Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За" и "против" промяната на субсидиите във ВУЗ

Държавата орязва парите за обучение по медицина, но ще финансира математика и инженерите науки.

Това взе като решение на заседанието си Министерския съвет, като стана ясно, че ще има увеличаване на коефициентите за всички приоритетни професионални направления с между 6 и 28%. 

В Пловдив се обучават студенти и  по двете направления, при които ще трябва да се прилага новата субсидия от тази и следващата учебна година.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Живка Танчева с първите реакции на ръководствата на Техническия и Медицинския университети в Пловдив.

По-високи университетски субсидии за математика и инженерни науки прие на последното си заседание правителството в оставка. Идеята е приоритетните специалности в университетите, чиито кадри са търсени на пазара на труда, да получат увеличено финансиране от държавата. Субсидията за отделните специалности се формира като базовата издръжка на студент от 693 лева се умножава по определен коефициент за всяка специалност.

Най-голямото увеличение е за направленията математика, информатика и компютърни науки, електроника и автоматика, машинно инженерство, комуникационна и компютърна техника, енергетика, транспорт, корабоплаване и авиация, биотехнологии, хранителни технологии, общо инженерство и др.

Увеличението важи за първи курс през настоящата 2016/ 2017 учебна година, тоест за новоприетите студенти. Разсъжденията защо това се налага казва директора на филиала на Техническия университет в Пловдив проф. Въльо Николов:  Аз смятам, че правителството е взело решение в правилна посока. За съжаление обаче това е само една стъпка от пътя, който трябва да се извърви, за да се финансира пълноценно инженерното образование в нашата страна.

Другата новост е, че след като не допуснаха студентите по медицина, фармация и стоматология до европейски стипендии, от следващата година се намалява  и субсидията за медицинските специалности. 

Голяма част от завършващите скъпо финансираното от държавата обучение в последствие заминават в чужбина, което е нерентабилно. 

Държавната субсидия за студентите по медицина се намалява сериозно - от 6 514 лв. на 5 890 лв., т.е. с над 9%.

Проф. д-р Мария Петрова Куклева, заместник-ректор учебна дейност на Медицинския университет в Пловдив смята, че не това е пътя за развитие на висшето образование у нас. Тя каза още: Трудно бих си обяснила такова разделение на специалностите, а също така в България медицинските университети нямат проблем да изпълнят своята държавна поръчка.

Целта на поправките е да се повиши ефективността на публичните разходи, а финансирането да се концентрира в направления с по-високо качество и с по-голямо търсене, като продължи оптимизирането на системата, пише пък в мотивите към проекта. 

Според рейтинга на университетите у нас медицината е най-перспективното направление с най-добра реализация на студентите извън "военно дело". 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът може да не подпише указа за смяна на министър

Служебният премиер Димитър Главчев трябва да отговори защо предлага така изненадващо смяна на външния министър. Така политологът доц. Милен Любенов коментира изненадващото предложение Даниел Митов от ГЕРБ да смени на поста министър Стефан Димитров. Той припомни, че предложението дойде след международна конференция, след която заваляха спекулации, а..

публикувано на 16.04.24 в 15:44

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по  предварително изготвен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година повиши риска и от разпространението на комарите. Темата..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39