РЕКЛАМА

Исторически невежи сме, днешните разговори вече са водени

С историка с политическа биография и памет за политическите битки от близкото минало -  доц. Веселин Методиев говорим за новата му книга "Конституционният дебат в българския парламент през XIX век"

Освен познавателната стойност на историческото му изследване, тя е люботна с паралелите, които могат да се направят с актуалните дебати, включително и мажоритарния избор на народни представители.

Търсенето на качествени личности, които да бъдат народни представител и дебат от времето на Стамболов, разказа на Веселин Методиев направи сравнение с обществения разговор днес. И тогава, и днес е ясно, че това не е въпрос на процедура, посочи историкът. 

Чистата мажоритарност е илюзия, винаги надделява лидерския образ в предложението за депутати. Този дебат вече е минал през българското общество още в края на 19 век, а ние го водим днес като чисто нов, позоваваме се и на чужди практики, а не учим своя опит, историческото ни невежество е огромно - коментира Методиев. Същото е с темата за мандатността на НС, за броя на министрите и т.н.

Още факти и паралели чуйте в пълния запис на интервюто.

print Отпечатай
Още от категорията

"Имате още седмица" е реплика на човек, който винаги отвръща

Социалният психолог Антоанета Христова смята, че паралелите, които се правят между победите на Доналд Тръмп и Румен Радев са повърхностни. Общото между двамата е, че са несистемни играчи, говорят на недоволните в собствените си страни, както и на хората, които изпитват най- тежко различните кризи.  Двата типа, обаче, са много различни от..

обновено на 20.01.17 в 17:18

Длъжни сме да разказваме за спасяването на българските евреи

Спасяването на българските евреи и дело, което може да донесе на Българската православна църква Нобелова награда за мир. Това ще стане ако се защити направената вече номинация по инициатива на бившия здравен министър на Израел ген. д-р Ефраим Снех, от професора по право от университета в Хайфа Моше Кешет и от адвокат Моше Алони, и е подкрепена с..

обновено на 20.01.17 в 16:36

Радев ще състави ефективен служебен кабинет

Какво толкова каза президента Радев ? Той каза факт. На  това народно събрание остава една седмица. Така пловдивският депутат  от БСП Георги Търновалийски коментира широко обсъжданата обявена за обидна реплика по време на клетвата в НС.  Търновалийски обясни, че независимо как се е чувало по телевизията и радиото, но в самата зала на парламента, по..

публикувано на 20.01.17 в 16:16

Радев от генерал трябва да се превърне в президент

С търпение и снизходителност трябва да се погледне на речта на президента Румен Радев пред Народното събрание след полагането на клетвата.  Това коментира пред  Радио Пловдив политологът  Нено Димов от Института за дясна политика. Според него речта на Радев е била твърде далеч от  политическа реч и е била пълна с политически брак .  Но в..

публикувано на 20.01.17 в 16:12

НС щеше да свърши повече работа, ако нямаше партиен егоизъм

Речта на президента Румен Радев беше доста дълга, но в нея имаше важни и читави неща – нелегалната имиграция, ревизията на Дъблинското споразумение и грешната политика на Европа за бежанците, демографската криза.  Тезите са правилни, но можеше да бъдат поднесени по атрактивно и в по- стегнат вариант, коментира пред Радио Пловдив лидерът на ВМРО..

публикувано на 20.01.17 в 15:14

Румен Радев много бързо се учи

Ден след като се закле пред НС новият президент Румен Радев, колегите от „24 часа“ представят книгата – Румен Радев – Петият президент. В нея те се опитват да разкажат кой в същност е държавния глава. Автори са репортерите на вестника Лиляна Клисурова и Любомир Денов. Решихме да разкажем на хората кого са избрали, посочи в интервю за Радио..

публикувано на 20.01.17 в 12:01

На висок пост политиците са самотни, тогава показват характер

Доц. Костадин Грозев е американист, преподавател по съвременна история в СУ "Св. Климент Охридски".  Уникалното събиране във времето на президентските избори в България и САЩ ни даде основание да съберем разговора с него "две в едно" - за двамата президенти - ден след като Румен Радев положи клетва и в деня, в който това ще направи Доналд Тръмп. Доц...

публикувано на 20.01.17 в 11:05