Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоинспекцията не откри замърсяване на въздуха в Централата за биогаз в Труд

Извънредна проверка на РИОСВ- Пловдив на площадката на централата за произвоoство на биогаз в  Труд не установи нарушения. Проверка в землището на селото, обаче, се е натъкнала на струпване на промишлени  и органични отпъдъци на нерегламентирани за това места.

Първата за тази година обиколка на екоинспекторите на територията на площадката, срещу която има обществено недоволство,  не е установила наличие на замърсяване и миризми в селото, каза шефът на РИОСВ Стефан Шилев, уточнявайки, че колегите му са попаднали в специфичен производствен момент на прехвърляне на течна тор от цистерна в хранилището. 

Проверката е продължила и на територията на самото село, където са  установили нерегламентирано струпване на промишлени и битови отпъдъци на места, определени за събиране на биоразградими отпадъци в местността Ганчовица и по поречието на река Пясъчник и около подхода към магистралата.

По повод на констатациите  кметът на община Марица до 10 дни трябва да обясни за спазването на наредбата за отглеждане на животни на територията на населените места. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Арменската общност отбелязва 109 г. от геноцида над арменския народ

С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Тя ще премине под надслов "Дарена кръв за пролята кръв" и ще се проведе на площада пред Общината от 11 до 15 ч. Идеята е ужасът на кръвопролитията да бъде превърнат в безценен дар за живот. На днешната дата през 1915 г. в османската..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ започва в Пловдив

В Пловдив се открива XXVII Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“. В него ще участват над 700 ученици с 97 учебни предприятия от България, Румъния и Сърбия. Участниците  имат дейности в различни сфери: недвижими имоти, банкова дейност, застраховане, търговия на едро и дребно с различни хранителни и нехранителни стоки; туристически..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Ваксината срещу коклюш ще се поставя 45 дни след раждането

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не, както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща в Министерския съвет днес на служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Възстановяват фермата за глухари в Девин

Южноцентралното държавно предприятие предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в Държавното ловно стопанство "Извора", функционирала в периода 1978-1992 г.  Проектът е залегнал в инвестиционната програма на ЮЦДП, одобрена от МЗХ.  Фермата в Девин е била създадена с идеята за увеличаване плътността на популацията на..

публикувано на 23.04.24 в 17:03