"Да, България" събира подписи само днес, за да участва в изборите

Снимка: Булфото

"Да, България" се сдоби с жалби и регистрацията й е оспорена от трима души, двама от които учредители. От движението твърдят, че двете жалби са фиктивни. Любомир Авджийски, правен анализатор и един от учредителите на "Да,България" коментира темата в програма "Точно днес".

Само днес движение "Да, България" събира подписи и ще се регистрира като коалиция. 

Любомир Авджийски: Това, което се случи, е неприятно, разочароващо беше вчера, но мобилизира доста като общност и като движение. В последния момент, в последния ден от срока за обжалване постъпиха три жалби, две от които са фиктивни, т. е. те не са от членове на партията, а са написани от тяхно име от трето лице. 

Едната от жалбите дори е от името на Вера Асенова, която е член на изпълнителния ни съвет, която днес ще заяви категорично и пред медиите и ще подаде жалба в прокуратурата заради това, че някой е фалшифицирал документ от нейно име. Но вижте, ние очаквахме, че тези, срещу които се борим рано или късно ще направят опит да ни спънат, а това, което можем да кажем на всички хора, които ни подкрепят е, че няма да успеят да ни спрат. 

Днес в цялата страна започнахме още сутринта събиране на подписи за регистрация като коалиция с името „Да, България”, което ще бъде регистрирано утре в ЦИК, утре е последният срок за регистрация за изборите. Трябва да съберем днес три хиляди подписа. Коалицията се казва „Да, България” и все още няма окончателен списък от партии, които ще влязат.

Това е т. н. техническа коалиция, с която ние да можем да се явим на изборите. Разбира се, това са партии, които са чисти, които нямат багаж от миналото политически или какъвто и да е друг.

Една от тях е "Зелените", с които разговарям, за другите ще можем да говорим повече до обяд ще се разбере кои са, има специален екип, начело с председателя, който разговаря в момента с тези партии.

Що се отнася до нашите опоненти за мен е очевидно, кое ги е изплашило. Ако такава партия с такива хора влезе в парламента това би бил доста сериозен трън в лицето на статуквото, което ние сме критикували и срещу което сме се борили в последните години, както Христо Иванов като министър, така и всеки един от нас в гражданската сфера и в своите сфери професионални и обществени. Ясни са позициите ни, критикуващи и модел на прокуратурата, самия главен прокурор, критикуващи управляващото доскоро мнозинство, критикуващи избора на Делян Пеевски преди две години, всяка една от партиите на статуквото ДПС, БСП, ГЕРБ е била критикувана изключително сериозно от всеки един от нас. Били сме опоненти в различни граждански битки и политически, така че без съмнение кой има интерес от това нещо, не случайно казвам кой.

За коалирането – това са два различни пътя. Единият е път, в който ние трябваше да си бъдем наследници на един Реформаторски блок като се опитваме да делим едни 6 %, това ни се предлагаше, едни 6 % на три, от които 3 % да дойдат за едната част от Реформаторския блок, в която ние да се влеем, а другите 3 % да идат за истинския Реформаторски  блок – такива са нагласите в момента. „Да, България” не може да участва в такова нещо. 

„Да, България” не е просто като визия, като хора, като енергия, тя е нещо много различно. Видяхме го на 7 януари, когато се учредявахме, когато 1200 човека дойдоха от цялата страна на минус 20 градуса в София с невероятната енергия, че правим нещо ново. Кажете на тези хора, че сме го направили това нещо, за да можем да се влеем в половината от Реформаторския блок. Ние се обръщаме към всички десни избиратели, към всички избиратели в центъра и към избиратели, които са с „прогресистко" т. н. мислене, многократно сме казвали, че не искаме да бъдем поставяни в кутийки „ляво”, „дясно”, твърда дясна партия, традиционна дясна и каквото и да било, защото ако го направим това означава да се подредим.  

Като кажем дясно ние подреждаме къде – зад ГЕРБ, зад Реформаторския блок и зад други партии, които в момента се борят за това дясно. Ако кажем, че сме леви, каквито не сме, разбира се, се нареждаме след БСП и т. н., просто това не е „Да, България”.  

Не искаме да се нареждаме нито зад едните кухи фрази и обещания. Съвсем честно и откровено към нашите симпатизанти и обществото да покажем въобще програмата си, да покажем мерките си, да се видят лицата ни и на база тази същност хората да избират дали да гласуват за нас, а не затова дали ще кажем, че сме десни, но след това ще предлагаме 1500 лв заплата както прави ГЕРБ. 

Нека да спрем с това шикалкавене. „Да, България” се обръща към всички български граждани, които искат са има реформа в правосъдието, реформа в сферата на образованието и реформа в икономическия сектор, така че да може България наистина да надскочи многократно сегашния си стандарт и сегашното си богатство от 80 милиарда евро.

Избирателите да очакват коалиция от типа, когато НДСВ се яви на изборите 2001 г., тогава по същия начин не достигна времето за регистриране и се направи техническа коалиция от две вече съществуващи партии под името НДСВ. Това е техническото решение на „Да, България”, но визията, приоритетите, ценностите оставят именно върху носителя на името.


Още от категорията

Готови сме на компромиси, ако в Скопие спрат с глупостите

Държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз се събират днес в Брюксел. Срещата на върха е изключително важна за бъдещето на обединена Европа, тъй като основните теми в дневния ред са Brexit и европейската перспектива за Северна Македония и Албания. Франция вече обяви, че е против започването на преговори за..

публикувано на 17.10.19 в 15:25

Министър Желязков откри „Пловдив фила 2019“

Транспортното министерство подготвя в момента процедурата по внасянето в Министерски съвет на договора за концесия на летище Пловдив, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.  Той обясни, че вече са готови концесионните анализи – икономически, правен, социален, за въздействието върху..

публикувано на 17.10.19 в 13:49

Откриват къщата на Иван Грозев в Карлово

Официалното откриване на възстановената къща "Иван Грозев" в Карлово ще се състои днес, съобщиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).  Официалното откриване ще започне с тържествената сесия в Обредния дом на града (ул. "Ал. Стамболийски", 34). Приветствия ще произнесат председателят на БТПП Цветан Симеонов, както и кметът на..

обновено на 17.10.19 в 11:27

Властта не предлага решения за футболното хулиганство

В дните преди избори на политическия терен изобилства философсване, летят балони и листовки на претенденти. По стадионите, където не е излишна толерантност към победителя - властва реч за расизъм и крясъци с децибели извън нормалното.  За последните сблъсъци на феновете и играчите на България и Великобритания, до Брекзит и сделката през октомври,..

публикувано на 17.10.19 в 10:11

Турция все повече се отдалечава от НАТО и ЕС

Георги Димов, бивш генерален консул в Одрин коментира инвазията на Турция в Сирия. Нападението е  заклеймено  от пет държави, но САЩ се отказа. Това е колебливата и непоследователна политика на американския президент Тръмп, а Путин покани Ердоган в Москва. Ние като ЕС също имаме плаха политика, което дава основание на Ердоган и Турция да се..

публикувано на 16.10.19 в 17:00