РЕКЛАМА

Исторически невежи сме, днешните разговори вече са водени

С историка с политическа биография и памет за политическите битки от близкото минало -  доц. Веселин Методиев говорим за новата му книга "Конституционният дебат в българския парламент през XIX век"

Освен познавателната стойност на историческото му изследване, тя е люботна с паралелите, които могат да се направят с актуалните дебати, включително и мажоритарния избор на народни представители.

Търсенето на качествени личности, които да бъдат народни представител и дебат от времето на Стамболов, разказа на Веселин Методиев направи сравнение с обществения разговор днес. И тогава, и днес е ясно, че това не е въпрос на процедура, посочи историкът. 

Чистата мажоритарност е илюзия, винаги надделява лидерския образ в предложението за депутати. Този дебат вече е минал през българското общество още в края на 19 век, а ние го водим днес като чисто нов, позоваваме се и на чужди практики, а не учим своя опит, историческото ни невежество е огромно - коментира Методиев. Същото е с темата за мандатността на НС, за броя на министрите и т.н.

Още факти и паралели чуйте в пълния запис на интервюто.

print Отпечатай
Още от категорията

Изборният туризъм не е новина и не е повод да се караме със съседите

Протести срещу изборния туризъм започнаха по българо – турската граница. Блокирани са и трите КПП-та. През последните дни турският и българският президент си размениха остри коментари за случващото се у нас. Експертът по национална сигурност Димитър Йончев не е обезпокоен от случващото се. Ако не бяха изборите в неделя и референдумът в Турция това..

обновено на 24.03.17 в 17:05

Протестът на животновъдите не е политически

И днес продължиха протестите на животновъдите, които за кратко блокираха пътища и гранични пунктове. Над 100 фермери от пловдивско се включиха в блокадата на пътя Е79 в района на благоевградското село Железник.   Дарина Шишкова – заместник - председател на Обединени български животновъди и председател на областния съвет по животновъдство в Пловдив..

публикувано на 24.03.17 в 17:04

30% от българите са с алергия, народната медицина не помага

С пукването на пролетта „разпукнаха“ и симптомите на една от най – упоритите и най – често срещана хронична болест – алергиите. Как да им се противопоставим адекватно? Лечими ли са алергиите или са от болестите „до живот“? Разговорът  е с водещия алерголог  проф. Богдан Петрунов , който се „занимава“ с болестта повече от половин век. Сред съветите,..

публикувано на 24.03.17 в 16:03

Излизането на Асеновград от Фонда за летище "Пловдив" ме изненада

Изпълнителният директор на Летище Пловдив Владимир Щърбанов каза, че е изненадан от намерението на община Асеновград да излезе от Фонда за развитие на летището.  За Радио Пловдив Щърбанов отбеляза, че на проведено преди две седмици заседание на Управителния съвет на фонда представителката на Асеновград не е изразила подобни намерения. От друга..

обновено на 24.03.17 в 15:57

Столипиново - в "Извън протокола"

В рубриката „Извън протокола“ - роми от  Столипиново коментират подробности от инцидента в квартала,  при който пияна копания, празнуваща раждането на внук, нападна полицейски патрул, дошъл заради гърмящата от ранни зори музика на открито. 

публикувано на 23.03.17 в 16:19

И политиците ни тероризират със страхове

Социалните мрежи тази сутрин осъмнаха с един знак, на който пишеше „Не на страха“ – знакът е лондонското метро  с този надпис.  На всички е ясно, че тези налудничави атаки от някакви вълци-единаци, които опитват да се самоубият заедно с още един куп невинни хора, всъщност имат целта да всеят страха, че винаги нещо може да им се случи. Затова..

публикувано на 23.03.17 в 12:25

Повече инвестиции в плановете за действия против тероризма

Тъй като все още няма яснота кой точно е извършил атентата, какви са били неговите подбуди, дали това е човек, който е радикализиран от Ислямска държава или нещо друго стои зад това, ние можем много да разсъждаваме, но яснота наистина ще има, когато излезе информацията за извършителя. Това заяви председателят на Софийски форум Сигурност Йордан..

публикувано на 23.03.17 в 11:20