РЕКЛАМА

Църквата почита Света мъченица Татяна

На 12 януари се чества Света мъченица Татяна. Тя е една от малкото светии, които са почитани и в Православната, и в Католическата църква.

Девицата Татяна е живяла в Рим през III век. Произхождала от богат и знатен римски род. Баща й е бил дългогодишен префект на Рим и цялото семейство приело, дълго преди да се роди тя, християнството. Татяна била добра, богобоязлива и смирена девойка, която се обрекла на целомъдрие и праведен живот. Тя била обявена за дякониса. Това е древен църковен чин за човек, който служи на ближните по свое вътрешно задължение. Татяна изповядала, че е християнка и обединявала Словото Божие с конкретни действия. След страдания тя приела мъченическа смърт.

Света мъченица Татяна е много почитана в Русия, а самото име се счита за руско. „Татянинден“ се отбелязва весело и шумно от студентите в Русия, които смятат светицата за свой патрон. Традицията датира още от времето на царска Русия - с указ на императрица Елисавета Петровна през 1755 г. датата 12 януари, Татянин ден, е обявен за Ден на Московския университет, а малко по- късно в Русия се счита за ден на всички студенти.

Татяна е име от гръцки произход  и означава устроителка.

Имен ден днес празнуват Татяна, Таня, Танка и Таньо.


Още от категорията

Побойниците от Асеновград поискаха минимални присъди

По съкратеното съдебно следствие се гледа делото срещу обвинените за хулиганство, телесни повреди и закана за убийство в Асеновград при побоя на младите гребци при язовир 40 - те извора през лятото.  Единадесетте подсъдими признаха пред съда вината си и заявиха, че съжаляват за случилото се.  Така присъдите им ще бъдат намалени с една трета под..

обновено на 18.12.17 в 12:27

От EVN отчитат тока и по празниците по редовния график

„Eлектроразпределение Юг“ ще отчита електромерите и по време на коледните и новогодишни празници по редовния месечен график.   При отсъствие на абонатите по време на празниците и неосигурен достъп до електромери, инкасаторите ще оставят съобщение клиентите да се свържат с дружеството за посещение в удобно за тях време.  Това може да стане с..

публикувано на 18.12.17 в 12:27

От април догодина ще плащаме по два лева за "Синя зона" в Пловдив

Цената на "синята зона" в Пловдив ще се увеличи на  2 лева  още през април следващата година. Това прогнозира кметът Иван Тотев като отбеляза, че не се предвижда разширяване на зоната, но ще има повече автомати в нея, а служителите ще бъдат преназначени и ще изпълняват контролни функции.  Един милион лева  повече са средствата  за градския..

публикувано на 18.12.17 в 11:49

Автобус №93 вече ще вози до Индустриалната зона и Радиново

Маршрутът на автобусна линия №93 се удължава до Индустриалната зона и до от село Радиново. Това решиха единодушно общинските съветници на последната си за година работна сесия. Така, линия 93, тръгваща ЖР "Тракия", вече ще вози пътниците и по Голямоконарско шосе до фирмите "Димитър Маджаров-2", "Сокотаб България", "Шенкер", "Чичо Чарли" до..

публикувано на 18.12.17 в 11:32

Седмица без глоби обяви НБ "Иван Вазов"

В навечерието на Рождество Христово, по традиция, НБ „Иван Вазов“ – Пловдив прави добронамерен жест към своите читатели и ползватели като обявява от днес до 22 декември „Седмица без глоби и санкции“.  В този период тези, които са закъснели или просто са забравили да върнат заети книги, документи и други библиотечни материали ще могат да ги върнат без..

обновено на 18.12.17 в 11:12

Пловдивската Темида спешно търси 90 съдебни заседатели

С 41 гласа "за" и нито един "против" общинските съветници гласуваха да бъде избрана комисия за подбор на кандидати за съдебни заседатели към Окръжен съд - Пловдив.  Комисията е от деветима членове, с председател  съветникът от ГЕРБ Ясен Михайлов.  Съгласно Закона за съдебната власт трябва да бъдат избрани 90 съдебни заседатели.  Подборът е по..

публикувано на 18.12.17 в 10:22

Започва делото за побоя над малките гребци в Асеновград

В Районния съд в Асеновград ще се гледа делото срещу 11-те подсъдими за побоя над децата спортисти на язовир "40-те извора".  Те са обвинени в хулиганство, заплахи за убийство и нанасяне на телесни повреди.  Инцидентът стана на 26 юни тази година на язовира, където тренират спортистите от местния клуб по гребане. Сбиването продължи и пред..

обновено на 18.12.17 в 10:19