03.18 в 08:38

Открива се изложението "Природа, Лов, Риболов 2018"

В Пловдивския панаир се открива изложението „Природа, Лов, Риболов 2018“. В проявата участват производители и търговци на туристическа и ловна екипировка, горски и дивечовъдни стопанства. На „Природа, Лов, Риболов 2018“ ще бъдат показани много нови модели лодки, скутери, двигатели и аксесоари за тях, уреди за яхти и други плавателни съдове...

публикувано на 21.03.18 в 08:18

Концертна зала ще остане затворена за "Пловдив 2019"

Над 12 млн. лева ще струва ремонтът на Концертна зала, но той няма как да бъде завършен за 2019 година, когато Пловдив ще бъде европейска културна столица – обяви в Пловдив председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. В Агенцията за обществените поръчки от страна на Министерството на културата е внесено предложение за..

обновено на 20.03.18 в 18:21

Жителите на Проглед протестираха пред сградата на община Чепеларе

Жители на чепеларското село Проглед протестираха мирно пред сградата на общината.  Те настояват да получат парите, предвидени от капиталови разходи от бюджета на общината за асфалтиране на разкопаните след смяна на водопровод улици в селото.  Според кмета на Проглед Марио Куцинов предвидените за целта 218 000 лв. от държавния бюджет ще отидат "за нещо..

публикувано на 20.03.18 в 18:20