Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карантина за контактните с болните и ... за антиваксиналните движения

Поредното изпитание за здравето и обществените системи, които го контролират  е с име "морбили". 

Центърът на заразата е Пловдив и села от областта. Едно от тях е Златитрап.

Задачата на момента - да се овладее заразата, а цялото уравнение е с повече неизвестни- за входа на болестта в страната, спазването на имунизационните правила, отговорността да кажеш "не" на задължителните ваксини....

Д-р Десислава Арабаджиева е  личен лекар от с. Злати трап, откъдето са два от случаите на инфекция-  майка и детето й. Тя разказва за семейството на заразените и за настроенията на хората в селото.

В разговора добавяме и коментар на проф. Иван Иванов  - завеждащ Клиниката по  педиатрия на УМБАЛ "Свети Георги".

В началото майката беше болна с остро вирусно заболяване, тя е имунизирана, когато е била на 12 г., но сега не беше взела мерки за острото вирусно заболяване и се самолекуваше, разказва д-р Арабаджиева. Когато се стигна до приемане в болница със съмнения за напредване на белодзробното заболяване, тогава се появил и обривът и след една седмица и нейното дете – тримесечно бебе, също получи морбили. Ние не знаем как е получила този контакт, но вероятно има румънци в региона, които ходят да изкупуват продукция до съседното село Брестовица, от сега да я договарят и се съмняваме в общи места – магазини, в които се пазарува да има въздушно-капкова инфекция, каквато е морбили. В момента състоянието е стабилно, ще бъде излекувана, но се притесняват нейното семейство да не бъдат поразени контактните – други деца, нейната сестра, братовчеди, но общо взето сме покрили всичко с имунизации и не очакваме други случаи в селото.

Тя е била ваксинирана, а защо не е изградила антитела има много спорни въпроси – как е пренесена ваксината, в хладилна чанта и най-вече качеството на имунизацията. Но в нашите журнали видяхме, че тъй като на всяка ампула се отчита и годността, видяхме че тя е била в срок на годност.

Всички близки на жената са имунизирани с изключение на едно дете, което току що навършва 13 месеца на сестра й и ние сме инструктирани от РЗИ, включително и с писмо с предписание да обхванем всички подлежащи бебета като не се изчакват предишните имунизации по календар една по една веднъж в месеца, а щом има навършени 13 месеца бебето веднага да бъде направена морбили – паротит и рубеола – една обща имунизационна ампула.

Инструкциите са да бъдат имунизирани всички подлежащи и необхванати до този момент. Точно в същото семейство, тъй като те са всъщност 4 деца, но се считат, макар и от ромски произход, са по-заможни, следящи всичко, със самочувствие и имаше спорове по медиите дали да се слагат имунизации и особено, когато закъсняха имунизациите при предишния здравен министър, спорове дали са вредни, точно от тяхното семейство имаше съмнения да се слагат имунизации и има ли вероятност да навредят нещо на детето, но аз ги убедих, че ако в момента детето не е настинало, не е компрометирана имунната  система може спокойно да се сложи имунизацията и да не се стигне до някакво влошаване и проява на самата болест, която слагаме в момента.

И в момента имаме ваксини, те се съхраняват в специален хладилник, наблюдава се температурата и се пишат градусите, за да не са нито много ниски, нито много високи на хладилника – около 8 градуса е най-добре.

 Хубаво е да се сложи карантина, специално с това семейство, защото те са източник на заболяване, нейната сестра, децата ходят в детската градина, контактуват в ромската общност, махала е малка – десетина – петнайсет семейства, има и млади семейства, но все пак е опасно. Но според мен е хубаво да им се осведомят. Те не всички знаят точно за какво става въпрос, това семейство е малко по-интелигентно, но другите като че ли не разбират за какво става въпрос. Ние получихме уверение, че засега ще получим колкото искаме имунизации, единствено за карантинния срок е добре нещо да се организира и за детската градина контактните на майката  роднини, но това е в рамките на изпълнимото. Засега не мисля, че имаме  нужда от някаква специална помощ. 

Проф. Иванов сподели прогнозата си, че заразата ще се разпростре още.

 Вече видяхме, че има една епидемия от морбили, която се разгоря преди няколко години в страната, но очакваме, че тази епидемия отново ще се разрази. Всъщност въпросът, на който все още нямаме отговор,  е какъв е процентът на необхванати от ваксинация деца, защото те ще бъдат контингентът на потенциално разболели се от морбили. Знаете, че преди няколко години имаше една епидемия и тогава 24 хиляди деца се бяха разболели, имаше и 24 смъртни случая в страната и всъщност ние се тревожим затова – кои са тези деца, как може да предотвратим неблагоприятен изход – и това е, това ни чака.

Ние нямаме директно наблюдение върху имунизационния календар, защото той се изпълнява от общопрактикуващите лекари, а ние сме клиника трето ниво и приемаме всъщност най.трудните случаи за лечение от Южна България.  Над 90 % е здравното покритие всъщност по отчета на министерството. Интересно е обаче, че има и някои проучвани на нагласите на хората, които показват някъде между  50 и 70 – 75 % са реално убедени в необходимостта от ваксинация и има един доста голям процент от хора, които не са убедени за това. Надявам се също, че тези проценти, които отчита министерството са адекватни. Всъщност това ще се провери и би трябвало да се провери какъв е ваксинационния статус, защото министерството би могло да направи такава политика. Има си механизми за контрол на ваксиналния статус – да се види дали има антитела вътре. 

Антиваксиналното движение включва в себе си доста елементи на  едно презадоволено общество, което не осъзнава рисковете, в които живее. В  България също имаше случай на полиомиелит преди десетина години и сега в този емигрантски поток полиомиелитът си е реална опасност. Има случаи също на дифтерия, за морбилите виждаме, че това съвсем реално се случва. Хепатит Бе го има навсякъде, даже при една дентална манипулация може да се заразиш с хепатит Бе. Така че това са заболявания, които ги има около нас и ние трябва да се пазим от тях. Фактът, че имаш едно голямо мнозинство от хора, които те пазят индиректно, т. е. ако имаш над 95 % ваксинално покритие няма от кой да се заразиш, така че ти си предпазван от останалите – това беше всъщност основата много хора да се чувстват спокойно и н е би трябвало хората да се страхуват, а рискът от ваксините е много, много по-малък отколкото риска от реалното боледуване. Това са в момента едни от най-пречистените лекарства, които имаме, които са направени при изключително строг контрол, строг контрол след това на приложението им, строг контрол по отношение на страничните ефекти. 

Хората не трябва да се страхуват от ваксините, а по-скоро от реалното боледуване.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42