Започва инициативата "Излишна ли е излишната храна?"

| обновено на 15.03.17 в 17:14

На 15 март стартира най-новата обучителна програма у нас за намаляване на разхищението на храна „Излишна ли е излишната храна?”. Само в България „спасената” храна би могла да нахрани 1,5 млн. души.

Инициативата е от днес до 17 март и има за цел да запознае повече производители, търговци и ресторантьори как да дарят храна на нуждаещите се детски и социални домове у нас, както и за нуждите на Българската хранителна банка.

Съвсем скоро тя ще има регионален офис и в Пловдив, защото текат преговори за помещение.

Организатор на кампанията е Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, която има за цел да организира срещи за разпространяване на идеята в българските фирми.

По данни на Българска хранителна банка, партньор на инициативата "Излишна ли е излишната храна", индивидуалният потребител има най-голям дял за разхищението на храна - 61%. Храната, която всички ние на Земята  не употребяваме, е 1300 милиона тона, а за Европа и България цифрите са съответно 88 милиона тона и над 600 000 тона.

Какъв е екологичният ефект от изхвърлянето на храна? Знаете ли, че в световен мащаб изхвърлената храна е втора по отделянето на вредни емисии, метан, във въздуха след транспорта и един от основните причинители на парниковия ефект?

Излишна ли е излишната храна? Само в България „спасената” храна би могла да нахрани 1,5 млн. души.

Дарина  Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН разказа, че имат за цел кампанията да достигне до повече фирми. 

Атанас Урджанов е от Пловдив и е председател на Асоциацията на месопреработвателите в България. Той разказа, че подкрепят Българската хранителна банка от самото и създаване, и усилено ще работят за разширяване на обхвата й по региони.

Организаторите на кампанията за спасяване на излишната храна тръсят отговор и на въпроса какво е разпиляването на храна и глада в България. За всяко 3-то българско дете, за всеки 2-ри възрастен човек или за всяко 4-то семейство в България гладът е ежедневие.

Всяка година се разхищават над 670 000 тона храна. Това количество се равнява на над 2,2 милиарда порции, които могат да осигурят ежедневното изхранване на всички нуждаещи се българи за период от 15 месеца.
Снимка
Още от категорията

Делото на Св.Кирил и Методий е изключително и свято!

Сега хората обикалят света, би било хубаво, ако  всеки българин, който стигне до Рим, да дойде и да се поклони на гроба на Св. Кирил, който е погребан в базиликата "Сан Клементе" в Рим , каза в интервю за Радио Пловдив проф. Красимир Станчев, преподавател по слявянски филологии в Трети римски унивреситет в Рим от 31 години.  Проф. Станчев вярва, че..

публикувано на 24.05.19 в 12:13

Поклон пред българските книжовници!

24 май е извисяващ празник !  Образованието и науката и в комерсиалния свят може да вървят напред и да се ценят!   В тази кауза вярва и работи за нея  университетският преподавател доц. Владимир Янев. За доц.Янев смисълът на писането е умножаване на думите, на смисъла, на духа.  На 24 май той чете откъс от Радичков и възрожденския книжовник..

публикувано на 24.05.19 в 11:11

Диспутът за триезичието във Венеция е величаво дело!

Венеция. Втората половина на ІХ век. Предстои диспут за триезичието. На него Константин Кирил Философ противостои на всички епископи. И доказва с текстове от Свещеното писание, че правото на  богослужението може да бъде и на родния език, а не само на приеманите дотогава и наричани "свещени" езика на християнството иврит, латински и гръцки.  Проф...

публикувано на 24.05.19 в 10:51

Абитуриентите са красиви с младостта и естествеността си

От тази вечер в Пловдив започват абитуриентските балове. Предстоят шпалирите на дълго подготвяните тоалети и изненади за тържествената вечер на завършването. Дизайнерът Албена Хумбаджиева ни ориентира в модните тенденции тази година.  В крак с тях ще бъдат дамите с по- изчистени рокли в бежово, черно, розово, сребърно и червено. За предпочитане е..

обновено на 23.05.19 в 16:51

Системата за броене на гласовете не може да се "хакне"

Проф. Михаил Константинов е председател на съвета на директорите на "Информационно обслужване" изрази спокойствие по отношение на провеждането и обработката на резултатите от вота на на 26 май. По думите му тези избори повтарят като правила тези от 2014 година с изключение на по- големия брой машини за гласуване - 3000 вместо 500. Около 23% от..

обновено на 23.05.19 в 16:49