Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РБ излиза, Марешки влиза в новия парламент

Бизнесменът Веселин Марешки е сигурен участник в следващия парламент. Ако изборите бяха днес, неговият нов политически проект "Воля" събира подкрепата на близо 6 % от гласоподавателите. 
Реформаторският блок отпада, тъй като не прекрачва 4-процентната бариера. ДСБ, АБВ и „Да, България“ няма да имат представители в парламента.
Със сигурност в следващото Народно събрание ще влязат пет формации - ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и „Воля“.
Това сочи национално представително проучване на изследователски център "Тренд", проведено между 10 и 17 януари. По метода лице в лице са интервюирани 1002 пълнолетни български граждани.

Българските избиратели са свикнали да търсят месия, да търсят нови лица, върху които да прехвърлят надеждите си и да търсят промяна на политическото статукво. Това дава бонус върху резултата на Веселин Марешки, коментира пред Радио Пловдив Евелина Славкова от изследователския център "Тренд". 
Тя отбеляза още, че от новите политически субекти, дали заявка към този момент за участие в политическия живот, "Воля" на Марешки е с най - голяма подкрепа. По думите й това се дължи и на участието на Марешки в президентските избори и постигнатите от него резултати в кандидат президентската надпревара.

Създаването на работни места - това са посочили най - много хора на предложен списък кои трябва да са основните приоритети на България. Следват отговорите борба с корупцията и икономическото развитие. 

Ако погледнете и други изследвания назад във времето, независимо колко назад във времето, можете да видите, че винаги на такъв тип въпроси работните места, справянето с безработицата е един от основните проблеми, които според българския народ политиците трябва да се справят, заяви Евелина Славкова. 
Тя посочи още, че бежанската криза е оказала влияние върху нагласите на българите и засилила техните страхове.  Затова проучването отчита, че страхът от бежанци продължава да стои на дневен ред, тъй като недопускането им също събира сериозен процент.

СнимкаАко изборите бяха днес, в парламента ГЕРБ щеше са запази лидерство с малка преднина пред БСП. 
С 32,2% подкрепа от гласуващите ГЕРБ удържа първото място пред БСП, събираща вота на 29,3% гласоподаватели.
Обединените патриоти - НФСБ, ВМРО и "Атака", запазват инерцията си от вота за държавен глава и разполагат с 10,4%
След тях се нарежда ДПС със 7,8%
Новият проект на бизнесмена Веселин Марешки е сигурен участник в следващото Народно събрание с близо 6% подкрепа. 
На електорален въпрос с предварително зададени опции сред всички партии и коалиции, „Воля“ показва дори по-висок резултат. 

Малко под чертата остава Реформаторският блок - с 3,7% от заявилите, че ще гласуват. 

Моментната картина сочи, че ДСБ (1,2%), АБВ (1%) и „Да, България“ на Христо Иванов (0,7%) няма да имат представителство в парламента. 

Опцията „не подкрепям никого“ събира малко под 4%. 

Заради създадените нови проекти на Марешки и Иванов е тестван и хипотетичният потенциал за нова партия. На въпроса дали биха гласували за такава, близо една пета - 19%, декларират, че биха го направили, докато 65% са на обратното мнение. 

Въпреки високия процент на заявили, че ще упражнят правото си на глас, към момента не може да очакваме избирателна активност по-висока от тази на президентските избори, коментират авторите на изследването. 

На въпрос за отношението към личностите в политиката новият президент Румен Радев събира най-много положителни оценки - 45%, макар в онзи момент още да не е встъпил в длъжност. 

Премиерът в оставка Бойко Борисов запазва добри нива, като 30% от всички декларират положително отношение към него. 

По-надолу застават Корнелия Нинова и Красимир Каракачанов с по 26%, Росен Плевнелиев (24%) и Веселин Марешки с 21%. След тях се нареждат Цветан Цветанов - с 18% и Татяна Дончева - със 17%. Най-ниска е оценката за лидера на СДС и министър на икономиката в оставка Божидар Лукарски - 6%.

Въпреки всичко, българите гледат с оптимизъм на 2017 г. 63% от запитаните са на мнение, че това ще е една добра година, докато малко под една четвърт са на обратното мнение, обобщават от "Тренд". 

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27

Инспекторите от ДАИ протестират, изпитват 50% + 1 от курсистите

Безсрочна ефективна стачка започнаха служителите и инспекторите от ДАИ - Пловдив. Те са на работните си места, но извършват минимален обем работа по обслужване на клиентите, издаване на административни актове и документи.  На входа на агенцията и на вратите на кабинетите има разлепени уведомителни табели с надпис „стачка“, „равен труд, равни..

публикувано на 27.03.24 в 11:22