Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В " Южен" ремонтират улици, строят паркинги, тротоари и детска градина

Символичен старт на пълната реконструкция на ул. „Борис Шивачев“, която се намира между „Димитър Талев“ и „Македония“ направиха кметът на Пловдив Иван Тотев и районният кмет Борислав Инчев. 

Той съобщи, че с асфалтирането на тази най-проблемна улица в „Южен“ дават начало на капиталовата програма на района, която е на стойност 700 000 лева. 

Борислав Инчев посочи, че проектът за улицата се работи от една година и общата инвестиция е 60 000 лева. Ще бъде изградена пътна част, като ще се поставят нови тротоари, улично осветление и дъждоприемни шахти. Това е първа част на улицата, поясни още Инчев и каза, че до 40 дни ще има нова пътна отсечка.

Ще се асфалтира ул. „Етна“, както и предстои изграждането на паркинг на улица „Одеса“. В "Южен" ще има и три изцяло нови детски площадки - в кв. Коматево, ж.к. "Южен" и на „Стефан Стамболов“. Ще има и нов паркинг на ул. "Димитър Талев" за 140 000 лева до „Хаджията Груев“ за 65 автомобила.

Предстои да се направи нов проект за ул. „Даме Груев“, каза кметът Иван Тотев, като той уточни, че има отделени като за начало от бюджета - 1 млн. лева за тази реконструкция.  Ще се осигурят и паркоместа по ул. „Даме Груев“, обеща Тотев и допълни, че по негови изчисления ще са нужни общо 2 млн. лева за тази улица.

Кметът обяви, че започва работа по „Коматевско шосе“, като в петък е подписал и последните договори за отчуждителните процедури за новия бул. „Северен“. Той смята, че тази година ще има сериозен напредък и за проекта „Модър –Царевец“.

Строителната програма на "Южен" включва и новата детска градина „Ралица“ за 1 042 000 лева за общо 270 календарни дни.  Там яслените групи се помещаваха в стари бараки, строени през 70-те години на мин. век. Двуетажното строителство ще осигури места за 100 деца от кв. Коматево с най-съвременни условия за малчуганите. 

Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39