РЕКЛАМА

Врагът на Турция се търси в Европа

Мехмед Юмер е главен редактор на в. „Седмичен обзор”, който е единстненият двуезичен вестник у нас. Изданието е приемник на в. „Заман-България”, който спря да излиза през лятото на миналата година.

За Радио Пловдив Мехмед Юмер коментира причината за обтегнатите отношения на Турция с Европейския съюз: „Главната причина е, че на 16 април ще се гласува референдум за поправки в Конституцията и утвърждаване на президентска република. Трябваше да се обрисува чуждия враг, апликиран с крайни определения. Целта е да консолидират привържениците на Ердоган, а колебаещите се да се мотивират и гласуват с „Да”. 
Турски сайтове пишат, че отново се говори за музея „Света София”. Отново се вади версията, че може да се превърне в джамия, каза журналистът.

Врагът на Турция се търси в Европа. Ердоган иска да утвърди еднолична власт, но с такова управление, не може  да преговаря за членство в ЕС. Вероятно след референдума ще търси дипломатически решения за преговорите с ЕС, коментира главният редактор на в. "Седмичен обзор". 

Интервюто с Мехмед Юмер е в звуковия файл.


print Отпечатай
Още от категорията

Трябва хармония между интересите на инвеститорите и обществото

 Архитектурно студио „АРКОНТ-А“  получи тазгодишната награда „Пловдив“ за архитектура.  От пластовете на  времето като археология  през конструктивните решения за сградите до модерните градоустройствени решения, зачитащи противоречивия обществен вкус -  арх. Радка Стефанова и арх. Стефан Стефанов за ангажиментите на държавата, Общината и..

публикувано на 25.05.17 в 11:11

Броят на бъбречно болните расте непрекъснато

Какви опасности крият за здравето ни високото кръвно налягане и наднорменото тегло? И още – защо е необходимо да се погрижим за бъбреците си, когато тези фактори са налице? Отговор дава инициативата на Фейсбук страницата „Приятели на бъбреците“ – част от националната кампания за информираност и превенция на бъбречните заболявания. По темата –..

публикувано на 25.05.17 в 10:22

Кирилицата - третата официална азбука в ЕС

Асоциация за социална отговорност и развитие чрез иновации ще внесе  петиция, адресирана до Европейския парламент, с настояване кирилицата да бъде утвърдена като част от общоевропейското културно-историческо наследство. Това съобщи за Радио Пловдив Мариела Мутафова от организацията. Тя уточни, че до края на месеца ще бъде оформен документа, за да може да..

публикувано на 24.05.17 в 17:50

Учителят има най- светлата мисия - да служи на бъдещето

Честит празник на Илко Василев – преподавател по български език и литература в ЕГ „Иван Вазов“, чийто ученици миналата година го определиха като „най- обичания, сред най- обичаните“. Според него това е най- българският празник. На 24-ти май Езиковата гимназия изпраща на абитуриентския бал зрелостниците си. Това е много силен випуск деца, с..

обновено на 24.05.17 в 16:52

Наградите "Пловдив" - миг от паметта на града

Носителите на Наградата „Пловдив“  за ярки постижения в областта на  изкуството и културата, реализирани през 2016 година  вече са известни.  Призовете бяха връчени на официална церемония в Дома на културата „Борис Христов“ в десет категории. В най-оспорвания раздел  „Художествена литература“, заради подчертано силните..

обновено на 24.05.17 в 16:49

Честит 24 май от българите в Лондон и Прага !

Нека на българите в чужбина да не се гледа като на " другата България". Ние сме едно. И искаме най-доброто за България , това каза в интервю за Радио Пловдив Снежина Мечева директор на българското училище "Иван Станчов" в Лондон и говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина. Българското училище в Лондон е едно от най-старите..

публикувано на 24.05.17 в 12:40

Джихадистката зараза прониква със скоростта на информацията

Най-малко 22 души загинаха снощи и 59 бяха ранени, включително много деца, при самоубийствено нападение в края на концерт в северния английски град Манчестър, предадоха световните агенции.  Джихадистката групировка "Ислямска държава" пое в социалните мрежи отговорност за атентата, извършен в края на концерта на американската поп изпълнителка Ариана..

публикувано на 23.05.17 в 16:27