РЕКЛАМА

"За" и "против" промяната на субсидиите във ВУЗ

Държавата орязва парите за обучение по медицина, но ще финансира математика и инженерите науки.

Това взе като решение на заседанието си Министерския съвет, като стана ясно, че ще има увеличаване на коефициентите за всички приоритетни професионални направления с между 6 и 28%. 

В Пловдив се обучават студенти и  по двете направления, при които ще трябва да се прилага новата субсидия от тази и следващата учебна година.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Живка Танчева с първите реакции на ръководствата на Техническия и Медицинския университети в Пловдив.

По-високи университетски субсидии за математика и инженерни науки прие на последното си заседание правителството в оставка. Идеята е приоритетните специалности в университетите, чиито кадри са търсени на пазара на труда, да получат увеличено финансиране от държавата. Субсидията за отделните специалности се формира като базовата издръжка на студент от 693 лева се умножава по определен коефициент за всяка специалност.

Най-голямото увеличение е за направленията математика, информатика и компютърни науки, електроника и автоматика, машинно инженерство, комуникационна и компютърна техника, енергетика, транспорт, корабоплаване и авиация, биотехнологии, хранителни технологии, общо инженерство и др.

Увеличението важи за първи курс през настоящата 2016/ 2017 учебна година, тоест за новоприетите студенти. Разсъжденията защо това се налага казва директора на филиала на Техническия университет в Пловдив проф. Въльо Николов:  Аз смятам, че правителството е взело решение в правилна посока. За съжаление обаче това е само една стъпка от пътя, който трябва да се извърви, за да се финансира пълноценно инженерното образование в нашата страна.

Другата новост е, че след като не допуснаха студентите по медицина, фармация и стоматология до европейски стипендии, от следващата година се намалява  и субсидията за медицинските специалности. 

Голяма част от завършващите скъпо финансираното от държавата обучение в последствие заминават в чужбина, което е нерентабилно. 

Държавната субсидия за студентите по медицина се намалява сериозно - от 6 514 лв. на 5 890 лв., т.е. с над 9%.

Проф. д-р Мария Петрова Куклева, заместник-ректор учебна дейност на Медицинския университет в Пловдив смята, че не това е пътя за развитие на висшето образование у нас. Тя каза още: Трудно бих си обяснила такова разделение на специалностите, а също така в България медицинските университети нямат проблем да изпълнят своята държавна поръчка.

Целта на поправките е да се повиши ефективността на публичните разходи, а финансирането да се концентрира в направления с по-високо качество и с по-голямо търсене, като продължи оптимизирането на системата, пише пък в мотивите към проекта. 

Според рейтинга на университетите у нас медицината е най-перспективното направление с най-добра реализация на студентите извън "военно дело". 

Още от категорията

Обновяват центъра на Сопот и къщата - музей "Иван Вазов"

Идеен проект за нов център на Сопот и за обновяване на къщата – музей „Иван Вазов“ дари на общината архитект Пламен Генчев. Пред Радио Пловдив той разказа, че проектите са били готови преди няколко години, но не се е стигнало до тяхната реализация. Сега кметът ни предложи да възобновим проекта и да реализираме идеите, заложени в него...

обновено на 18.06.18 в 16:47

Европа вече се тревожи ЗА, а не От Западните Балкани

Договорът между Зоран Заев и Алексис Ципрас за името Северна Македония е добър за за региона и за самата Македония, смята Любомир Кючуков – директор на Института за икономика и международни отношения. Опозиционните настроения в двете държави са израз на вътрешнополитически проблеми, смята бившият дипломат. Ако договорът не бъде ратифициран, това..

публикувано на 18.06.18 в 16:27

Успехите на Македония се дължат на България

Гърция и Македония официално сложиха края на 27-годишния си спор за името. Това се случи вчера с подписването на двустранно споразумение между двете страни за името на Македония, която вече ще се нарича Република Северна Македония. В същото време се очаква ЕС да даде зелена светлина на преговорите за присъединяване на Македония и без..

публикувано на 18.06.18 в 11:10

Системата "бонус-малус" ще дисциплинира шофьорите

Системата "бонус-малус" в повечето страни от Европа работи и показва положителни резултати. Но там тази застраховка е на водача, а не на автомобила. Тук в България „Гражданска отговорност“ е на автомобила и това води до сериозни проблеми, заяви в интервю за Радио Пловдив Настимир Ананиев, учредител на Института за пътна безопасност и..

публикувано на 18.06.18 в 10:11

Очакваме новата галерия да е красива и функционална

До часове започва събарянето на емблематичната за комунизма сграда на Градската художествена галерия на улица „Гладстон“. То ще продължи няколко дни, но няма да се налага затваряне на улицата. 3 милиона 499 хиляди лева е сумата, която е предвидена за събаряне, проектиране и изграждане на новата сграда. Очаква се новия дом на Дружеството на..

публикувано на 18.06.18 в 09:55

Законът за туризма има погрешен и вреден фокус

Законът за туризма, чийто проект е публикуван за обществено обсъждане, е сякаш написан само за националните курорти, все едно други сектори в туризма няма, а на всичко отгоре наказателната чу част е толкова голяма, че все едно основното е да се налагат санкции . Критичното мнение  е на Любомир Попйорданов, председател на Асоциацията за алтернативен..

публикувано на 18.06.18 в 09:52

Няма да има договор за името Северна Македония в неделя

На финала на гръцкия парламентарен дебат за новото име на Македония и началото на четири дни протести под мотото „Македония значи Гърция“ в  програма "Ден след ден" говорим с  гръцкия бизнесмен Йоаким Каламарис, преподавател и в български висши училища.  Икономистът каза, че според него правителството на Алексис Ципрас няма да падне, защото има..

публикувано на 15.06.18 в 15:54