Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва инициативата "Излишна ли е излишната храна?"

| обновено на 15.03.17 в 17:14

На 15 март стартира най-новата обучителна програма у нас за намаляване на разхищението на храна „Излишна ли е излишната храна?”. Само в България „спасената” храна би могла да нахрани 1,5 млн. души.

Инициативата е от днес до 17 март и има за цел да запознае повече производители, търговци и ресторантьори как да дарят храна на нуждаещите се детски и социални домове у нас, както и за нуждите на Българската хранителна банка.

Съвсем скоро тя ще има регионален офис и в Пловдив, защото текат преговори за помещение.

Организатор на кампанията е Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, която има за цел да организира срещи за разпространяване на идеята в българските фирми.

По данни на Българска хранителна банка, партньор на инициативата "Излишна ли е излишната храна", индивидуалният потребител има най-голям дял за разхищението на храна - 61%. Храната, която всички ние на Земята  не употребяваме, е 1300 милиона тона, а за Европа и България цифрите са съответно 88 милиона тона и над 600 000 тона.

Какъв е екологичният ефект от изхвърлянето на храна? Знаете ли, че в световен мащаб изхвърлената храна е втора по отделянето на вредни емисии, метан, във въздуха след транспорта и един от основните причинители на парниковия ефект?

Излишна ли е излишната храна? Само в България „спасената” храна би могла да нахрани 1,5 млн. души.

Дарина  Георгиева, изпълнителен директор на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН разказа, че имат за цел кампанията да достигне до повече фирми. 

Атанас Урджанов е от Пловдив и е председател на Асоциацията на месопреработвателите в България. Той разказа, че подкрепят Българската хранителна банка от самото и създаване, и усилено ще работят за разширяване на обхвата й по региони.

Организаторите на кампанията за спасяване на излишната храна тръсят отговор и на въпроса какво е разпиляването на храна и глада в България. За всяко 3-то българско дете, за всеки 2-ри възрастен човек или за всяко 4-то семейство в България гладът е ежедневие.

Всяка година се разхищават над 670 000 тона храна. Това количество се равнява на над 2,2 милиарда порции, които могат да осигурят ежедневното изхранване на всички нуждаещи се българи за период от 15 месеца.
Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44