Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ден след ден" в началото на седмицата

Населението на България през 1878 година е било два милиона и 900 хиляди.

Три милиона сме били, когато сме печелили Балканските войни.

Четири милиона без малко сме били през 1939 година, когато сме били Европейското икономическо чудо.

Статистиката оповести проф. Щелиян Щерионов, ръководител на департамент „Демография“ в Института за изследване на населението и човека към БАН. Защо професорът определя като абсолютни спекулации твърденията, че се намираме в демографска криза - ще чуем аргументите му.

А разговора ще продължим с доц. Елица Димитрова, също от Института за изследване на населението и човека към БАН. Ще коментираме мит ли е твърдението за демографската криза в България, преодолимо ли е претопяването на нацията заради високата смъртност и ниската раждаемост, в каква посока ще се изменя броят на населението в следващите няколко десетилетия и какви адекватни политики трябва да планира държавата?

И още:

На път ли е македонският президент Георге Иванов да превърне конституционната криза в антиконституционна? Какъв е изходът от кризисната ситуация в Македония и какви са рисковете за целия регион от дестабилизацията? Разговорът ще е с македонския журналист Владо Перев.

Рязко увеличаване на онкоболните отчитат от Комплексния онкологичен център в Пловдив. Пациентите са не са от Пловдивски, Пазарджишки и Смолянски регион, но и от цялата страна. За причините за тревожната тенденция е разговорът на Елена Крушкова с онкодерматолога д-р Веселина Йорданова, началник на Диагностично-консултативния блок към КОЦ – Пловдив.

Повече от шест години след големия пожар в манастира „Света Петка Мулдавска“ над Асеновград от днес започва възстановяването на светата обител. Емилия Куюмджиева разказва за водосвета, отслужен лично от Пловдивския митрополит Николай, и припомня огромните загуби от пожара, сред които е напълно унищожената библиотека.

Вандали надраскаха с графити млечнобелите стени на тунела под Античния театър, който се сдоби с ново осветление и бе лъснат специално за Националния ни празник 3 март. За бързата реакция на общинското предприятие „Чистота“ и пребоядисването на надрасканото Севдалин Палаузов разговаря с директора Иван Стоянов, с когото коментира и моралните измерения на проблема.

Какви и колко скъпи пеперуди кацнаха в Природонаучния музей в Пловдив? За експозицията "Най-големите насекоми в света" ни разказва в репортажа си Живка Танчева.

Срещаме се в ефира на Радио Пловдив след новините в 15 часа. Бъдете с програма „Ден след ден“ до 17.

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, Ден" с хореографа Николай Серафимов

Хореографът Николай Серафимов е пловдивчанин. Създател е на Мюзикхолен театър Пловдив“, който основава и регистрира през 1993 г., работейки с изразните средства на музика, танц и театър. Зодия скорпион, спортен гимнастик и плувец с философски уклон и любопитство към живота.  Оттова до днес танцовата формация продължава да изненадва..

публикувано на 04.03.24 в 10:29

Живко Петров в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден!“ ни гостува Живко Петров - пианист, композитор, музикален продуцент и аранжор, но не само по професия, но и по призвание. Изпипва всеки детайл на своето творчество със смирение, характерно само за истински осъзнатите и отдадените творци. Казва, че най-голямата му награда е признанието на публиката, а с..

обновено на 05.12.23 в 15:15

Инж. Минко Кръстев в "Добро утро, Ден"

За работещите в радио Пловдив името на инж. Минко Кръстев е съизмеримо с легенда – човека, без когото радиото не може. Професионалната му съдба го свързва с радиото в продължение на 45 години, през които целият технологичен процес  на излъчването преминава през него с всички положителни и негативни „екстри“, с които се е налагало да се справя за..

обновено на 14.07.23 в 14:55

Архивистите отбелязват професионалния си празник

Днес, 10 октомври е професионалния празник на архивистите. Държавен архив - Пловдив отбелязват професионалния си празник с представяне на хронология от създаването му, първите сгради, първите приети архивни документи. Като част от честването на 70-годишнина от създаването на пловдивския архив, спомените си ще представят и предишни ръководители директори..

обновено на 19.05.23 в 12:02

"Добро утро, ден" със Славка Щерева

Славка Щерева е учител по руски език и дългогодишен директор на Средно училище „Любен Каравелов“ в Пловдив, известно като „най-добрата школа за народни инстументи и народно пеене“. Убедена е, че да бъдеш учител е мисия и отговорност, с която могат да се справят само добри хора, и че зад всеки успешен директор стои екип от съмишленици,..

обновено на 14.05.23 в 10:08