РЕКЛАМА

Щастието е свързано с усещането за общност

 Съществува ли индекс на щастието и защо болшинството българи определят себе си като щастливи, но неудовлетворени от живота си хора? В Световния ден на щестието – 20 март  ще  попитаме трудно ли се открива щастието и каква е цената му?  Чуйте  какво мислят пловдивчани, а след това и психологът доц.д-р Маргарита Бакрачева от Института  за изследване на населението и човека при БАН. 


Щастието има безкрайно много определения, което е най-показателното, че е едновременно категория, вълнуваща всеки човек и че тя е много субективна. Универсалното  обаче са нематериалните неща, които хората свързват с щастието. На първо място е здравето, добрите взаимоотношения с близките, с приятелите, факт е, че при въпро за щастието, всички свързват отговорите с нематериални категории.  При нас българите има един специфичен индивидуализъм - хората си помагат, когато са в беда, но невинаги успяват да се радват достатъчно на проблемите на другите. Неизменно свързано с щастието обаче е усещането за общност, усещането, че сме приети от тази общност и се чувстваме у дома си.

В света има държави, които имат Министерство на щастието. Това, което е провокирало връзката между психологията и икономиката по отношение на психичното благополучие и здраве, е чисто икономическият фактор. Защото когато хората се чувстват добре, те са и по-работоспособни. Връзката е доста директна. А по отношение на множеството индекси и международни сравнения, които се правят от десетилетия, този индекс „щастие“  определя не точно самата дума щастие, колкото цялото ни психично благополучие. Той съдържа и субективното усещане за щастие и същевременно – удовлетвореността, която хората изпитват  от работата, от хората, от всичко.

Има голяма разлика в това, дали питаме хората чувстват ли се щастливи или какво е за тях щастието, когато ние ги отправяме в конкретна категория. Друг обаче е въпросът, когато измерваме индекса „щастие“ и при него отговорите са по скала. Ако определяме от 1 до 7 или от 1 до 10, хората твърдят, че са щастливи, но избират ниските категории и това ни отнася във всички междукултурни сравнения в дъното на таблиците. Това е и парадоксът, обясняващ защо  българинът е щастлив, въпреки че е неудовлетворен от живота. Когато имаме пред себе си цифри, ние използваме все пак материални индикатори, които не описват  напълно какво означава щастието и то се свежда до удовлетворението от здравни услуги, и пътищата напр. Тогава се отдалечаваме от това, което е вътре в нас. В единия случай цифрите ни вкарват в материалните измерения и не можем да се абстрахираме от средата, а  когато въпросът е отворен „щастлив ли си“, тогава се обръщаме към себе си и към духовните неща.  При нас се запазва трайна тенденцията да не сме особено щастливи, има съществена пропаст дали анкетата се прави в рамките на държавата и хората се сравняват помежду си или когато правим сравнение с други държави и там има различни макро-  влияния.

 В наши ръце обаче е да не пропускаме момента. Ако сме фиксирани в миналото или в бъдещето, поставяйки си различни цели, пропускаме да изживеем пълноценно момента. А щастието е именно в това – „при нас“ „тук и сега“, усмивката на лицето на другия.

Повече от разговора с доц.д-р Маргарита Бакрачева чуйте от звуковия файл. 


print Отпечатай
Още от категорията

Хипотезата за правителство на ГЕРБ и ОП е благоприятна

Всяка една победа на ГЕРБ щеше да е голяма дори с половин глас, защото за четвърти път партията печели парламентарни избори и то за втори след 2013-та ги печели в немного добра политическа обстановка.  Този път не бяхме в хипотезата „Всички срещу ГЕРБ", но въпреки това, след оставката на Борисов 2 очакванията за срив втори път не се сбъднаха –..

публикувано на 27.03.17 в 16:39

ГЕРБ спечели, защото даде на хората перспектива и оптимизъм

За мен нямаше изнедади в деня на вота, може би изненадани са били само трите малки десни партии, но пък те явно не са учили математика, това заяви в интервю за Радио Пловдив политологът Димитър Аврамов. Тези партии оставиха хиляди десни хора в България без политическо представителство и не мога да кажа защо го сториха – въпросът изисква явно..

публикувано на 27.03.17 в 15:26

ГЕРБ ще направи правителство на малцинството, подкрепено от ОП

БСП повиши двойно резултата си, но ГЕРБ запази позицията си, това е изводът на пловдивския журналист и създател на сайта "Политика" Любомир Минчев за финала от предсрочните парламентарни избори.  Според него резултатите от вота в Пловдив имат особености, защото двете градски партии „Съюз за Пловдив“ и „Кауза Пловдив“ участваха самостоятелно на..

обновено на 27.03.17 в 15:04

Пирова победа за Борисов

„ Пирова победа за Борисов или всички сметки на Борисов излязоха “ – така социологът Първан Симеонов от „Галъп“ коментира изборните резултати в интервю за Радио Пловдив. „ Пирова победа защо? Защото основното питане е: Кому беше нужно това нещо? И второ – получи се „от трън та на глог“, както е казал народът. След като Борисов трябваше..

публикувано на 27.03.17 в 14:41

Очаквам тройна коалиция център - дясно

Би могло да има и правителство на малцинството, и двупартийна коалиция. И двете са познати в демократичната парламентарна практика.  Само че, една двупартийна коалиция в момента ще бъде със 122-ма депутати , което е опасно близко до границата .  Това коментира пред Радио Пловдив проф. Михаил Константинов,  председател на..

публикувано на 27.03.17 в 14:25

Двупартийната коалиция в 44-тото НС е абсолютно задължителна

С вота ни бе възстановен онзи двублоков модел, който гарантира европейското развитие на страната ни , коментира политологът Румяна Коларова в интервю за Радио Пловдив.  Кризата, която бе регистрирана  електорално при президентските избори на ГЕРБ бе преодоляна, смята още Коларова и уточни, че резултатите сега са по-слаби за ГЕРБ в сравнение с..

публикувано на 27.03.17 в 13:29

Подавам оставка с надежда за дясно единство

Радан Кънев подаде оставка като лидер на коалицията "Нова република". В следобедните часове ще направи същото и като лидер на "Демократи за силна България". Политикът заяви, че подава оставка не само заради слабия резултат на Нова република, но и в името на това десницата да се обедини в близко бъдеще Кънев изтъкна, че отчита себе си като пречка за..

публикувано на 27.03.17 в 13:15