Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последно няма яснота кой ще е първи в изборния ден

Автор:

ГЕРБ води пред БСП с минимална преднина, до последно няма да има яснота коя политическа сила ще бъде първа на изборите за народни представители на 26 март. 


Това показват данни от експресно проучване на "Барометър България", реализирано в последното денонощие (21-22 март). В телефонния сондаж, осъществен със собствени средства, са участвали 806 български граждани с избирателни права. 


Нагласите за гласуване на изборите на 26 март сред анкетираните са: ГЕРБ - 22,1 на сто, БСП - 21,6 процента, Обединените патриоти - 16,3 на сто, ДПС - 6,5 процента, "Воля" - 5,8 на сто, "Реформаторски блок - Глас народен" - 3,6 процента. "Не съм решил" отговарят 7 на сто, "няма да гласувам" - 14,9 процента.


Обединените патриоти взимат най-голям дял от алтернативния вот. Това, заедно с твърдия им електорат, ги утвърждава като трети политически фактор. Блокадите на границата и нарастващата заплаха от Турция в оставащите дни до изборите позиционират Обединените патриоти като предпочитана политическа опция за допълнителни 200 000 гласоподаватели, коментират от "Барометър България". 


Ако декларативните предпочитания се реализират, на 26 март дори е възможна уникална за България ситуация - изравняване на резултатите на първите три сили ГЕРБ, БСП и "Обединени патриоти", смятат социолозите. 


Ситуацията в страната е изключително динамична в последните дни, в които партиите правят кампания. От това доколко ще успеят да убедят избирателите да ги подкрепят зависи дали в следващото Народно събрание ще бъдат представени 5 или 5+1 партии, отбелязват социолозите. .


В сравнение с предходното си изследване от "Барометър България" констатират нарастващата декларативна подкрепа за ДПС и минимална такава за ДОСТ /под един процент/. 


Въпреки отмяната на санкциите при негласуване, което има демотивиращ ефект в посока спад на избирателната активност, говоренето срещу изборните туристи от Турция мобилизира българите да отидат до урните, за да се минимизира ефектът на този външен вот, смятат социолозите и посочват, че се наблюдава намаляване на дела на нерешилите за кого ще гласуват на предстоящите избори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Екзакта": ГЕРБ води с 3% пред БСП, възможен е и шестпартиен парламент

"Екзакта Рисърч Груп" проведе национални представителни изследвания в началото, в средата и в края на изборната кампания. Изследването в самия край на кампанията – четири дни преди вота за парламент показва, че на 26 март 2017 г. биха могли да гласуват около 3,7 млн. избиратели. Противно на очакванията за нов парламент с участието на по-малко на..

обновено на 24.03.17 в 15:02

На финала води ГЕРБ, следват БСП, Патриотите, ДПС и Воля

Дни преди вота картината на електоралните нагласи е следната: сред онези, които се очакват да гласуват за партия или кандидат, 27,1% казват, че ще подкрепят ГЕРБ, 26,5% - БСП.  Дали БСП или ГЕРБ ще спечели изборите ще зависи от поведението на българите в последните часове преди вота. Формулата на влизащите в парламента дни преди вота остава 5+1...

публикувано на 23.03.17 в 16:38

ГЕРБ приближава 3% преднина пред БСП

Преднина от 2.6% за партия ГЕРБ пред БСП на предстоящите извънредни парламентарни избори прогнозира социологическата агенция "Алфа Рисърч Груп". В навечерието на вота проучването ѝ отчита, че ГЕРБ ще получи 31.7% от гласовете на твърдо решилите да участват в изборите. За БСП биха гласували 29.1%. Много близки са позициите между "Обединените..

публикувано на 23.03.17 в 14:01

АФИС: Пет партии влизат в 44-тото НС, победителят e под въпрос

Дни преди извънредните парламентарни избори все още остава неясен отговорът на въпроса кой ще е победителят. С равни възможности за първо място са двете водещи партии БСП и ГЕРБ, като БСП има предимство сред твърдо решените да гласуват, а ГЕРБ все още разполага с резерви за разширяване на електоралната си база сред колебаещите се избиратели, показва..

публикувано на 23.03.17 в 12:06

ЕСТАТ: ГЕРБ води с 2,6% БСП, 6 партии в новото НС

Проучване на ЕСТАТ дни преди вота показва висока готовност за гласуване - 65% са категорични, че ще упражнят правото си на глас на 26 март. Изследването на общественото мнение агенцията е направила между 8 и 15 март и е финансирано със собствени средства. Очакванията на ЕСТАТ са до урните да отидат между 3 700 000 и 3 900 000 избиратели...

публикувано на 22.03.17 в 15:14