"Да, България" събира подписи само днес, за да участва в изборите

Снимка: Булфото

"Да, България" се сдоби с жалби и регистрацията й е оспорена от трима души, двама от които учредители. От движението твърдят, че двете жалби са фиктивни. Любомир Авджийски, правен анализатор и един от учредителите на "Да,България" коментира темата в програма "Точно днес".

Само днес движение "Да, България" събира подписи и ще се регистрира като коалиция. 

Любомир Авджийски: Това, което се случи, е неприятно, разочароващо беше вчера, но мобилизира доста като общност и като движение. В последния момент, в последния ден от срока за обжалване постъпиха три жалби, две от които са фиктивни, т. е. те не са от членове на партията, а са написани от тяхно име от трето лице. 

Едната от жалбите дори е от името на Вера Асенова, която е член на изпълнителния ни съвет, която днес ще заяви категорично и пред медиите и ще подаде жалба в прокуратурата заради това, че някой е фалшифицирал документ от нейно име. Но вижте, ние очаквахме, че тези, срещу които се борим рано или късно ще направят опит да ни спънат, а това, което можем да кажем на всички хора, които ни подкрепят е, че няма да успеят да ни спрат. 

Днес в цялата страна започнахме още сутринта събиране на подписи за регистрация като коалиция с името „Да, България”, което ще бъде регистрирано утре в ЦИК, утре е последният срок за регистрация за изборите. Трябва да съберем днес три хиляди подписа. Коалицията се казва „Да, България” и все още няма окончателен списък от партии, които ще влязат.

Това е т. н. техническа коалиция, с която ние да можем да се явим на изборите. Разбира се, това са партии, които са чисти, които нямат багаж от миналото политически или какъвто и да е друг.

Една от тях е "Зелените", с които разговарям, за другите ще можем да говорим повече до обяд ще се разбере кои са, има специален екип, начело с председателя, който разговаря в момента с тези партии.

Що се отнася до нашите опоненти за мен е очевидно, кое ги е изплашило. Ако такава партия с такива хора влезе в парламента това би бил доста сериозен трън в лицето на статуквото, което ние сме критикували и срещу което сме се борили в последните години, както Христо Иванов като министър, така и всеки един от нас в гражданската сфера и в своите сфери професионални и обществени. Ясни са позициите ни, критикуващи и модел на прокуратурата, самия главен прокурор, критикуващи управляващото доскоро мнозинство, критикуващи избора на Делян Пеевски преди две години, всяка една от партиите на статуквото ДПС, БСП, ГЕРБ е била критикувана изключително сериозно от всеки един от нас. Били сме опоненти в различни граждански битки и политически, така че без съмнение кой има интерес от това нещо, не случайно казвам кой.

За коалирането – това са два различни пътя. Единият е път, в който ние трябваше да си бъдем наследници на един Реформаторски блок като се опитваме да делим едни 6 %, това ни се предлагаше, едни 6 % на три, от които 3 % да дойдат за едната част от Реформаторския блок, в която ние да се влеем, а другите 3 % да идат за истинския Реформаторски  блок – такива са нагласите в момента. „Да, България” не може да участва в такова нещо. 

„Да, България” не е просто като визия, като хора, като енергия, тя е нещо много различно. Видяхме го на 7 януари, когато се учредявахме, когато 1200 човека дойдоха от цялата страна на минус 20 градуса в София с невероятната енергия, че правим нещо ново. Кажете на тези хора, че сме го направили това нещо, за да можем да се влеем в половината от Реформаторския блок. Ние се обръщаме към всички десни избиратели, към всички избиратели в центъра и към избиратели, които са с „прогресистко" т. н. мислене, многократно сме казвали, че не искаме да бъдем поставяни в кутийки „ляво”, „дясно”, твърда дясна партия, традиционна дясна и каквото и да било, защото ако го направим това означава да се подредим.  

Като кажем дясно ние подреждаме къде – зад ГЕРБ, зад Реформаторския блок и зад други партии, които в момента се борят за това дясно. Ако кажем, че сме леви, каквито не сме, разбира се, се нареждаме след БСП и т. н., просто това не е „Да, България”.  

Не искаме да се нареждаме нито зад едните кухи фрази и обещания. Съвсем честно и откровено към нашите симпатизанти и обществото да покажем въобще програмата си, да покажем мерките си, да се видят лицата ни и на база тази същност хората да избират дали да гласуват за нас, а не затова дали ще кажем, че сме десни, но след това ще предлагаме 1500 лв заплата както прави ГЕРБ. 

Нека да спрем с това шикалкавене. „Да, България” се обръща към всички български граждани, които искат са има реформа в правосъдието, реформа в сферата на образованието и реформа в икономическия сектор, така че да може България наистина да надскочи многократно сегашния си стандарт и сегашното си богатство от 80 милиарда евро.

Избирателите да очакват коалиция от типа, когато НДСВ се яви на изборите 2001 г., тогава по същия начин не достигна времето за регистриране и се направи техническа коалиция от две вече съществуващи партии под името НДСВ. Това е техническото решение на „Да, България”, но визията, приоритетите, ценностите оставят именно върху носителя на името.


Още от категорията

Ще зачестят измамите и кражбите на самоличност

Силно съм притеснен от това, което се е случило, защото ние все още не знаем какъв е обхватът на проблема . Тепърва излизат нови и нови информации. Това показва доста сериозен проблем в цялата държавна IT инфраструктура .  Това коментира пред Радио Пловдив  Димитър Ганчев , интернет експерт, главен секретар на организацията „Интернет..

публикувано на 16.07.19 в 16:49

Предлаганият здравен модел е популизъм и каламбур

Всичко се прави заради приближаващите избори, това е само говорене - политически популизъм и каламбур. Така определи предлагания от министър Кирил Ананиев нов здравен модел Иван Димитров, който е председател на Българския пациентски форум.       По думите му това, което сепредлага няма как да се случи. Какво никазва държавата? Казва ни, че..

публикувано на 16.07.19 в 16:24
Калоян Стайков

Здравният модел не беше идея за реформа, а насока за мислене

Единственото, което разбрахме от вчерашното представяне, това е, че за разлика от миналата година, когато министърът беше по-голям привърженик на запазване на монолопа на Здравната каса в рамките на основния пакет, то тази година вече е привърженик на демонополизацията.  Така икономистът и експерт Калоян Стайков от Института за пазарна..

публикувано на 16.07.19 в 16:06

Реформата в здравеопазването е на етап "идея", а не "модел"

Дойде ли времето да демонополизираме Касата? Темата е актуална още със старта на реформата, сега с нова сила валят предложения, но пък вноската да остане 8%, казват пациенти и управляващи.  Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев предлага да се запази солидарен принцип на набиране на средствата, но е определено и правото на пациента да..

публикувано на 16.07.19 в 08:58

Във Велинград продължават с ремонта на старата ВиК-мрежа

Временното с пиране на водата в квартал "Каменица" на Велинград продължава да е тема за недоволство на жителите на курортния град. С нощи те проведоха среща с общинската администрация, на която стана ясно, че досегашният управител на ВКТВ Георги Мяшков е отстранен от длъжност от съветниците единодушно на сесията в понеделник. Дълговете, които..

публикувано на 16.07.19 в 08:56