РЕКЛАМА

Няма установени нови случаи на морбили

| обновено на 21.03.17 в 08:29

Няма установени нови случаи на морбили, след като вчера беше доказана диагнозата на дете и две жени. Това потвърди пред "Хоризонт"  на БНР д-р Радосвета Филиповаот Министерството на здравеопазването.

Д-р Радосвета Филипова посочи още, че в страната има достатъчно ваксини срещу морбили.

Екип от  Министерството на здравеопазването ще посети Пловдив утре, за да провери на място общата организация и изпълнението на дадените указания за работа в огнищата на случаи от заболяването, съобщи министър Илко Семерджиев.

Диагнозата е потвърдена за две жени  и две годишното дете, прието миналата седмица  в Инфекциозна клиника на Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив.  Това съобщи д-р Моника Троянчева от РЗИ -Пловдив.

Едната пациентка е на 20 години и е от пловдивското село Златитрап, втората болна е на 24 години и е от Чешнегирово. Освен тях се чака и резултата на още едно седем месечно бебе от Столипиново, което поради възрастта  му все още не е имунизирано и е със съмнение, че е болно. Това уточни проф. Мариана Стойчева, началник на клиниката по инфекциозни болести в Университетската болница "Свети Георги".

С новите, общо случаите с морбили стават четири.

От РЗИ уточниха, че  диагноза за двете жени и детето е потвърдена  в Националната референтна лаборатория на Националния център за заразни и паразитни болести в София. 

Двете жени са с клиника, която е типична за острото инфекциозно заболяване. Едната  не  е била имунизирана като дете, а другата не знае. Едната е майка на малко дете, което е във висок риск и ще бъде под наблюдение. 

До дни се очаква и окончателния резултат на бебето,  което  също е  със съмнение за дребна шарка и  е на лечение в Инфекциозна клиника. 

В момента се издирват всички близки на болните, предприети са и  всички необходими противоепидемични мерки за недопускане разпространението на заболяването. По думите на д-р Троянчева  тези, които подлежат на ваксина, ще се ваксинират, другите ще бъдат под наблюдение 17 дни.

Според епидемиолозите ситуацията  е сериозна, тъй като двете жени са били контактни с доста хора, докато са лежали в други отделения със съмнения за пневмонии и с катар на горните дихателни пътища, до преди да избият обривите. 

При необходимост ще се пристъпи и към имунизация на групи от населението извън имунизационния календар, категорични са от РЗИ.

За да предпази населението от епидемия от морбили, Министерството на здравеопазването изготвя заповед за създаване на координационен съвет за контрол и управление на превантивните дейности. В момента с приоритет се извършва имунизацията на лица до 18-годишна възраст в огнищата на случаи от морбили - съседни семейства, роднини и приятели, които са били в контакт и е съществувала възможност от заразяване. Едновременно в цялата страна се прави преглед на неимунизираните деца в пациентските листи на общопрактикуващите лекари  и се извършва селективна имунизация, посочват от МЗ.

Контролът по изпълнението на тази задача е възложен на  регионалните здравни инспекции, а екип на министерството ще посети Пловдив утре, за да провери на място общата организация и изпълнението на дадените указания за работа в огнищата на случаи от морбили и в рисковите  групи. Към момента не се предвижда провеждане на масова имунизация против морбили и разкриване на пунктове за имунизация. Министерството на здравеопазването работи активно за бързото ваксиниране на неимунизираните деца в цялата страна и призовава всички родители максимално да съдействат на личните лекари.

Последната епидемия в България бе регистрирана през 2009 – 2010 г. с над 24 000 заболели и 24 смъртни случая, като над 95% от заболелите бяха от малцинствен произход, а повечето - без данни за проведена имунизация.


Още от категорията

Шефът на полицията в Раковски остава в ареста за постоянно

Началникът на РПУ-Раковски Георги Илиев остава с най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража – реши пловдивският Окръжен съд. Мотивите на магистратите са, че ако е с по-лека мярка, обвиняемият може да повлияе на свидетели по делото. Защитникът на Илиев адвокат Стоян Донков заяви, че подзащитният му няма общо с подкупа, уговорен и..

обновено на 23.04.18 в 21:12

Габриела Медарова излезе от ареста

21-годишната Габриела Медарова, която миналата неделя в нетрезво състояние и след употреба на наркотици блъсна последователно 10 автомобила, е освободена от ареста.  След като прекара 72 часа зад решетките, в четвъртък съдът и определи парична гаранция от 20 хил. лв.  Защитата на младата жена обяви, че ще обжалва размера на гаранцията, като прекален..

публикувано на 23.04.18 в 21:12

До 10 дни отварят ул. "Иван Вазов" за движение

Комисия, начело със зам.-кмета по транспорт Златин Велев, ще търси решение как да бъде отворена за движение автомобили улица „Иван Вазов“ в Пловдив.   Специалистите ще заседват утре и се очаква още в края на тази седмица или максимум до 10 дни да бъде пуснат трафика по емблематичната улица на изгорелите тютюневи складове.   Кметът Иван Тотев..

обновено на 23.04.18 в 17:01

Пловдив откри процедура за строежа на многоетажен паркинг и две пасарелки

Община Пловдив обяви поръчка за проектиране на мноегоетажен паркинг на ул. „4 януари“, на мястото на бившата ТЕЛК.  Стойността на поръчката е 79 000 лева без ДДС.  От обявлението става ясно, че предстои и ремонт на улицата в участъка от бул. „Шести септември” до бул. „Марица-юг”.  Цената е 12 500 лева без ДДС. В предмета на същата обществена..

публикувано на 23.04.18 в 16:17

Рискът за мечетата, открити край Барутин, остава, грижите са денонощни

Спасените край Доспат мечета са под денонощно наблюдение, оцеляването им остава под въпрос, съобщиха от фондация "Четири лапи". В събота при съвместна акция на Министерство на околната среда и водите, Регионална инспекция по околна среда и води - Смолян и фондация "Четири лапи" са били спасени три мечета, намерени край пътя до родопското с. Барутин, в..

публикувано на 23.04.18 в 15:35

Нощни автобуси по пет линии тръгват в Пловдив

Предстои пускането на пет автобусни линии от пловдивския градски транспорт с нощни маршрути, съобщи кметът Иван Тотев.В част от линиите вече работи и електронното таксуване, но засега при слаб интерес.  До полунощ ще се движат автобуси по линиите 1, 6, 12, 21 и 44. Подбрани са така, че късни автобуси да има за всеки от районите в града. Решение..

обновено на 23.04.18 в 15:22

Внимавайте, измамници събират по Главната пари за "благотворителност"!

За зачестили случаи на измамна благотворителност в полза на социалните институции в Пловдив предупреди зам.- кметът Георги Титюков и  призова за повишено внимание  всички, които са  благородно настроени да даряват средства.  Има много измамници по Главната, ходят по входове, магазини и звънят на хората. Предлагат картички, късат квитанции, но не се..

публикувано на 23.04.18 в 15:22