Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платена форма

Предстои още много работа по образователната реформа

| обновено на 21.03.17 в 18:40

 До този момент е изградена законовата рамка на образователната реформа, а оттук нататък предстои още много работа по управление на промяната. Това каза Милена  Дамянова, кандидат за народен представител от партия ГЕРБ. Тя участва в Пловдив в кръгла маса за приоритетите на партията в сектор „Образование“.

„Реформата в образованието стартира- и в системата на средното, на училищното, и в системата на висшето образование. В 43-то Народно събрание бяха направени изменения и най накрая- след обсъждане от повече от 10 години, беше приет Законът за предучилищно и училищно образование. Бяха направени и промени в Закона за висшето образование, насочени към финансово насърчаване на качеството и обвързването на образованието с пазара на труда“ , отчете Данямова. 

Оттук нататък обаче, по думите и, има много работа по управление на промяната. Тя даде за пример Закона за предучилищното и училищното образование, който по думите и е само рамката, грубият строеж, и за да може той да заживее и да стане обитаем, са необходими адекватни подзаконови актове, наредби, нови учебни програми, нови критерии за учебници. 

Тук, според Милена Дамянова, досегашният им коалиционен партньор, управляващ образованието, не се е справил с управлението на тази промяна и не е могъл да въведе плавно закона в действие, поради което са възникнали и напрежения. „Има стандарти, които не са на необходимото ниво и затова ние сме предвидили преглед и актуализиране и промяна на всички държавни образователни стандарти с участието на всички заинтересовани страни- учители, директори, социални партньори, неправителствения сектор. 

Това е подходът, който винаги сме използвали при вземане на конкретни решения в ГЕРБ. Смятаме, че той работи и наистина, когато се вземат дългосрочни решения в сферата на образованието, те трябва да се вземат в диалог и с участието на всички. Целта ни е да гарантираме свободата на учителя, която за нас е най-важна, за да бъде той спокоен, да бъде подкрепен и да може по този начин пък да гарантираме равен шанс за успех за всяко дете“, каза още Милена Дамянова.

Купуването и продаването н агласове е престъпление.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Екзакта": ГЕРБ води с 3% пред БСП, възможен е и шестпартиен парламент

"Екзакта Рисърч Груп" проведе национални представителни изследвания в началото, в средата и в края на изборната кампания. Изследването в самия край на кампанията – четири дни преди вота за парламент показва, че на 26 март 2017 г. биха могли да гласуват около 3,7 млн. избиратели. Противно на очакванията за нов парламент с участието на по-малко на..

обновено на 24.03.17 в 15:02

На финала води ГЕРБ, следват БСП, Патриотите, ДПС и Воля

Дни преди вота картината на електоралните нагласи е следната: сред онези, които се очакват да гласуват за партия или кандидат, 27,1% казват, че ще подкрепят ГЕРБ, 26,5% - БСП.  Дали БСП или ГЕРБ ще спечели изборите ще зависи от поведението на българите в последните часове преди вота. Формулата на влизащите в парламента дни преди вота остава 5+1...

публикувано на 23.03.17 в 16:38

ГЕРБ приближава 3% преднина пред БСП

Преднина от 2.6% за партия ГЕРБ пред БСП на предстоящите извънредни парламентарни избори прогнозира социологическата агенция "Алфа Рисърч Груп". В навечерието на вота проучването ѝ отчита, че ГЕРБ ще получи 31.7% от гласовете на твърдо решилите да участват в изборите. За БСП биха гласували 29.1%. Много близки са позициите между "Обединените..

публикувано на 23.03.17 в 14:01

АФИС: Пет партии влизат в 44-тото НС, победителят e под въпрос

Дни преди извънредните парламентарни избори все още остава неясен отговорът на въпроса кой ще е победителят. С равни възможности за първо място са двете водещи партии БСП и ГЕРБ, като БСП има предимство сред твърдо решените да гласуват, а ГЕРБ все още разполага с резерви за разширяване на електоралната си база сред колебаещите се избиратели, показва..

публикувано на 23.03.17 в 12:06

ЕСТАТ: ГЕРБ води с 2,6% БСП, 6 партии в новото НС

Проучване на ЕСТАТ дни преди вота показва висока готовност за гласуване - 65% са категорични, че ще упражнят правото си на глас на 26 март. Изследването на общественото мнение агенцията е направила между 8 и 15 март и е финансирано със собствени средства. Очакванията на ЕСТАТ са до урните да отидат между 3 700 000 и 3 900 000 избиратели...

публикувано на 22.03.17 в 15:14