РЕКЛАМА

"За" и "против" промяната на субсидиите във ВУЗ

Държавата орязва парите за обучение по медицина, но ще финансира математика и инженерите науки.

Това взе като решение на заседанието си Министерския съвет, като стана ясно, че ще има увеличаване на коефициентите за всички приоритетни професионални направления с между 6 и 28%. 

В Пловдив се обучават студенти и  по двете направления, при които ще трябва да се прилага новата субсидия от тази и следващата учебна година.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Живка Танчева с първите реакции на ръководствата на Техническия и Медицинския университети в Пловдив.

По-високи университетски субсидии за математика и инженерни науки прие на последното си заседание правителството в оставка. Идеята е приоритетните специалности в университетите, чиито кадри са търсени на пазара на труда, да получат увеличено финансиране от държавата. Субсидията за отделните специалности се формира като базовата издръжка на студент от 693 лева се умножава по определен коефициент за всяка специалност.

Най-голямото увеличение е за направленията математика, информатика и компютърни науки, електроника и автоматика, машинно инженерство, комуникационна и компютърна техника, енергетика, транспорт, корабоплаване и авиация, биотехнологии, хранителни технологии, общо инженерство и др.

Увеличението важи за първи курс през настоящата 2016/ 2017 учебна година, тоест за новоприетите студенти. Разсъжденията защо това се налага казва директора на филиала на Техническия университет в Пловдив проф. Въльо Николов:  Аз смятам, че правителството е взело решение в правилна посока. За съжаление обаче това е само една стъпка от пътя, който трябва да се извърви, за да се финансира пълноценно инженерното образование в нашата страна.

Другата новост е, че след като не допуснаха студентите по медицина, фармация и стоматология до европейски стипендии, от следващата година се намалява  и субсидията за медицинските специалности. 

Голяма част от завършващите скъпо финансираното от държавата обучение в последствие заминават в чужбина, което е нерентабилно. 

Държавната субсидия за студентите по медицина се намалява сериозно - от 6 514 лв. на 5 890 лв., т.е. с над 9%.

Проф. д-р Мария Петрова Куклева, заместник-ректор учебна дейност на Медицинския университет в Пловдив смята, че не това е пътя за развитие на висшето образование у нас. Тя каза още: Трудно бих си обяснила такова разделение на специалностите, а също така в България медицинските университети нямат проблем да изпълнят своята държавна поръчка.

Целта на поправките е да се повиши ефективността на публичните разходи, а финансирането да се концентрира в направления с по-високо качество и с по-голямо търсене, като продължи оптимизирането на системата, пише пък в мотивите към проекта. 

Според рейтинга на университетите у нас медицината е най-перспективното направление с най-добра реализация на студентите извън "военно дело". 

Още от категорията

Значителен ръст на културния туризъм

Прогнозите за силен туристически сезон се оправдаха. Ръстът при туризма е очевиден,  каза за Радио Пловдив Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.  Още от началото на сезона нискотарифните полети  са увеличили потока от чуждестранни туристи в българските курорти.  Още  февруари и март започнаха с 22% ръст и така се..

публикувано на 20.09.17 в 16:54

Руският е езикът на оръжейния бизнес у нас

Тодор Воденов от синдикат „Отбрана“ към КТ „Подкрепа“ обясни протестите във военните заводи с изискванията за безопасност.  Някои направиха инвестициите за безопасен труд, но други не. Той припомни взривовете в близкото минало, които никой не иска да се повтарят. Според него, който твърди, че в момента тече преразпределение на пазара,..

публикувано на 20.09.17 в 16:00

Предстоят срещи с родителите на побойниците от Садово

Умно да работим по този случай, защото агресията ни завладява като общество. Това каза д-р по философия Асен Колев по повод на инцидента от вчера, при който ученици пребиха преподавател в Селскостопанската гимназия в Садово.  Колев дълги години работи съвместно с община Садово и хората от града и селата, по проект за интеграция на малцинствата в..

публикувано на 20.09.17 в 13:11

Здравеопазването - социална демагогия

Децата и  хронично болните  не трябва да бъдат освободени от потребителска такса. Общопрактикуващите лекари заявиха това  с аргумент, че и сега държавата  не осигурява децата с пълния размер на вноската за здраве и настояват  редът за децата да бъде както е при пенсионерите – такса от 1 лев, а остатъкът до 2.90, колкото е реалната потребителска..

публикувано на 20.09.17 в 11:50

Агресията е специфична култура и има логика

Какви политически сюжети очертава  новият сезон и ще успеят ли локалните протестни акции да акумулират реална алтернатива на властта?  За мащаба на дадената заявка за скоростно  издирване на личности-спасители на България, „дребните“ наглед трусове в управлението на страната, амбициите и потенциала на политическите партии  - събеседник ще..

публикувано на 20.09.17 в 11:04

Абсолютна грешка е премахването на задочното обучение в „Право“

Успехите на Юридически факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, са в рамките на добрата реализация на завършилите юристи. Това заяви професор Венцислав Стоянов, декан на Юридическия факултет при откриването на научната конференция „Правото – традиции и перспективи“, която е кулминацията на тържествата посветени на 25..

обновено на 19.09.17 в 15:52

Екшън - план за отчуждаването на имоти покрай Асеновградско шосе

До следващата седмица кметовете на общините Родопи, Куклен и Асеновград трябва да уточнят имотите, които трябва да се отчуждят за изграждането на локални платна по Асеновградско шосе.  Това се разбра след работна среща в Областната управа на Пловдив, на която за кратко присъства и вицепремиерът Томислав Дончев. Проектирането на локалните е ангажимент..

обновено на 19.09.17 в 15:52