Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият президент Румен Радев встъпи официално в длъжност

| обновено на 22.01.17 в 11:41
Снимка: БГНЕС

С официална церемония по встъпването в длъжност  новият президент Румен Радев прие поста от досегашния държавен глава Росен Плевнелиев.
Президентът Плевнелиев прие за последен път строя на почетния караул от представителните части на Българската армия. Той се поклони на националното знаме и поздрави гвардейците. Новият президент Румен Радев също прие строя, поклони се на знамето и поздрави почетния караул.

Един труден, но успешен мандат приключи, каза президентът Росен Плевнелиев в словото си. Държах правилната посока, зададох правилните приоритети. Дадох, но не взех. Изпълних обещанията си. Грешки съм допускал като всеки човек, но като президент не сбърках в големите неща. Тръгвам си с високо вдигната глава, каза президентът Плевнелиев.
Нека заедно градим едно по-справедливо общество, основано на закона и морала, на свободата, толерантността и солидарността. Общество, което не е заложник на миналото, а творец на бъдещето - дължим го на себе си и на нашите деца, както и на предците си.  Това заяви президентът Румен Радев . Вярвам, че имаме сили да посрещнем всякакви изпитания. Вярвам в доброто бъдеще на България и на всички нас. Най-важното е да осъзнаем силата си, да повярваме в себе си и заедно да продължим напред, каза още новият държавен глава.
Сред присъстващите на церемонията на площад "Св. Александър Невски" са премиерът в оставка Бойко Борисов, министри от кабинета в оставка, председателят на парламента Цецка Цачева, депутати, висши магистрати, временно изпълняващият задълженията на началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, висши военни, столичният кмет Йорданка Фандъкова, патриарх Неофит, духовници, омбудсманът Мая Манолова, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, дипломати, граждани.

Двамата президенти положиха венец пред паметника на Незнайния войн и почетоха с минута мълчание загиналите за свободата на България. Радев и Плевнелиев приеха тържествения марш на почетния караул.

В храм-паметника „Свети Александър Невски“ патриарх Неофит отслужи молебен в чест на встъпването в длъжност на новите президент и вицепрезидент.

Българският патриарх пожела на новия президент да се вслуша в българските граждани, да търси онова, което е добро за тях, което носи благоденствие и мир.

Светската част от церемонията включва посрещане на парадния вход на Румен Радев и Илияна Йотова от Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, снимка на двамата президенти и вицепрезиденти в Гербовата зала на „Дондуков“ 2,  разговор на четири очи между  Радев и Плевнелиев, Илияна Йотова и Маргарита Попова. След края на срещите Румен Радев и Илияна Йотова, изпращайки на парадния вход на президентството Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, поемат домакинството на институцията.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жълт код за проливни валежи в Западна България

Силни дъждове се очакват в седем области на страната в днешния вторник. Обявен е жълт код за областите София, София-област, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград. В тези области се очаква количеството на валежите за денонощие да са между 20 и 35 литра на квадратен метър. До вечерта валежите ще намалеят и спрат. Облачността също ще се..

публикувано на 23.04.24 в 06:56

Почистиха част от брега на река Девинска за Деня на земята

Близо 150 кг. отпадъци, разчистване на падналите клони по брега на река Девинска в участъка от стадион Девин до градската ѝ част, събраха 25 малки и големи участници в ежегодната акция по почистването на градската част на реката.  Организатори на инициативата са Община Девин, Клубът по спорен риболов „Девин“ и „Девин“ ЕАД, представители на Изпълнителната..

публикувано на 22.04.24 в 15:35

Още две деца в Пловдив са диагностицирани с коклюш

Нови две деца са заразени с коклюш, така случаите в Пловдивска област стават общо 4, съобщи за Радио Пловдив д-р Милена Панайотова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ – Пловдив.   Новозаразени са 2-ма петокласници от различни средни училища – "Димитър Матевски" и "Черноризец Храбър". Децата са добре, на домашно лечение,..

публикувано на 22.04.24 в 15:26

Жена е с опасност за живота след катастрофа до Септември

50-годишна жена е с опасност за живота след катастрофа, съобщиха от пазарджишката полиция. По първоначални данни в района на 56-ти километър от АМ „Тракия“ по посока за Пловдив 37-годишен водач на „БМВ“ от Пловдив загубил управление над возилото си, колата напуснала платното за движение и се озовала в дере.  Към мястото незабавно били насочени..

обновено на 22.04.24 в 13:42

Арестуваха дрогирани и пияни шофьори в Пазарджик

Петима шофьори са задържани от полицията в Пазарджишка област през уикенда. В Белово 28-годишен мъж от Пазарджик загубил управлението над „Фолксваген“ и се ударил в предпазна ограда. След направените проби се оказало, че той е седнал зад волана под въздействието на наркотици. По време на рутинни проверки в Панагюрище и Велинград..

публикувано на 22.04.24 в 13:42