Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимен фестивал на изкуствата започва в читалище "Христо Ботев"

От 19 февруари до 1 март в читалище „Христо Ботев“ (бившето кино „Въстаник“) в Пловдив ще се проведе Зимният фестивал на изкуствата „Сцена, палитра, слово“. В тринайсетото издание на феста са включени спектакли за деца и възрастни, творчески срещи и концерти.

Началото ще постави на 19 февруари изложбата на Емилия Арабаджиева в горното фоайе на читалището. Финалната точка ще бъде сложена на 1 март със спектакъла „Боряна“ от Йордан Йовков на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград.

В детския раздел на фестивала са включени „Куклата Барби“ – представление на Родопския драматичен театър в Смолян, „Палечка“ на Ямболския държавен куклен театър и мюзикълът „За принцесата, която...“ на Сливенския куклен театър.

В съпътстващата програма са включени и три концерта – на македонското сопрано Злата Тошевска, на софийското дуо „Кларисакс“ и Клавирни диалози за орган и пиано в залата на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Пророчеството на Звездата" ще има премиера в Пловдив

В Световния ден на книгата и авторското право говорим за ново издание, с автор от Пловдив: „ Пророчеството за Звездата “ -  на  Силвия Павлова . Тази книга разказва за най-новите археологически  и исторически доказателства за Исус Христос, за последната седмица от живота на Спасителя. Авторката ще представи премиерно книгата тази сряда, на 24 април,..

публикувано на 23.04.24 в 08:50

Скулптури и фотографии на Христо Генев в галерия „Капана“

Изложбата „РазЛИЧЕН. Опит за съвършенство“ на известния художник Христо Генев ще бъде представена в галерия „Капана“ в Пловдив (бившия Детмаг на ул. „Райко Даскалов“ №29). Експозицията включва 22 пластики от дърво и метал, както и над 40 авторски черно-бели фотографии, вдъхновени от скулптурите. Посетителите ще могат да видят и мултимедийно представяне..

публикувано на 23.04.24 в 07:17

На 23 април светът отдава почит на книгите и техните автори

23 април е Световен ден на книгата и авторското право. Празнува се за първи път през 1995 година по решение на ЮНЕСКО. Посветен е на всички четящи и се прави с цел да насърчава четенето, книгоиздаването и защитата на авторското право. Датата 23 април е избрана, защото на този ден през 1616 г. са починали Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес...

обновено на 23.04.24 в 06:57

Представят книга за криминалните престъпления преди 10.XI.1989 г.

В зала "Съединение" на Регионалния исторически музей в Пловдив довечера ще бъде представена книгата на Стефан Иванов „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“.  Документалната творба изследва криминалните престъпления преди 10 ноември 1989 г. В нея авторът историк разобличава мита – цитирам: „че през..

обновено на 23.04.24 в 06:57

В Пазарджик показват как се изписват великденски яйца с писалка и восък

Великденска работилница за писани яйца отваря врати от 23 до 26 април в етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в Пазарджик. Специалистите от етнографския отдел ще запознаят желаещите с традиционни техники и начини за украсяване на великденските яйца, разпространени в Ракитово, Велинград и Белово. Изписването на великденски..

обновено на 23.04.24 в 06:56