Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удоволствие е отново да съм на пловдивска сцена

Мичо Димитров - Музикант на годината 2013
Снимка: Булфото

Световноизвестният цигулар Мичо Димитров се завърна в родния Пловдив - след  дългогодишната си работа на различни европейски сцени и с големи европейски оркестри, включително двата най-елитни радиооркестъра в Холандия.

Той е новия концертмайстор на Държавна опера-Пловдив.

Точно тук Мичо Димитров е започнал кариерата си след специализацията си в Англия. А миналата седмица беше и първия концерт след завръщането му на родна сцена.

Това е много емоционално завръщане. Аз отново съм концертмайстор на Държавна опера-Пловдив. След почти 30 години от първото ми назначение за концертмайстор в Пловдивската филхармония при големия Добрин Петков. Сега направих пълния кръг и започвам отново тук, заяви маестро Мичо Димитров.

Пред него са много концерти от изключително богатия репертоар на културната институция.

Усещането ми е, че се връщам окончателно. Въпреки, че пак ще пътувам за Холандия. Да, разбирам, че хората пътуват много за чужбина. Но чужбината вече не е чак толкова интересна. За съжаление - много фактори попречиха Европа да се развива по най-добрия начин. Има едно обезверяване и малък отлив от културата. И аз с много надежда идвам тук. Защото през последните години Държавна опера-Пловдив отново завоюва сърцата на пловдивчани. И съм щастлив, че отново се връщам сред приятели, заяви маестро Димитров.

Той призна, че трудно може да опише с думи чувствата, които се надигат, когато отново стъпи на родна сцена.

До просълзяване е емоцията, която се надигна в мен в този момент. И се радвам, че публиката си спомня кой съм и тепърва ще се виждаме на концерти, заяви Мичо Димитров след първия си концерт пред пловдивска публика, който се състоя миналата седмица и бе посветен на Добрин Петков. В него солист беше Светлин Русев.

Маестро Димитров припомни, че точно на днешната дата /13 март / през 1899 година, е роден най-големия български композитор Панчо Владигеров.

Цялото интервю с маестро Мичо Димитров можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Книгата „Добруджанският феникс“ с премиера в Пловдив

Преподавателят по български език и литература Стефка Станчева, представя днес първата си книга. В Пловдив тя е по покана на клуб „Аптека за душата“. Стефка Станчева е от Каварна, но живее и работи в София. Книгата „Добруджанският феникс“ е художествен разказ за личността на Яни Хаджиянев, български издател, писател, журналист,..

обновено на 24.04.24 в 12:29

Фотоизложба „Украйна: война и съпротива" в Епископската базилика

Фотоизложбата „Украйна: война и съпротива" ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Епископската базилика на Филипопол.   Поводът е годишнината от руско-украинския военен конфликт.  Поместени са  снимки на украински и американски фотографи, които са стипендианти на  програма „Фулбрайт". Те хвърлят светлина върху дълбоките истории..

обновено на 24.04.24 в 11:22

Великите европейци - Джеймс Уат

Какво е за нас времето, означено с 8 часа и 17 минути? Нищо, според някои. Но не и според онези, на които влакът им тръгва точно в този час от гарата. И тъй като на всеки от нас влакът му все някога тръгва, добре е да не закъсняваме, тоест – да се замислим.    Великият британски писател Олдъс Хъксли, пише за великия шотландец и световен..

обновено на 24.04.24 в 10:36

Спомен за незабравимия Апостол Карамитев

Непубликувани факти от живота и творчеството на големия български актьор Апостол Карамитев събира книгата „Рицарят на Доброто“ с автори изкуствоведа Олга Маркова и сина на актьора Момчил Карамитев. Тя ще бъде представена в „Петното на Роршах“. В основата на книгата са разказите на Момчил Карамитев за нещата, за които са си говорили двамата с..

обновено на 24.04.24 в 08:55

Студентска изложба "Графичен дизайн" в НХГ „Цанко Лавренов“

В Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ ще се открие представителна изложба на студентите от специалност „Графичен дизайн и визуални комуникации“ и „Интерактивен дизайн и компютърни игри“ във Факултет по Изобразително изкуство, Вeликотърновския университет ,,Св. св. Кирил и Методий“.  В експозицията са представени учебни проекти на..

публикувано на 24.04.24 в 06:32