РЕКЛАМА

Врагът на Турция се търси в Европа

Мехмед Юмер е главен редактор на в. „Седмичен обзор”, който е единстненият двуезичен вестник у нас. Изданието е приемник на в. „Заман-България”, който спря да излиза през лятото на миналата година.

За Радио Пловдив Мехмед Юмер коментира причината за обтегнатите отношения на Турция с Европейския съюз: „Главната причина е, че на 16 април ще се гласува референдум за поправки в Конституцията и утвърждаване на президентска република. Трябваше да се обрисува чуждия враг, апликиран с крайни определения. Целта е да консолидират привържениците на Ердоган, а колебаещите се да се мотивират и гласуват с „Да”. 
Турски сайтове пишат, че отново се говори за музея „Света София”. Отново се вади версията, че може да се превърне в джамия, каза журналистът.

Врагът на Турция се търси в Европа. Ердоган иска да утвърди еднолична власт, но с такова управление, не може  да преговаря за членство в ЕС. Вероятно след референдума ще търси дипломатически решения за преговорите с ЕС, коментира главният редактор на в. "Седмичен обзор". 

Интервюто с Мехмед Юмер е в звуковия файл.


Още от категорията

20 февруари - започваме утрото с радио и информация

Събираме в сутрешната ни среща въпросите,   гледните точки и анализите по скандалите на деня: - В програма "Точно днес" интервю с  д-р Нигяр Джафер , заместник - председател на НС и член на комисията по здравеопазване - коментираме актуализацията на бюджета на НЗОК и поисканата оставка на проф. Камен Плочев. - Смяната на касовите апарати няма да..

обновено на 19.02.18 в 17:00

Левски е предвиждал мирен вариант за революция

Проф. Пламен Павлов е автор на книгата „Левски: Другото име на свободата“. Според него, темата предизвиква много коментари, а писанията за Левски ни заливат, над 100 книги и хиляди статии. Каква е истината за Левски, какво дължим на Левски, на човека и личността, днес 19-ти февруари, 145 години по-късно, след гибелта на най-големия син на България?..

публикувано на 19.02.18 в 16:44

Не е вярно, че болниците точат касата, точно обратното е

271 милиона лева дължи НЗОК към болници в чужбина, здравната ни каса е нарушила европейският регламенти и не е платила. Предупреждението на проф. Плочев, чиято оставка сега се иска, е съвсем логично– смята д-р Стойчо Кацаров , председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Ако се търси виновен за създалата си ситуация, то..

публикувано на 19.02.18 в 16:40

Посещението на Орбан в България е "мечешка услуга" за Борисов

Ако използваме думите на Виктор Орбан, че Бойко Борисов е забил брадва в голямо дърво, то посещението на унгарския премиер в страната, която сега председателства Съвета на Европа, е забиване на брадва в малко дърво. Така политологът Георги Киряков коментира в ефира на Радио Пловдив посещението на Виктор Орбан в София. Посещението на унгарския премиер..

публикувано на 19.02.18 в 15:37

Президентът Радев може да е евентуалната промяна

Сблъсъкът между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев, дали е израз на  обществени тенденции и настоения? Ще станат ли факт исканите оставки, как се отразява България в огледалото на европейското председателство, с институционалните и партиини конфликти в момента?  Остана ли усещане за пълзящо напрежение, след като се обясниха и..

публикувано на 19.02.18 в 11:03

"Умни" роботи ще разбират и ще споделят с човека

Международен екип от 11 учени, ръководен от доцент д-р Никола Шакев - заместник директор на Техническия университет - филиал Пловдив в продължение на 3 години трябва да създаде прагматични знания на роботите, така че те да могат да работят и “живеят” заедно с човека в обща среда. Проект “Нови подходи за обучение и адаптация на поведението на..

публикувано на 19.02.18 в 10:59

Левски - велик българин и антена за съвестта ни

145 години от гибелта на Левски е една от най-значимите дати за българите, защото всички ние усещаме със сърцето си, че нямаме друг толкова велик българин, който да е антена на съвестта на българите. Който да е винаги искрящо, макар и мъртво, неукротимо сърце, което разцъфна под дивното небе на едно варварско робство, заяви Божана..

публикувано на 19.02.18 в 10:25