РЕКЛАМА

Исторически невежи сме, днешните разговори вече са водени

С историка с политическа биография и памет за политическите битки от близкото минало -  доц. Веселин Методиев говорим за новата му книга "Конституционният дебат в българския парламент през XIX век"

Освен познавателната стойност на историческото му изследване, тя е люботна с паралелите, които могат да се направят с актуалните дебати, включително и мажоритарния избор на народни представители.

Търсенето на качествени личности, които да бъдат народни представител и дебат от времето на Стамболов, разказа на Веселин Методиев направи сравнение с обществения разговор днес. И тогава, и днес е ясно, че това не е въпрос на процедура, посочи историкът. 

Чистата мажоритарност е илюзия, винаги надделява лидерския образ в предложението за депутати. Този дебат вече е минал през българското общество още в края на 19 век, а ние го водим днес като чисто нов, позоваваме се и на чужди практики, а не учим своя опит, историческото ни невежество е огромно - коментира Методиев. Същото е с темата за мандатността на НС, за броя на министрите и т.н.

Още факти и паралели чуйте в пълния запис на интервюто.

Още от категорията

Прекарвайте повече време с децата си

Рисковете за децата от присъствие в социалните мрежи анализираме в програма "Точно днес" с психолога Христо Монов.  Той дава и  примери за това как израства онлайн поколение с достъп до информация от всякакъв тип.  Темата стана пак актуална след убийството на 11 годишното момиче в Бургас от 15 годишен младеж, след запознанство във Фейсбук...

публикувано на 23.08.17 в 10:53

5 дуални и 101 професионални паралелки в Пловдив и областта

Една от най - актуалните посоки в образованието днес продължава да бъде професионалното и в частност дуалното обучение.  Засилва се интересът към професионалното образование в цялата страна, обявиха през тази седмица от МОН. Как Пловдив успя да се впише в тенденцията за засилен интерес към професиите в средното училище?  Може да чуете интервю с..

публикувано на 23.08.17 в 09:45

"Беглика фест 2017" започва край Батак

"Беглика фест 2017 - Пресътворение" започва от днес и ще продължи до 27 август.  Фестивалът се провежда ежегодно от 2008 година до сега. В края на лятото той събира на поляните в южната част на язовир Голям Беглик край Батак общност от съмишленици - свободни хора, ентусиасти и мечтатели, които търсят живот в хармония с природата.  Повече научаваме..

публикувано на 23.08.17 в 09:29

Асеновград ще пази с проект дивото родопско лале

Защитената местност "Лале баир" над Асеновград е включена в проект за опазване на дивото родопско лале и биологичното разнообразие в района.  Проектът е на местното сдружение "Устремени"и е представен за одобрение пред местния парламент.  Необходимото финансиране е 650 лева, а средствата ще бъдат вложени в изработването на информационни табели между..

публикувано на 23.08.17 в 07:00

Пещерното богатство е силно подценено в България

Българското пещерно дружество и дейността им ще бъдат представени днес, преди всичко насочени към изследването и опазването на пещерите и карста. Ще бъдат показани кадри от новооткритата Бисерна пещера в България, както и от международните експедиции в Косово, Атон, Киргизстан, Китай и Антарктида. Бисерната пещера се намира в Шуменското..

публикувано на 22.08.17 в 10:08

Европа се е самоомагьосала, а интеграционната идея се проваля

Не може  да има толерантност и сигурност, заяви за Радио Пловдив проф. Марин Русев от  катедра „Регионална и политическа география“ на СУ.  Европа да се оттегли от глобалистичното решаване на делата на други държави. Европа се е самоомагьосала и интеграционната идея се проваля, заради ясно видими противоречиви политики.  От една страна..

публикувано на 21.08.17 в 10:44

Подценява се ресурсът на ромската общност в България

България трябва да използва труда на ромите, защото ако се запази досегашната тенденция, страната е изправена пред много сериозни изпитания. Вместо да се внасят 5-6 000 души от различни страни да работят дали по Черноморието или другаде, българската икономика е по-добре да се обърне към ромите. Важно е оба че на първо място да бъде поставено..

публикувано на 21.08.17 в 10:31