РЕКЛАМА

"За" и "против" промяната на субсидиите във ВУЗ

Държавата орязва парите за обучение по медицина, но ще финансира математика и инженерите науки.

Това взе като решение на заседанието си Министерския съвет, като стана ясно, че ще има увеличаване на коефициентите за всички приоритетни професионални направления с между 6 и 28%. 

В Пловдив се обучават студенти и  по двете направления, при които ще трябва да се прилага новата субсидия от тази и следващата учебна година.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Живка Танчева с първите реакции на ръководствата на Техническия и Медицинския университети в Пловдив.

По-високи университетски субсидии за математика и инженерни науки прие на последното си заседание правителството в оставка. Идеята е приоритетните специалности в университетите, чиито кадри са търсени на пазара на труда, да получат увеличено финансиране от държавата. Субсидията за отделните специалности се формира като базовата издръжка на студент от 693 лева се умножава по определен коефициент за всяка специалност.

Най-голямото увеличение е за направленията математика, информатика и компютърни науки, електроника и автоматика, машинно инженерство, комуникационна и компютърна техника, енергетика, транспорт, корабоплаване и авиация, биотехнологии, хранителни технологии, общо инженерство и др.

Увеличението важи за първи курс през настоящата 2016/ 2017 учебна година, тоест за новоприетите студенти. Разсъжденията защо това се налага казва директора на филиала на Техническия университет в Пловдив проф. Въльо Николов:  Аз смятам, че правителството е взело решение в правилна посока. За съжаление обаче това е само една стъпка от пътя, който трябва да се извърви, за да се финансира пълноценно инженерното образование в нашата страна.

Другата новост е, че след като не допуснаха студентите по медицина, фармация и стоматология до европейски стипендии, от следващата година се намалява  и субсидията за медицинските специалности. 

Голяма част от завършващите скъпо финансираното от държавата обучение в последствие заминават в чужбина, което е нерентабилно. 

Държавната субсидия за студентите по медицина се намалява сериозно - от 6 514 лв. на 5 890 лв., т.е. с над 9%.

Проф. д-р Мария Петрова Куклева, заместник-ректор учебна дейност на Медицинския университет в Пловдив смята, че не това е пътя за развитие на висшето образование у нас. Тя каза още: Трудно бих си обяснила такова разделение на специалностите, а също така в България медицинските университети нямат проблем да изпълнят своята държавна поръчка.

Целта на поправките е да се повиши ефективността на публичните разходи, а финансирането да се концентрира в направления с по-високо качество и с по-голямо търсене, като продължи оптимизирането на системата, пише пък в мотивите към проекта. 

Според рейтинга на университетите у нас медицината е най-перспективното направление с най-добра реализация на студентите извън "военно дело". 

Още от категорията

"Точно днес" - знаците на светлината - от Левски - до Покаянието

Каква истина съдържат думите, че една от най-големите пречки пред истинското покаяние е идеята, която имаме за себе си  и как да почерпим сила и знание от духовната мъдрост, без вярата, че не са съвършени делата ни и не е слабост да  признаем вина?  В първия от поредицата дни на  Великия пост, наричани „спасителни“,  за нуждата от покаяние –..

обновено на 18.02.18 в 16:14

Ако не са искрени, прошката и разкаянието нямат смисъл

Прошката трябва да се възпитава. Но у нас  няма кой да го направи , каза в интервю за Радио Пловдив писателят Румен Леонидов за паралелните измерения на Прошката. Преди Сирни заговезни, в цялата страна, тръгват кукери със страшни маски, хлопки, заклинателни  танци и прескок над открити огньове - така да надвият студ, зло и болест... други споделят "и..

публикувано на 17.02.18 в 10:55

От България най-много ми липсват хората

  Евелина Димитрова живее от 29 години в Будапеща.  Там е член  на Районното българско самоуправление, участва в състава за български народни танци и музика и е  лицензиран туристически гид.   Работата и като член на едно от Районните български самоуправления е свързана с подкрепата на българското малцинство, което е едно 13-те малцинства в Унгария...

публикувано на 17.02.18 в 09:54

БТА: Само истинските факти от информационното море

Журналистиката е голяма тръпка и това се чувства във всеки миг и час, защото информацията пристига все по - бързо, става все по - разнообразна и човек, който живее този динамичен живот, трудно може да си представи друг. Това заяви  пред Радио Пловдив заместник генералният директор на БТА  Борислав Чалъков  по повод 120-я рожден ден..

публикувано на 16.02.18 в 17:20
Ваня Григорова

Доходите се увеличават, но расте и неравенството

Минималната работна заплата има и функцията да побутва леко нагоре средната заплата-за съжалениене изцяло и не директно. Т ова каза по Радио Пловдив икономическият експерт на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова в коментар на въведеното и на планираните от управляващите  увеличения на МРЗ. Григорова направи връзка със стенограма на правителството от..

публикувано на 16.02.18 в 16:18

Румен Радев търси място за своите амбиции

Има ли война между премиер и президент? Този въпрос изниква на дневен ред през последните дни. По темата - интервю с Любомир Стефанов, политолог и преподавател в НБУ. Не бих използвал думата война, но има напрежение между премиер и президент. Причината затова е, че държавния глава Румен Радев търси място за своите амбиции. И намира..

публикувано на 16.02.18 в 16:05

Липсата на контрол ескалира, чака ни сериозна война на институциите

Румен Радев отвори много сериозна война на институциите и това е притеснително, коментира в предаването „Точно днес“ политическият психолог проф. Антоанета Христова.  Не очаквах такава война, толкова бързо, и то по време на европредседателството, но очевидно причините са по-дълбоки и с дългосрочна цел.  Според проф. Христова Бойко Борисов и..

обновено на 16.02.18 в 13:56