Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щастието е свързано с усещането за общност

 Съществува ли индекс на щастието и защо болшинството българи определят себе си като щастливи, но неудовлетворени от живота си хора? В Световния ден на щестието – 20 март  ще  попитаме трудно ли се открива щастието и каква е цената му?  Чуйте  какво мислят пловдивчани, а след това и психологът доц.д-р Маргарита Бакрачева от Института  за изследване на населението и човека при БАН. 


Щастието има безкрайно много определения, което е най-показателното, че е едновременно категория, вълнуваща всеки човек и че тя е много субективна. Универсалното  обаче са нематериалните неща, които хората свързват с щастието. На първо място е здравето, добрите взаимоотношения с близките, с приятелите, факт е, че при въпро за щастието, всички свързват отговорите с нематериални категории.  При нас българите има един специфичен индивидуализъм - хората си помагат, когато са в беда, но невинаги успяват да се радват достатъчно на проблемите на другите. Неизменно свързано с щастието обаче е усещането за общност, усещането, че сме приети от тази общност и се чувстваме у дома си.

В света има държави, които имат Министерство на щастието. Това, което е провокирало връзката между психологията и икономиката по отношение на психичното благополучие и здраве, е чисто икономическият фактор. Защото когато хората се чувстват добре, те са и по-работоспособни. Връзката е доста директна. А по отношение на множеството индекси и международни сравнения, които се правят от десетилетия, този индекс „щастие“  определя не точно самата дума щастие, колкото цялото ни психично благополучие. Той съдържа и субективното усещане за щастие и същевременно – удовлетвореността, която хората изпитват  от работата, от хората, от всичко.

Има голяма разлика в това, дали питаме хората чувстват ли се щастливи или какво е за тях щастието, когато ние ги отправяме в конкретна категория. Друг обаче е въпросът, когато измерваме индекса „щастие“ и при него отговорите са по скала. Ако определяме от 1 до 7 или от 1 до 10, хората твърдят, че са щастливи, но избират ниските категории и това ни отнася във всички междукултурни сравнения в дъното на таблиците. Това е и парадоксът, обясняващ защо  българинът е щастлив, въпреки че е неудовлетворен от живота. Когато имаме пред себе си цифри, ние използваме все пак материални индикатори, които не описват  напълно какво означава щастието и то се свежда до удовлетворението от здравни услуги, и пътищата напр. Тогава се отдалечаваме от това, което е вътре в нас. В единия случай цифрите ни вкарват в материалните измерения и не можем да се абстрахираме от средата, а  когато въпросът е отворен „щастлив ли си“, тогава се обръщаме към себе си и към духовните неща.  При нас се запазва трайна тенденцията да не сме особено щастливи, има съществена пропаст дали анкетата се прави в рамките на държавата и хората се сравняват помежду си или когато правим сравнение с други държави и там има различни макро-  влияния.

 В наши ръце обаче е да не пропускаме момента. Ако сме фиксирани в миналото или в бъдещето, поставяйки си различни цели, пропускаме да изживеем пълноценно момента. А щастието е именно в това – „при нас“ „тук и сега“, усмивката на лицето на другия.

Повече от разговора с доц.д-р Маргарита Бакрачева чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38