РЕКЛАМА

Църквата почита Света мъченица Татяна

На 12 януари се чества Света мъченица Татяна. Тя е една от малкото светии, които са почитани и в Православната, и в Католическата църква.

Девицата Татяна е живяла в Рим през III век. Произхождала от богат и знатен римски род. Баща й е бил дългогодишен префект на Рим и цялото семейство приело, дълго преди да се роди тя, християнството. Татяна била добра, богобоязлива и смирена девойка, която се обрекла на целомъдрие и праведен живот. Тя била обявена за дякониса. Това е древен църковен чин за човек, който служи на ближните по свое вътрешно задължение. Татяна изповядала, че е християнка и обединявала Словото Божие с конкретни действия. След страдания тя приела мъченическа смърт.

Света мъченица Татяна е много почитана в Русия, а самото име се счита за руско. „Татянинден“ се отбелязва весело и шумно от студентите в Русия, които смятат светицата за свой патрон. Традицията датира още от времето на царска Русия - с указ на императрица Елисавета Петровна през 1755 г. датата 12 януари, Татянин ден, е обявен за Ден на Московския университет, а малко по- късно в Русия се счита за ден на всички студенти.

Татяна е име от гръцки произход  и означава устроителка.

Имен ден днес празнуват Татяна, Таня, Танка и Таньо.


print Отпечатай
Още от категорията

Не включвайте строежа на опера в политическия дебат

В отворено писмо директорът на Пловдивската опера Нина Найденова заявява, че стоежът на нова сграда за операта не трябва да се използва за политически дебати и да преследва партийни  цели   . Институцията застава зад идеята за реконструкцията и разширяването на Концертна зала с държавни и общински усилия. „За нас това е най-реалистичният..

публикувано на 28.04.17 в 16:28

Най-модерният изтребител в света кацна в авоибаза Граф Игнатиево 

Πpeзидeнтът Pyмeн Paдeв изpaзи дълбoĸo бeзпoĸoйcтвo oт cъздaлoтo ce нaпpeжeниe в Cĸoпиe и пoдчepтa, чe oбcтaнoвĸaтa в Maĸeдoния пpитecнявa вcичĸи.    Toвa нe e нaчинът зa yпpaвлeниe нa eднa дъpжaвa. Heдoпycтимo e пapлaмeнтът дa ce пpeвpъщa в бoйнa apeнa. Bяpвaм, чe пapтиитe в Maĸeдoния щe нaмepят диaлoгa и пpaвилния път, зaщoтo cтpaнaтa нямa дpyг..

обновено на 28.04.17 в 14:51

Разследват пловдивска бензиностанция за укриване на обороти

Специализирани проверки на 10 обекта за търговия с енергийни продукти в София и областите Пловдив, Перник, Хасково и Кюстендил са извършени под ръководството на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГДБОП. Това съобщиха от МВР. Контролните действия са били..

публикувано на 28.04.17 в 14:45

Бойко Борисов обясни защо е стопирал сделката с Панаира

По отношение на казуса с Пловдивския панаир, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че избягва да се меси в работата на общините.  Когато обаче, в публичното пространство почне да се внушава, че едва ли не взетите решения обслужват някого , съм длъжен да се намеся, уточни Борисов в кулоарите на парламента.   "Затова извиках и кметовете на..

обновено на 28.04.17 в 11:12

Намаляват таксите на общинските пазари в Пловдив

Общинският съвет на Пловдив намалява наемите на терените по общинските пазари за продажба на селскостопански стоки с 20%, и двойно за такива различни от плодовете и зеленчуците. Идеята е на директора на предприятието " Общински пъзари" Стефан Султанов. Търговците смятат, че наемите на търговските площи са високи, защото имат силна конкуренция от..

обновено на 28.04.17 в 10:28

Четири дни без „Синя зона“ в Пловдив за майските празници

„Синя зона“ в Пловдив няма да работи на 1-ви, 6-ти и 8-ми май 2017 г., информират от ОП „Паркиране и репатриране“.  Безплатно ще бъде паркирането в зоната и в празничния 24-ти май 2017 г., уточняват още още от общинското предприятие.  От там напомнят на гражданите, че работното време на „Синя зона“ е от понеделник до събота, включително, от..

публикувано на 28.04.17 в 10:24

Медици обясняват връзката между имунизация и цивилизация

Асоциацията на студентите медици в град Пловдив организира открита лекция на тема „Ваксини и имунизации“, като част от кампанията „Седмица на медицинското образование“. Проявата е и заради бушуващата в Пловдив епидемия от морбили, както и заради нестихващия дебат за и против ваксините,  Лекцията ще бъде изнесена от доц. д-р Ани Кеворкян -..

обновено на 28.04.17 в 09:32