РЕКЛАМА

"За" и "против" промяната на субсидиите във ВУЗ

Държавата орязва парите за обучение по медицина, но ще финансира математика и инженерите науки.

Това взе като решение на заседанието си Министерския съвет, като стана ясно, че ще има увеличаване на коефициентите за всички приоритетни професионални направления с между 6 и 28%. 

В Пловдив се обучават студенти и  по двете направления, при които ще трябва да се прилага новата субсидия от тази и следващата учебна година.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Живка Танчева с първите реакции на ръководствата на Техническия и Медицинския университети в Пловдив.

По-високи университетски субсидии за математика и инженерни науки прие на последното си заседание правителството в оставка. Идеята е приоритетните специалности в университетите, чиито кадри са търсени на пазара на труда, да получат увеличено финансиране от държавата. Субсидията за отделните специалности се формира като базовата издръжка на студент от 693 лева се умножава по определен коефициент за всяка специалност.

Най-голямото увеличение е за направленията математика, информатика и компютърни науки, електроника и автоматика, машинно инженерство, комуникационна и компютърна техника, енергетика, транспорт, корабоплаване и авиация, биотехнологии, хранителни технологии, общо инженерство и др.

Увеличението важи за първи курс през настоящата 2016/ 2017 учебна година, тоест за новоприетите студенти. Разсъжденията защо това се налага казва директора на филиала на Техническия университет в Пловдив проф. Въльо Николов:  Аз смятам, че правителството е взело решение в правилна посока. За съжаление обаче това е само една стъпка от пътя, който трябва да се извърви, за да се финансира пълноценно инженерното образование в нашата страна.

Другата новост е, че след като не допуснаха студентите по медицина, фармация и стоматология до европейски стипендии, от следващата година се намалява  и субсидията за медицинските специалности. 

Голяма част от завършващите скъпо финансираното от държавата обучение в последствие заминават в чужбина, което е нерентабилно. 

Държавната субсидия за студентите по медицина се намалява сериозно - от 6 514 лв. на 5 890 лв., т.е. с над 9%.

Проф. д-р Мария Петрова Куклева, заместник-ректор учебна дейност на Медицинския университет в Пловдив смята, че не това е пътя за развитие на висшето образование у нас. Тя каза още: Трудно бих си обяснила такова разделение на специалностите, а също така в България медицинските университети нямат проблем да изпълнят своята държавна поръчка.

Целта на поправките е да се повиши ефективността на публичните разходи, а финансирането да се концентрира в направления с по-високо качество и с по-голямо търсене, като продължи оптимизирането на системата, пише пък в мотивите към проекта. 

Според рейтинга на университетите у нас медицината е най-перспективното направление с най-добра реализация на студентите извън "военно дело". 

Още от категорията

20 000 лева глоба за погребаната в центъра на Пловдив археология

Глоба до 20 хиляди лева ще бъде наложена на инвеститор на строителен обект в Пловдив заради унищожаване на археологически находки. Това съобщи в интервю за Радио Пловдив Стоилка Игнатова, която отговаря за паметниците на културата от Южен- Централен регион в Министерството на културата. Историята: Изкопните работи на строеж на улица..

публикувано на 24.11.17 в 16:20

С повишено внимание на Черен петък

Кампанията „Черен петък“, особено популярна в САЩ, но набира скорост и у нас - въпреки честите нелоялни търговски практики. Как да се предпазим от тях в морето от обещания за горещи намаления, отстъпки и разпродажби – по темата говорим с Богомил Николов от Асоциация „Активни потребители“. Има хора, които ще направят добри покупки. Но..

обновено на 24.11.17 в 12:55

На Балканите се връща разумът

Най-хубавото е, че най-напред се връща в България и в Македония. Благодарение на този разум, на това разбиране, че пътят може да бъде само напред и към бъдещето, се стигна и до това уникално събитие в един ден да се подпишат 10 договора в различни области. И категорично да се заяви волята и на двете държави за евроатлантическа..

обновено на 24.11.17 в 11:50

Коледен базар в помощ на децата от институциите

Благотворителен коледен базар организира от 15 до 17 декември в Мол „Пловдив“ Движението на българските майки в града, което подава ръка на децата от социални институции. Имаме нужда от подкрепа на творци, които искат да дарят сувенири, картини, бижута, картички и др. Те ще се предлагат на коледния базар, а средствата ще се използват за..

публикувано на 24.11.17 в 10:56

Почитаме Света Екатерина

На 24 ноември православната църква почита Света великомъченица Екатерина. Имен ден празнуват дамите с имена Екатерина, Катя, Тинка, Катерина, Катина, Кина, Тина, Катрин. Според преданието Екатерина била една от най-образованите жени на своето време. Тя е дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет по времето на император..

публикувано на 24.11.17 в 06:57

Няма да влезем в пленарна зала, докато Иво Христов е депутат

ПГ на „Воля“ няма да влиза в пленарната зала на Народното събрание, докато депутатът от левицата Иво Христов не подаде оставка, заради репликата си, че 80% от българите са дебили. Заместник-председателят на групата Кръстина Таскова заяви пред Радио Пловдив, че се надяват от БСП по най-бързия начин да се разграничат от Христов и го принудят той..

обновено на 23.11.17 в 16:54

"Стерилизирана" Струмица посрещна Бойко като "трета майка"

Понякога ми се струва, че обикновените хора в България и Македония познават историята по- добре от историците и политиците. Хората знаят, че говорят на един език, че сме били един народ, че политическите  и исторически обстоятелствата са го разделили и дори се е насаждало противопоставяне . Това сподели Владимир Перев журналист в Скопие.  Той..

публикувано на 23.11.17 в 16:03