РЕКЛАМА

Щастието е свързано с усещането за общност

 Съществува ли индекс на щастието и защо болшинството българи определят себе си като щастливи, но неудовлетворени от живота си хора? В Световния ден на щестието – 20 март  ще  попитаме трудно ли се открива щастието и каква е цената му?  Чуйте  какво мислят пловдивчани, а след това и психологът доц.д-р Маргарита Бакрачева от Института  за изследване на населението и човека при БАН. 


Щастието има безкрайно много определения, което е най-показателното, че е едновременно категория, вълнуваща всеки човек и че тя е много субективна. Универсалното  обаче са нематериалните неща, които хората свързват с щастието. На първо място е здравето, добрите взаимоотношения с близките, с приятелите, факт е, че при въпро за щастието, всички свързват отговорите с нематериални категории.  При нас българите има един специфичен индивидуализъм - хората си помагат, когато са в беда, но невинаги успяват да се радват достатъчно на проблемите на другите. Неизменно свързано с щастието обаче е усещането за общност, усещането, че сме приети от тази общност и се чувстваме у дома си.

В света има държави, които имат Министерство на щастието. Това, което е провокирало връзката между психологията и икономиката по отношение на психичното благополучие и здраве, е чисто икономическият фактор. Защото когато хората се чувстват добре, те са и по-работоспособни. Връзката е доста директна. А по отношение на множеството индекси и международни сравнения, които се правят от десетилетия, този индекс „щастие“  определя не точно самата дума щастие, колкото цялото ни психично благополучие. Той съдържа и субективното усещане за щастие и същевременно – удовлетвореността, която хората изпитват  от работата, от хората, от всичко.

Има голяма разлика в това, дали питаме хората чувстват ли се щастливи или какво е за тях щастието, когато ние ги отправяме в конкретна категория. Друг обаче е въпросът, когато измерваме индекса „щастие“ и при него отговорите са по скала. Ако определяме от 1 до 7 или от 1 до 10, хората твърдят, че са щастливи, но избират ниските категории и това ни отнася във всички междукултурни сравнения в дъното на таблиците. Това е и парадоксът, обясняващ защо  българинът е щастлив, въпреки че е неудовлетворен от живота. Когато имаме пред себе си цифри, ние използваме все пак материални индикатори, които не описват  напълно какво означава щастието и то се свежда до удовлетворението от здравни услуги, и пътищата напр. Тогава се отдалечаваме от това, което е вътре в нас. В единия случай цифрите ни вкарват в материалните измерения и не можем да се абстрахираме от средата, а  когато въпросът е отворен „щастлив ли си“, тогава се обръщаме към себе си и към духовните неща.  При нас се запазва трайна тенденцията да не сме особено щастливи, има съществена пропаст дали анкетата се прави в рамките на държавата и хората се сравняват помежду си или когато правим сравнение с други държави и там има различни макро-  влияния.

 В наши ръце обаче е да не пропускаме момента. Ако сме фиксирани в миналото или в бъдещето, поставяйки си различни цели, пропускаме да изживеем пълноценно момента. А щастието е именно в това – „при нас“ „тук и сега“, усмивката на лицето на другия.

Повече от разговора с доц.д-р Маргарита Бакрачева чуйте от звуковия файл. 


print Отпечатай
Още от категорията

Част от случаите на насилие са показни акции

Не мисля, че ще се върнат онези диви мутренски времена от 90-те години. Не забравяйте, че те облякоха костюми и сложиха вратовръзки. Агресията днес е рафинирана.  Това заяви доктор Веселин Герев, психолог и психиатър по повод зачестилите случаи на агресия. Той не изключи случаите на насилие да се насочват в определена посока и..

публикувано на 27.07.17 в 10:56

Напрежението ще продължи да расте и през есента

Надявам се, че политическото противопоставяне няма да се опита да сърфира върху усещането за несигурност и липса на респект към институциите. Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Антоний Гълъбов. По повод декларацията на БСП и предупреждението, че се завръщат мутренските времена в България, професор Гълъбов заяви:  През..

публикувано на 27.07.17 в 10:10

По пътя на еделвайса - туристи тръгват по Балкана

Представяме ви едно лятно приключение, зад което стоят любителите на природата от Пловдив, Карлово, Пазарджик и София. Точно днес стартира четиридневен поход из най-живописната част по билото на Стара планина. Края на юли-началато на август е времето, когато в Балкана може да се открие магичното цвете – еделвайс . Организатор на летния..

публикувано на 26.07.17 в 15:49

Пловдивчани за поисканите нови цени на такситата

Такситата в Пловдив ще поскъпнат с 15 стотинки на километър от 1 август, ако на сесията в четвъртък  Общинският съвет гласува новата тарифа.  Промяната е поискана от две асоциации - Националанта асоциация за  защита на превозвачите и таксиметровите водачи – Пловдив и  Асоциацията на таксиметровите водачи – Пловдив. Предложението е..

публикувано на 26.07.17 в 15:35

МО не е Дядо Коледа, за да подари имот за пловдивска опера

Ще има нов подход по отношение на предоставянето на военни имоти на други институции. Това каза пред журналисти на полигона "Црънча" министърът на отбраната Красимир Каракачанов по повод намеренията на Инициативен комитет от Пловдив да поиска щаба на 68-ма бригада "Специални сили" в града за Дом на операта.  Министерството на отбраната не е..

публикувано на 26.07.17 в 14:37

На обществото се подхвърлят псевдосюжети и скандали

Възможно е някой да търси умишлена дестабилизация и медиен ефект с нападенията над лекари, нотариуси, сблъсъци в ромските махали, и това създава леко чувство за безалтернативност и безпомощност , коментира за Радио Пловдив политологът Първан Симеонов , който написа във Фейсбук след нападението над журналиста Иво Никодимов "Какво става, по дяволите?"...

публикувано на 26.07.17 в 11:15

Асеновградчани ще притискат властите за още мерки

Предприетите до момента стъпки на властите в Асеновград са недостатъчни, но все пак в правилната посока – така коментира пред Радио Пловдив резултатите от вчерашната среща с кмета на града Емил Караиванов един от лидерите на инициативния граждански комитет Иво Величков. Той обаче подчерта, че въпреки напрежението, натрупаните проблеми трябва да се..

обновено на 26.07.17 в 10:37