Започва инициативата "Излишна ли е излишната храна?"

| обновено на 15.03.17 в 17:14

На 15 март стартира най-новата обучителна програма у нас за намаляване на разхищението на храна „Излишна ли е излишната храна?”. Само в България „спасената” храна би могла да нахрани 1,5 млн. души.

Инициативата е от днес до 17 март и има за цел да запознае повече производители, търговци и ресторантьори как да дарят храна на нуждаещите се детски и социални домове у нас, както и за нуждите на Българската хранителна банка.

Съвсем скоро тя ще има регионален офис и в Пловдив, защото текат преговори за помещение.

Организатор на кампанията е Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, която има за цел да организира срещи за разпространяване на идеята в българските фирми.

По данни на Българска хранителна банка, партньор на инициативата "Излишна ли е излишната храна", индивидуалният потребител има най-голям дял за разхищението на храна - 61%. Храната, която всички ние на Земята  не употребяваме, е 1300 милиона тона, а за Европа и България цифрите са съответно 88 милиона тона и над 600 000 тона.

Какъв е екологичният ефект от изхвърлянето на храна? Знаете ли, че в световен мащаб изхвърлената храна е втора по отделянето на вредни емисии, метан, във въздуха след транспорта и един от основните причинители на парниковия ефект?

Излишна ли е излишната храна? Само в България „спасената” храна би могла да нахрани 1,5 млн. души.

Дарина  Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН разказа, че имат за цел кампанията да достигне до повече фирми. 

Атанас Урджанов е от Пловдив и е председател на Асоциацията на месопреработвателите в България. Той разказа, че подкрепят Българската хранителна банка от самото и създаване, и усилено ще работят за разширяване на обхвата й по региони.

Организаторите на кампанията за спасяване на излишната храна тръсят отговор и на въпроса какво е разпиляването на храна и глада в България. За всяко 3-то българско дете, за всеки 2-ри възрастен човек или за всяко 4-то семейство в България гладът е ежедневие.

Всяка година се разхищават над 670 000 тона храна. Това количество се равнява на над 2,2 милиарда порции, които могат да осигурят ежедневното изхранване на всички нуждаещи се българи за период от 15 месеца.
Снимка
Още от категорията

Репутацията на страната зависи от доверието на инвеститорите

Правителството прие решение, с което дава мандат на заместник министър-председателя, на министъра на финансите и на министъра на енергетиката да водят преговори с "Контур Глобал" за прекратяване на договора за изкупуване на електрическа енергия, сключен проз 2001 година. Според енергийния експерт Славчо Нейков темата съдържа много въпросителни и..

публикувано на 18.10.19 в 16:54

Работата на фондация "Пловдив 2019" заслужава похвала

Докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е в резултат на регулярна проверка и не е по сигнал. Тя е както за откриващото събитие на Пловдив Европейска столица на културата, така и на другите съпътстващи договори и е направена много акуратно , коментира в ефира на Радио Пловдив председателят на ОбС - Пловдив Савина Петкова...

публикувано на 18.10.19 в 15:51

Брекзит е колосална грешка

За Брекзит, както и за Северна Македония и Албания, все още не е казана последната дума . Това заяви в Пловдив Симеон Сакскобургготски и посочи, че няма друг полезен ход за Европа, освен да си остане обединена и най – вече да се консолидира и да постъпят и другите държави, които не са членки .  По думите му, ако всяка една страна играе отделно..

обновено на 18.10.19 в 14:37

В здравеопазването са необходими радикални промени

Един от водещите уролози - проф. д-р Иван Дечев  бе отличен от БЛС на тържествената церемония "Лекар на годината 2019" , която се състоя в София,  с два приза – на регионално ниво за лекар на годината от БЛС – Пловдив и на национално –  отличие за дългогодишна дейност в областта на медицината и за активен принос развитието на специалността...

публикувано на 18.10.19 в 12:00

Неяснотите за Брекзит са много, всичко е в ръцете на Лондон

Ние имахме позитивни очаквания за  Брекзит и когато ЕС сключи споразумението с Тереза Мей и после се видя, че то няколко пъти беше отхвърлено от Парламента. През следващите дни ще видим дали г-н Джонсън ще има мнозинство за тази сделка, заяви евродепутатът Андрей Ковачев.   Точните подробности за това как ще се третира Северна..

публикувано на 18.10.19 в 11:07