РЕКЛАМА

Щастието е свързано с усещането за общност

 Съществува ли индекс на щастието и защо болшинството българи определят себе си като щастливи, но неудовлетворени от живота си хора? В Световния ден на щестието – 20 март  ще  попитаме трудно ли се открива щастието и каква е цената му?  Чуйте  какво мислят пловдивчани, а след това и психологът доц.д-р Маргарита Бакрачева от Института  за изследване на населението и човека при БАН. 


Щастието има безкрайно много определения, което е най-показателното, че е едновременно категория, вълнуваща всеки човек и че тя е много субективна. Универсалното  обаче са нематериалните неща, които хората свързват с щастието. На първо място е здравето, добрите взаимоотношения с близките, с приятелите, факт е, че при въпро за щастието, всички свързват отговорите с нематериални категории.  При нас българите има един специфичен индивидуализъм - хората си помагат, когато са в беда, но невинаги успяват да се радват достатъчно на проблемите на другите. Неизменно свързано с щастието обаче е усещането за общност, усещането, че сме приети от тази общност и се чувстваме у дома си.

В света има държави, които имат Министерство на щастието. Това, което е провокирало връзката между психологията и икономиката по отношение на психичното благополучие и здраве, е чисто икономическият фактор. Защото когато хората се чувстват добре, те са и по-работоспособни. Връзката е доста директна. А по отношение на множеството индекси и международни сравнения, които се правят от десетилетия, този индекс „щастие“  определя не точно самата дума щастие, колкото цялото ни психично благополучие. Той съдържа и субективното усещане за щастие и същевременно – удовлетвореността, която хората изпитват  от работата, от хората, от всичко.

Има голяма разлика в това, дали питаме хората чувстват ли се щастливи или какво е за тях щастието, когато ние ги отправяме в конкретна категория. Друг обаче е въпросът, когато измерваме индекса „щастие“ и при него отговорите са по скала. Ако определяме от 1 до 7 или от 1 до 10, хората твърдят, че са щастливи, но избират ниските категории и това ни отнася във всички междукултурни сравнения в дъното на таблиците. Това е и парадоксът, обясняващ защо  българинът е щастлив, въпреки че е неудовлетворен от живота. Когато имаме пред себе си цифри, ние използваме все пак материални индикатори, които не описват  напълно какво означава щастието и то се свежда до удовлетворението от здравни услуги, и пътищата напр. Тогава се отдалечаваме от това, което е вътре в нас. В единия случай цифрите ни вкарват в материалните измерения и не можем да се абстрахираме от средата, а  когато въпросът е отворен „щастлив ли си“, тогава се обръщаме към себе си и към духовните неща.  При нас се запазва трайна тенденцията да не сме особено щастливи, има съществена пропаст дали анкетата се прави в рамките на държавата и хората се сравняват помежду си или когато правим сравнение с други държави и там има различни макро-  влияния.

 В наши ръце обаче е да не пропускаме момента. Ако сме фиксирани в миналото или в бъдещето, поставяйки си различни цели, пропускаме да изживеем пълноценно момента. А щастието е именно в това – „при нас“ „тук и сега“, усмивката на лицето на другия.

Повече от разговора с доц.д-р Маргарита Бакрачева чуйте от звуковия файл. 


print Отпечатай
Още от категорията

Трябва хармония между интересите на инвеститорите и обществото

 Архитектурно студио „АРКОНТ-А“  получи тазгодишната награда „Пловдив“ за архитектура.  От пластовете на  времето като археология  през конструктивните решения за сградите до модерните градоустройствени решения, зачитащи противоречивия обществен вкус -  арх. Радка Стефанова и арх. Стефан Стефанов за ангажиментите на държавата, Общината и..

публикувано на 25.05.17 в 11:11

Броят на бъбречно болните расте непрекъснато

Какви опасности крият за здравето ни високото кръвно налягане и наднорменото тегло? И още – защо е необходимо да се погрижим за бъбреците си, когато тези фактори са налице? Отговор дава инициативата на Фейсбук страницата „Приятели на бъбреците“ – част от националната кампания за информираност и превенция на бъбречните заболявания. По темата –..

публикувано на 25.05.17 в 10:22

Кирилицата - третата официална азбука в ЕС

Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации ще внесе  петиция, адресирана до Европейския парламент, с настояване кирилицата да бъде утвърдена като част от общоевропейското културно-историческо наследство. Това съобщи за Радио Пловдив Мариела Мутафова от организацията. Тя уточни, че до края на месеца ще бъде оформен документа, за да може да..

публикувано на 24.05.17 в 17:50

Учителят има най- светлата мисия - да служи на бъдещето

Честит празник на Илко Василев – преподавател по български език и литература в ЕГ „Иван Вазов“, чийто ученици миналата година го определиха като „най- обичания, сред най- обичаните“. Според него това е най- българският празник. На 24-ти май Езиковата гимназия изпраща на абитуриентския бал зрелостниците си. Това е много силен випуск деца, с..

обновено на 24.05.17 в 16:52

Наградите "Пловдив" - миг от паметта на града

Носителите на Наградата „Пловдив“  за ярки постижения в областта на  изкуството и културата, реализирани през 2016 година  вече са известни.  Призовете бяха връчени на официална церемония в Дома на културата „Борис Христов“ в десет категории. В най-оспорвания раздел  „Художествена литература“, заради подчертано силните..

обновено на 24.05.17 в 16:49

Честит 24 май от българите в Лондон и Прага !

Нека на българите в чужбина да не се гледа като на " другата България". Ние сме едно. И искаме най-доброто за България , това каза в интервю за Радио Пловдив Снежина Мечева директор на българското училище "Иван Станчов" в Лондон и говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина. Българското училище в Лондон е едно от най-старите..

публикувано на 24.05.17 в 12:40

Джихадистката зараза прониква със скоростта на информацията

Най-малко 22 души загинаха снощи и 59 бяха ранени, включително много деца, при самоубийствено нападение в края на концерт в северния английски град Манчестър, предадоха световните агенции.  Джихадистката групировка "Ислямска държава" пое в социалните мрежи отговорност за атентата, извършен в края на концерта на американската поп изпълнителка Ариана..

публикувано на 23.05.17 в 16:27