РЕКЛАМА

Исторически невежи сме, днешните разговори вече са водени

С историка с политическа биография и памет за политическите битки от близкото минало -  доц. Веселин Методиев говорим за новата му книга "Конституционният дебат в българския парламент през XIX век"

Освен познавателната стойност на историческото му изследване, тя е люботна с паралелите, които могат да се направят с актуалните дебати, включително и мажоритарния избор на народни представители.

Търсенето на качествени личности, които да бъдат народни представител и дебат от времето на Стамболов, разказа на Веселин Методиев направи сравнение с обществения разговор днес. И тогава, и днес е ясно, че това не е въпрос на процедура, посочи историкът. 

Чистата мажоритарност е илюзия, винаги надделява лидерския образ в предложението за депутати. Този дебат вече е минал през българското общество още в края на 19 век, а ние го водим днес като чисто нов, позоваваме се и на чужди практики, а не учим своя опит, историческото ни невежество е огромно - коментира Методиев. Същото е с темата за мандатността на НС, за броя на министрите и т.н.

Още факти и паралели чуйте в пълния запис на интервюто.

Още от категорията

Мораториумът на лекарствата не е големият проблем на системата

Парите за здраве, мораториума за нови лекарства и терапии, както и заявеното от лечебните заведения коментираме с  Андрей Марков , председател на Българската болнична асоциация. Андрей Марков смята, че проблемът със сградния фонд на лебечниците трябва да се преразгледа и трябва да се ползва в максимална степен.   Андрей Марков: Болниците? Като..

публикувано на 11.12.17 в 09:44
Калоян Методиев

Европа отново трябва да оправи това, което Вашингтон забърка

Eрусалим, що за признание получи след като Доналд Тръмп направи поредното си изявлeние, обявявайки града  за столица на Израел.  Окончателното решение за статута на Ерусалим трябва да вземат израелците и палестинците. Реакцията на Европа обобщаваме в програма "Точно днес" на Радио Пловдив с политолога  Калоян Методиев. Говорим   по..

публикувано на 11.12.17 в 09:43

Проф. Христо Пимпирев за Антарктида

 Последната   книга „Антарктида – студеният юг“ на проф. Христо Пимпирев    е посветена на 25-те български експедиции до Антарактида. След няколко дни   той  потегля на 26-та експедиция  до Антарктида.    Проф. Пимпирев е професор по геология в СУ. Той е ръководител на ежегодните национални научни експедиции до Антарктика,..

публикувано на 09.12.17 в 10:34

Йерусалим може да е символ на мира, а сега очаква насилие

Йерусалим можа да е столица на Израел и едновременно с това столица на една бъдеща Палестниска държава. Градът - свещен за трите монотеистични религии,  може да стане символ на мира, а не на разделението - каза в интервю за Радио Пловдив дългогодишният дипломат, посланик на страната ни и в ООН Стефан Тафров. Той коментира последиците, които..

публикувано на 08.12.17 в 16:47

ОбС е сред най-ниските нива на индекса на почтеност

Общинският съвет на Пловдив е сред най-ниските нива в цялата страна на индекса на местната система на почтеност – заяви в интервю за Радио Пловдив политологът от „Прозрачност без граници“ Катя Христова.  Според нея има още какво да се желае в работата на ОбС като публикации в интернет.  Изследванията през последните 3 години сочат подобрена..

публикувано на 08.12.17 в 16:00

„Българската Коледа“ помага на 7-годишната Велислава от Цалапица

Велислава Талева е на 7 години и е от пловдивското село Цалапица. Родена е с увреждания заради проблеми по време на бременността на майка й. Детето има детска церебрална парализа, микроцефалия и епилепсия. Тя е единствена рожба на Ангел и Петя, а за да могат те да ходят на работа, за Велислава постоянно се грижи баба й. Детето се нуждае от..

публикувано на 08.12.17 в 12:12

Трябват повече възможности за студентите

Българските студенти празнуват. Любопитството и интересът към познанието ги отвеждат към университетите, за да получат повече сила за бъдещия си живот.Счита се, че  студентският химн Gaudeamus igitur е звучал  още през 13 век, а авторите му са неизвестни. За трудната мисия „студент“ и очакванията на младите хора  и на обществото към тях след..

публикувано на 08.12.17 в 11:41