РЕКЛАМА

Няма установени нови случаи на морбили

| обновено на 21.03.17 в 08:29

Няма установени нови случаи на морбили, след като вчера беше доказана диагнозата на дете и две жени. Това потвърди пред "Хоризонт"  на БНР д-р Радосвета Филиповаот Министерството на здравеопазването.

Д-р Радосвета Филипова посочи още, че в страната има достатъчно ваксини срещу морбили.

Екип от  Министерството на здравеопазването ще посети Пловдив утре, за да провери на място общата организация и изпълнението на дадените указания за работа в огнищата на случаи от заболяването, съобщи министър Илко Семерджиев.

Диагнозата е потвърдена за две жени  и две годишното дете, прието миналата седмица  в Инфекциозна клиника на Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив.  Това съобщи д-р Моника Троянчева от РЗИ -Пловдив.

Едната пациентка е на 20 години и е от пловдивското село Златитрап, втората болна е на 24 години и е от Чешнегирово. Освен тях се чака и резултата на още едно седем месечно бебе от Столипиново, което поради възрастта  му все още не е имунизирано и е със съмнение, че е болно. Това уточни проф. Мариана Стойчева, началник на клиниката по инфекциозни болести в Университетската болница "Свети Георги".

С новите, общо случаите с морбили стават четири.

От РЗИ уточниха, че  диагноза за двете жени и детето е потвърдена  в Националната референтна лаборатория на Националния център за заразни и паразитни болести в София. 

Двете жени са с клиника, която е типична за острото инфекциозно заболяване. Едната  не  е била имунизирана като дете, а другата не знае. Едната е майка на малко дете, което е във висок риск и ще бъде под наблюдение. 

До дни се очаква и окончателния резултат на бебето,  което  също е  със съмнение за дребна шарка и  е на лечение в Инфекциозна клиника. 

В момента се издирват всички близки на болните, предприети са и  всички необходими противоепидемични мерки за недопускане разпространението на заболяването. По думите на д-р Троянчева  тези, които подлежат на ваксина, ще се ваксинират, другите ще бъдат под наблюдение 17 дни.

Според епидемиолозите ситуацията  е сериозна, тъй като двете жени са били контактни с доста хора, докато са лежали в други отделения със съмнения за пневмонии и с катар на горните дихателни пътища, до преди да избият обривите. 

При необходимост ще се пристъпи и към имунизация на групи от населението извън имунизационния календар, категорични са от РЗИ.

За да предпази населението от епидемия от морбили, Министерството на здравеопазването изготвя заповед за създаване на координационен съвет за контрол и управление на превантивните дейности. В момента с приоритет се извършва имунизацията на лица до 18-годишна възраст в огнищата на случаи от морбили - съседни семейства, роднини и приятели, които са били в контакт и е съществувала възможност от заразяване. Едновременно в цялата страна се прави преглед на неимунизираните деца в пациентските листи на общопрактикуващите лекари  и се извършва селективна имунизация, посочват от МЗ.

Контролът по изпълнението на тази задача е възложен на  регионалните здравни инспекции, а екип на министерството ще посети Пловдив утре, за да провери на място общата организация и изпълнението на дадените указания за работа в огнищата на случаи от морбили и в рисковите  групи. Към момента не се предвижда провеждане на масова имунизация против морбили и разкриване на пунктове за имунизация. Министерството на здравеопазването работи активно за бързото ваксиниране на неимунизираните деца в цялата страна и призовава всички родители максимално да съдействат на личните лекари.

Последната епидемия в България бе регистрирана през 2009 – 2010 г. с над 24 000 заболели и 24 смъртни случая, като над 95% от заболелите бяха от малцинствен произход, а повечето - без данни за проведена имунизация.


Още от категорията

Кметът на Войнягово взел 150 лева, за да прикрие добив на инертни материали от р. Стряма

Под ръководството на Районната прокуратура в Карлово продължават процесуално-следствените действия по случая със задържания вчера кмет на село Войнягово Тодор Танковски. Днес предстои повдигане на обвинение и преценка дали да му бъде поискана по-тежка мярка за неотклонение. От вчера той е в ареста с полицейска заповед за задържане. Досъдебното..

обновено на 19.06.18 в 13:55

Джип се удари в разделителната ограда на "Васил Априлов"

Джип, управлявана от 47-годишна жена, се е блъснал в разделителната ограда на бул."Васил Априлов" в Пловдив.  Няколко метра от оградата са счупени, а предницата на автомобила с марка "Тойота" е смачкана и от удара е паркирана  в  насрещното платно. Шофьорката на колата е откарана с линейка в болница.  По първоначални данни  на жената  е прилошало...

публикувано на 19.06.18 в 13:51

Отново жестокост - мъж влачи с колата си кучета по улиците на Пещера

Служители на РУ - Пещера са задържали мъж, влачил последователно две кучета с автомобила си. Вчера следобед в полицейското управление е получен сигнал от граждани за нехуманно отношение към животни. След сигнала е засечен автомобил, който влачи кучето из улиците на града. Собственикът на колата е на 67г. от Самоков.  Проверката показала, че кучетата..

публикувано на 19.06.18 в 13:35

От втори опит и с критично мнозинство ОбС прие отчета и програмата на "Пловдив 2019"

С 26 гласа „за”, 1 „против” и 12 „въздържали се” общинските съветници приеха бюджета и програмата на Общинска фондация „Пловдив 2019”. Бюджетът на фонадцията е 12 555 679 лв. Пепа Деведжиева и Божидар Здравков РБ направиха остри забележки от трибуната за използваните обилно чуждици в документите на фондацията, като ги призоваха да използват..

публикувано на 19.06.18 в 12:56

С 80 000 лева започва изграждане на могоетажен паркинг в "Западен"

С 36 гласа „за”, 2 „против” и 8 „въздържали се” съветниците отпуснаха средства за изграждането на първия общински многоетажен паркинг в район „Западен” с обща планирана сума от 3,5 млн. лв. Кметът на района Димитър Колев представи пред старейшините количествено-стойностните сметки по проекта. В тази бюджетна година се искат 80 000 лв., а останалите –..

публикувано на 19.06.18 в 12:00
Иван Тонев говори пред общинските съветници

ОбС гласува 200 хил. лева за Операта и 20 000 за филма "Смутни времена"

20 000 лв. от общинския бюджет за дофинансиране на филма „Смутни времена”, който се снима с участието на представители на сдружение „Хайдути”, предложи съветникът Слави Георгиев от ПФ. " Бюджетът на лентата е 168 000 лв. и голяма част от парите са събрани, затова предлагам тази сума", аргументира се той.  В залата на ОбС дойдоха 2-ма..

обновено на 19.06.18 в 11:08

Спряха от експлоатация газстанция в Стамболийски

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ спря от експлоатация автомобилна газоснабдителна станция, съобщиха от агенцията.  След получен сигнал от гражданин и внезапна проверка на инспекторите на агенцията е установено, че на нея се извършва пълнене на бутилки за битови нужди, което е забранено от закона. Констатирано е и че..

публикувано на 19.06.18 в 11:08